Permalänk
Moderator
Moderator

Överklockningsdemo för skolklass?

I samarbete med Vetenskapens Hus så tänkte vi fråga de riktiga experterna om extrem överklockning vad som ger mest ”wow!” effekt?

Bild är ifrån DHW2012.

Bakgrund från uppdragsgivaren, Erik Wetterskog.

Citat:

”Hej Sweclockers,

Jag jobbar på Vetenskapens Hus (VH) i Stockholm, som är ett center där vi tar emot skolelever i alla åldrar (https://www.vetenskapenshus.se/). Under ett besök hos oss genomför de en aktivitet som gärna ska vara något extra, alltså något de inte har resurser eller kunnande att göra under lektionstid.

Vi har ett skolprogram som heter "Bygga Dator" i Teknikämnet där eleverna får bygga en dator utifrån standardkomponenter. Programmet beskrivs på vår hemsida här:

Bygga dator

Idag är programmet lite kort och vi skulle vilja utveckla det vidare. En idé vi hade var att lägga in en demo med överklockning med flytande kväve. Man skulle t.ex. kunna köra ett snabbt diagnostikprogram för att visa hur mycket datorns prestanda har ökat. Överklockning med flytande kväve är såklart i sig spännande, och ger en ingång till att prata om värmeutveckling i teknik.”

Uppdrag & avgränsning

  • Hur kan man utforma demot för störst WOW! faktor?

  • Förslag på komponenter

  • Viktigt med procentuell ökning i klockfrekvens

  • Behöver inte vara senaste komponenterna, helst delar som går att ersätta eller köpa i kvantitet för vettig kostnad.

  • Andra tips, alternativ och funderingar runt denna aktivitet

Erik

Citat:

”Som sagt inget fokus på egentlig prestanda (och därmed behöver processorn inte vara ny) utan snarare på relativ prestandahöjning och gärna en relativt billig rigg (med någorlunda tillgängliga delar). Vi behöver bara en demoenhet, men kanske behöver någon reservdel. Vi behöver troligtvis inte demontera mellan passen.”

Uppenbara problem

Slitage på komponenter pga överklockning med flytande kväve?

Visa signatur

Forumregler | Synpunkter på moderering i forumet? Kontakta via PM, Email eller kontaktformuläret.
Huvudadmin för Geeks Discord - Mötesplatsen för gamers

Permalänk
Entusiast

Det finns en del att överväga med en så ung målgrupp. De flesta har säkert inte några vidare kunskaper i ämnet över huvud taget, så jag känner inte att man kan hoppa över steget att lära sig om överklockning på vatten/luft. Annars tappar man referenspunkten och det blir svårt att förstå hur mycket snabbare grejerna kan bli vid minusgrader.

Om jag tänker tillbaka på när jag först började överklocka så var det kallt vatten för hela slanten, oftas med is - vanlig is inblandat i kylvattnet för väldigt korta "benchar".

Nästa steg efter det var kompressorkylning och kolsyreis för temperaturer mellan -30 till -70°C. Det var häftigt och det tycker jag väl egentligen fortfarande att det är Steget till flytande kväve är stort och kräver mer förberedelser, både vad gäller isolering, behållare för förvaring och tillvägagångssätt "hålla grejerna varma". Lätt att det blir mycket strul och personligen känner jag väl egentligen inte att jag mästrade LN2 annat än på enkla plattformar utan cold bug. (<-- som jag inte går in på nu)

Mitt förslag om det skall vara tonåringar delaktiga är tre mer eller mindre identiska system men med olika kylning: 1 på luftkylning, 1 på kylt vatten/kompressor eller i sämsta fallet custom vattenkylning och slutligen 1 på kolsyreis eller om nödvändigt, flytande kväve/LN2.

Om det endast skall vara en demo, "show" med folk bakom spakarna som vet vad dom gör... då kan nog de riktiga experterna komma på nåt bättre. @Rauf, @elmor, @Meantek (kolla Jonas, jag kallade dig just expert!)

Permalänk
Föredetting
Skrivet av Calathea:

@Meantek (kolla Jonas, jag kallade dig just expert!)

Jag klarar inte riktigt pressen, känner jag.

Om det bara ska demas och ställas till spektakel är det coolaste ändå kväveröken. Det ryker så dant, och låter skojigt. Resultat känns kanske sekundära. Däremot kan det vara värt att bencha något som är en smula visuellt, typ Cinebench.

Visa signatur

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Permalänk
Livsnjutare 😎

Jag säger som @Meantek - visuell effekt och visuell förståelse.

Att överklocka med flytande kväve blir ju lite "trolleri" för även de som helt ignorerar tekniken.
Och sedan ha någon visuell referenspunkt, dvs något som din publik kan relatera till.

Cinebench är i detta fall ointressant då det förvisso är en visuell representation utav bättre prestanda, så bygger det ändå på prestandasiffror.
Bättre då är att ge sig på överklockningen utav GPU'n i något välkänt spel (* Fortnite ?), där upplösningen & effekterna är uppvridna till max för att först ge ett "hackigt" / dåligt resultat, men vid överklockningen visar ett tydlig förbättring.

