Är det fel på mina 2 switchar eller är det leverantören det är fel på?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2016

Är det fel på mina 2 switchar eller är det leverantören det är fel på?

Bor i 5-våningshus och har 100/100 från Bahnhof.

Över några veckor har jag aktivt kollat min hastighet på speedtest.net och på min stationära dator som är ansluten i "lägenhetens internet uttag > switch > kabel till stationär har jag ständigt 90/90 vilket jag är nöjd med.

Men med WIFI är det helt annorlunda.

Jag har en netgear switch (~5 år) för 299 :- och en netgear switch (~2 år) för 699:- och internet dör regelbundet när det är anslutet via WIFI. Har testat med 2 olika mobiler och 2 olika laptops. Det går inte att streama SVT play, netflix eller HBO utan att få regelbunden buffering. På speedtest.net testerna via laptops anslutna via WIFIt får jag allt mellan 25/5 till 5/0.5.
Detta sker alltså med båda mina switchar, som jag senast för 5 minuter sedan bytte ut för att testa igen. Detta har pågått on and off i veckor. Ibland fungerar det bra dagar i sträck. Har utfört alla wifi tester med enbart en enhet ansluten och på cirka ~3 meters avstånd från switcharna.

Så nu funderar jag på om det är så att jag har sån otur att jag har 2 defekta switchar som på något magiskt sett funkar då och då, ofta samtidigt, och ibland inte funkar alls. Det känns bara så sjukt underligt. S

Eller om det är fel på huset eller bahnhofs grejer.

Ska jag helt enkelt släpa mig iväg och köpa en 3e switch, prisklass dyr?

Det som gör mig så galet förvirrad är att jag just nu sitter på stationär ansluten med sladd, samtidigt som laptopen knappt kan streama youtube i 360p.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
-
Registrerad
Dec 2004

En switch är inte trådlös. Så frågan är vad du faktiskt använder för wifi?

Det fanns en gång en båt...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Mar 2008

Det låter som att du behöver en router, med inbyggt trådlöst nätverk (wifi).

AMD Ryzen 5 2600X, Asus ROG Strix B350-I, 16GB Corsair Vengeance LP 2400MHz, Nvidia GeForce GTX 970, Fractal Design Nano S, EVGA Supernova G2 650W.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2016

Jag använder såklart fel term.

"Wireless Dual Band Router" står det klart och tyldigt på båda.

En Netgear N600 - https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.401804/netgear-n600-wndr380...

Och den andra är en äldre Netgear N150 - https://www.clasohlson.com/se/Tr%C3%A5dl%C3%B6s-router-Netgea...

Efter dagar av krångel så funkar plötsligt N150 just nu och ger ut 60/60 på 4 meters avstånd.

Det sjuka är alltså att allt fungerar som det ska, sen plötsligt kan det gå flera dagar när INGEN av dom fungerar samtidigt som vanliga kabeln (som är kopplad via routern) till stationära fungerar perfekt. Jag har alltså haft ett semi fungerande WIFI sen jag flyttade in här för 3 år sedan.

Jag hör ju själv att det låter knasigt, därav att jag frågar här innan jag försöker kontakta support och blir nedskjuten för att jag svamlar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Mar 2008

Har du testat att fabriksåterställa N600-enheten? Är den uppdaterad? Är kabeln till den OK?

Det är ju ganska enkla enheter så köpa en lite mer påkostad modell kan vara ett alternativ.

AMD Ryzen 5 2600X, Asus ROG Strix B350-I, 16GB Corsair Vengeance LP 2400MHz, Nvidia GeForce GTX 970, Fractal Design Nano S, EVGA Supernova G2 650W.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2004

Det är inte alls ovanligt i billigare routrar att wifi blir ett problem efter ett par år. Dålig prestanda och bristande komponentval är ofta orsaken till varför enheter får problem med prestanda/räckvidd med tiden.

Köp ny router, gärna någon lite mer påkostad modell, så ska du nog se att problemet försvinner.

Alternativet kan ju vara att prova byta channel som du använder, om det är så att det finns fler nätverk på samma kanal som stör ut ditt vid väl valda tillfällen.

Dator: Fractal Design R3 Vit | MSI Z97-GAMING 3 | Intel i5 4670K | 8GB 2133Mhz Dominator Minnen | Gigabyte GTX1070 G1 Gaming | Corsair 550W 80+ Bronze | Samsung 840 EVO 120GB + Samsung EVO 850 250GB SSDs | Benq 2730z 144hz |
Labb: 3x HP DL380 G8 | 72 Cores | 1TB Minne | VMWare 6.7 med Full-Flash VSAN | 10GBit nätverk | 250/100 Bahnhof Fiber

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Detta är precis vad som brukar hända när man kopplar ihop två routrar utan att separera näten, vilket en lekman inte vanligen fixar. Du ska använda högst en router och ev en accesspunkt. Vad som sker nu är troligen att du får krockar på ipadresserna dina båda routrar delar ut. Ta bort en och sätt den andra i apläge eller köp en ny ap om wifi inte når ut överallt.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007

@russianSOBR: 2 routers, hur är det kopplat och med vilka inställningar?
Vilket band kör du på med 600'n, 2,4 eller 5 GHz?

Det är aldrig bra att ha 2 router i samma nätverk, man sätter i så fall den ena som AP istället, inte heller repeater mode är bra eftersom hastigheten i princip halveras då.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
-
Registrerad
Dec 2004

Okay, då det är routrar du använder så skulle jag följa tipsen i tråden.

1. Du behöver definitivt en nyare modell, gärna i prisklass 800:- och uppåt.
2. Använd endast 1 router och om behov finns för fler portar till trådat nätverk så utveckla med en switch. Om det krävs bättre täckning så utveckla med en accesspoint (INTE repeater)

Anledning till att du bör investera i nytt är att konsumentroutrar sällan håller mer än ett par år åt gången. Anledningen till att man ej bör ha mer än 1 router är att det blir betydligt svårare att konfigurera och fungera som det skall, i flertalet fall så är konsumentroutrar inte heller designade för att klara av detta på ett vettigt vis.

Det fanns en gång en båt...