Permalänk
Medlem

Minneshastighet vs minnesmängd

Hej

Jag funderar på att utöka mitt internminne med ytterligare 8gb till 16gb totalt och har idag 8gb (4x4) DDR4 2133.
Min fråga är nu om jag kommer märka någon direkt skillnad om jag skaffar 8gb DDR4 2133 till än om jag skulle skaffat 16gb med högre hastighet eller om detta mest skulle ses i benchmarks.
Det ända jag vet är att jag vill uppgradera till 16gb och eftersom priset på minnen ligger där de ligger så känns det smartast att komplettera för runt 1000-lappen än spendera det dubbla för högre klockfrekvens men jag vill gärna höra era funderingar för.

Permalänk
Inaktiv

@Nightcrawler: skulle säga i vissa spel, en liten boost - i andra i princip ingen alls.
Men kör du en 144hz skärm krävs det mer minnesbandbredd i vissa flertrådade spel då mängden data ökar markant, och då enbart i titlar som verkligen använder 100% av minnets kapacitet.
Men generellt sett på 60hz är det nog ingen större skillnad, inte så mycket att det är värt det iaf. tex 2133 > 2666.

Permalänk
Medlem

@anon179202: Tack för svaret, känns som man drar mer nytta av mer minne än högre hastighet, det är nog smartare att öka minnet än att köpa dubbelt så dyra snabbare minnen, har ju fyra platser på moderkortet så det finns ju plats för ytterligare 2x4gb.
Skulle du säga att man kan dra nytta av över 8gb vid spelande eller är det dumt att lägga extra pengar på detta?

Permalänk
Medlem

Högre minneshastighet anser jag vara lite plus i kanten. Visst ger det bättre prestanda men det brukar vara mer prisvärt att köpa till mer minne eller uppgradera gpu/cpu. Det fall där minneshastighet spelar större roll är om minnet ska användas av ett integrerat grafikkort exempelvis Ryzen R5 2400G.

Visa signatur

3900X, RX 6700 XT, 32gb RGB RAM.

Permalänk
Medlem

@brainlessbob: Tackar för svaret, i och med att jag kör med separat grafikkort som så verkar det som jag skulle tjäna minimalt i prestanda med snabbare minne.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nightcrawler:

Skulle du säga att man kan dra nytta av över 8gb vid spelande eller är det dumt att lägga extra pengar på detta?

Testa att stänga av virtuellt minne i Windows och försök att köra några spel.

Så går det när man exempelvis försöker köra GTA V med 8 GB RAM:

Med virtuellt minne aktiverat så går det att köra på 8 GB RAM, med försämrad prestanda.

Mängden spelar större roll än hastigheten i många fall, och det finns en sweetspot där kostnadsökningen för snabbare RAM blir större än prestandavinsten. När jag köpte DDR4 senast så låg sweetspot vid DDR4-2666, men det ändras kontinuerligt. Om du kör en plattform med två minneskanaler så bör du hellre köra 2x8 GB än 4x4, för övrigt.

Permalänk
Medlem

Tackar för alla svar, det blir att jag kompletterar mina nuvarande minnen med 8gb till av likadana moduler, tror 16gb kommer göra gott och eftersom DDR5 troligtvis inte kommer förrän på andra sidan 2020 så kan nog dessa minnen hänga med till nästa systemuppgradering också