Efter detta kan man väva in att överklockning inte behöver vara såhär avancerat som precis demonstrerats, utan även går att utföra med relativt enkla medel hemma - med viss försiktighet såklart. (Där nyper man de som fått en lite "wow-upplevelse" utav demo't att spinna vidare och söka upp mer info)

Att förstå överklockning som den är idag kräver ett gediget intresse för teknik och framförallt datorer, och vill man nå en annan eller i alla fall annorlunda publik - får man använda en annan typ utav lekfull inlärningsmodell med mindre krav på terroristisk förståelse och mer på det visuella och "wow, häftigt" -effekten. Vinsten i ökad prestanda får komma sekundärt, och är framförallt något som kommer tilltala de som nappat på betet under demot.

Lycka till!

* Fördelen med att använda tex. Fortnite är att man inte behöver använda current gen / high end komponenter (då det är ganska lättdrivet), utan kan satsa på lite äldre grafikkort tex som svarar bra på överklockning, billigare och skulle det dessutom helt skita sig är det inte riktigt hela världen jämfört med sitt 1080 Ti som helt slutar svara...

Man kan ju även ta CS: GO som exempel då det är något många kan relatera till och de som spelat de har förståelse för FPS osv.

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Entusiast

Överklocka en GPU och visa resultat i spel är en riktigt bra idé. Det blir väldigt lätt och intressant att visa upp hur mycket fps man vinner på överklockningen.

Gäller att välja rätt spel, kanske som föreslagits ett äldre som inte ställer krav på ett dyrt modernt grafikkort.

Sen grafikkort finns det en hel del som inte är så kul att överklocka, typ nyare Pascal, GTX970 m.m. svarar dåligt på kyla. Ett bättre exempel är gamla GTX 580 som fortfarande går att få tag i och svarar mycket bra på mer kylning.

Det bästa med att dema med grafikkort är att det mycket snabbt går att byta mellan ett grafikkort med luftkylare och ett med ln2-pot. Förutsatt två identiska modeller så blir det en korrekt jämförelse.

Permalänk
Medlem

Jag har alltid tyckt det är nyttigt och konsist med siffror. Ett spel är såklart kul och de flesta kommer nog bli engagerade av att se förbättringar där, jag tror dock det finns flera som är intresserade av "rå data" i prestandaförbättring också.

De personerna kanske redan har koll på vad övercklockning är och hur det ter sig prestandamässigt dock.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Vetenskapens Hus

Jag tänker att det kanske är ett bra tillfälle att blanda sig in i diskussionen, så kan jag belysa lite mer mina tankar runt aktiviteten.

Till skillnad från äldre generationer (framför allt oss födda på 80-talet) så använder många inte dator längre (utan nästan uteslutande iPad/telefon) och i sådanafall laptop . Så sakteliga håller den stationära datorn att förpassas till dåtid liksom den t.ex. fasta telefonen och tjock-TVn. Trots det är ju vi fortfarande i allra högsta grad omgivna av datorer precis överallt, och de flesta datorer innehåller ungefär samma delar som dessa (CPU, minne etc), dock helt osynliga i de flesta moderna datorer.

Skolaktiviteten som sådan går på att eleverna med vissa instruktionen får sätta ihop en dator från olika delar (CPU/kylare, mobo, GPU, HDD, nätagg). Oftast en liten diskussion om vad komponenterna gör och en beskrivning hur man sätter ihop delarna. Målgruppen är högstadiet, och hit kommer i princip alla typer av elever. Några är datorintresserade, andra inte.

Vi behöver fräscha upp och utveckla aktiviteten, och tittar just nu på lite olika spår.

Ett spår som vi har nu är att vi skulle vilja använda datorerna till något efter vi har byggt ihop dem. Just nu blir det lite plötsligt slut på passet. Datorkomponenterna som vi kör nu är ganska risiga, men fungerar. Vi kör med passivt kylda GPUer som blir ganska varma. En tänkbar aktivitet är att titta på vad som händer i med datorn när man stressar den lite (t.ex. med någon legacy 3D mark) och filmar den med värmekamera (det blir ganska snyggt -> stämmer bra med temperaturerna från ex Open Hardware Monitor. Vi kör datorerna utan kylpasta av "praktiska skäl", så överklockning kommer inte på fråga här.

Detta skulle kunna ge en ingång till att visa att värmeutveckling är en begränsande faktor i många datorsystem. Min tanke var att det förhoppningsvis skulle gå att göra en LN2-demo uppställning som man skulle kunna köra på ca 10-15 minuter. Alltså typ boota upp i stock hastighet köra SuperPi eller liknande på några sekunder. Boota om, överklocka till en häftigt hög klockfrekvens och sen köra SuperPi igen förhoppningsvis med betydligt snabbare resultat. I överklockningsfallet handlar det alltså inte om att eleverna ska göra det själva, utan mer som en finish på ett 90 minuters pass.

Tillgång till flytande kväve är inget problem, det har vi i princip alltid i huset. Däremot så måste så klart riggen vara någorlunda stabil och kunna plockas fram (och funka) under handhavande av olika personer (med viss träning). Eftersom vi har noll och intet erfarenhet av detta, så är detta en första reality check. Är det möjligt att ha en uppställning stående som man kör sporadiskt (vissa dagar upp till 3 pass/dag) kanske 25 gånger om året? Hur ska en sådan rigg isf se ut? Uppställningen behöver inte plockas isär, men måste fungera de tillfällen den ska köras. Intervallet mellan passen är minst 100 minuter, så uppställningen kan stå och tina mellan passen.

Återigen, passet handlar inte om överklockning men mer allmänt om vad en dator är. Målgruppen är bred och de flesta kommer inte att ha en susning innan passet. Dock är ju överklockning ett tacksamt sätt att illustrera/åskådliggöra en hel del begrepp inom datorområdet t.ex. klockfrekvens. I nuläget är allt på planeringsstadiet, så återkom gärna med vidare frågor eller input. Känns det orealistiskt, är det helt ok att säga det!

Permalänk
Medlem

Det går att åtstadkomma, men kräver mycket i form av rätt val av komponenter som är enkla att överklocka, t.ex. moderkort som man kan spara profiler i bios så att det bara är att kyla ner, ladda profil och köra. Dessutom en cpu som inte är beroende av rätt applicerad kylpasta varje gång den ska köras.

Det enklaste hade varit att köra en bluff faktiskt. Ett dolt system som är uppkopplat mot skärm och som körs kraftigt nerklockat först och sen i normal klock. Sen kan ni stå och hälla kväve bäst ni vill på ett dummy-system så att det ryker och fräser lite häftigt.

Vill ni göra det på riktigt så kan jag hjälpa er med allt ni behöver, men tyvärr är jag inte i det skede av livet att jag kan göra det på ideell basis

Permalänk
Entusiast

Kompressorkylning + stabil plattform som inte är så känslig för temperaturer (gamla Sandy Bridge är det första som poppar upp i huvet) + sparad profil i bios. Då kan man uppnå snabb stabil överklockning som bara är att ta fram på beställning.

Annars, näe. Bara kyla ned till rätt temperatur är en 15 minuters process med LN2.

Permalänk
Medlem

Kompressorkylning tappar hela show effekten. Kväve kan man ju leka lite med vid sidan av också når man har en minut över. Med rätt hw så kan det vara lätt att montera och hantera. Tänker exempelvis broadwell-e, lödd ihs och cold bug på ca -100C. Med en snabb pot tar det bara 1-2 minuter att kyla ner. Vid -100 och broadwell-e är inte appliceringen av pastan viktig heller.

Permalänk
Vetenskapens Hus
Skrivet av Rauf:

Kompressorkylning tappar hela show effekten. Kväve kan man ju leka lite med vid sidan av också når man har en minut över. Med rätt hw så kan det vara lätt att montera och hantera. Tänker exempelvis broadwell-e, lödd ihs och cold bug på ca -100C. Med en snabb pot tar det bara 1-2 minuter att kyla ner. Vid -100 och broadwell-e är inte appliceringen av pastan viktig heller.

Hej,

Det blev lite för mycket terminologi för mig här. Vad är broadwell-e, lödd ihs och cold bug? Vad är en snabb pot? Kan du ge exempel på ett lämpligt system?

/Erik

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik Wetterskog:

Hej,

Det blev lite för mycket terminologi för mig här. Vad är broadwell-e, lödd ihs och cold bug? Vad är en snabb pot? Kan du ge exempel på ett lämpligt system?

/Erik

1. Vad är broadwell-e
En processorarkitektur/generation från Intel

Snabbgoogling hittade jag dessa test:

Intel Core i7-6950X, i7-6900K, i7-6850K och i7-6800K – familjen Broadwell-E - SweClockers (Svenska)

Test: Intel Core i7-6850K – Kraftfull CPU för krävande entusiaster - Nordichardware (Svenska)

The Intel Broadwell-E Review: Core i7-6950X, i7-6900K, i7-6850K and i7-6800K Tested - AnandTech (Engelska)

2. lödd ihs
IHS = Integrated Heat Spreader
Den metallplatta som sitter på ovansidan av processorn. Den har kontakt med CPU kärnorna och överför värmen till IHS för att sprida värmen över en större yta så att processorkylaren har en större kontaktyta. Den ger även ett skydd för procsessorn då det är lättare att skada en processor utan IHS vid montering av kylare.
Fram till Sandybridge, Bl.a. Core i5 2500K och Core i7 2600K så hade alla Intels konsumentprocessorer fastlödd IHS.
Senare så började de använda en kylpasta mellan processorkärnorna och IHS för att det var billigare.
En IHS som är lödd överför värmen från processorn till IHS bättre än en som har kylpasta.
Det innebär att man mer effektivt överför värmen till processorkylaren och då lättare kan kyla processorn.

3. cold bug
Olika processorer fungerar olika vid kyla.
När man håller sig till vanlig luftkylning eller normal vattenkylning är det inga problem.
Men när man kyler ner till minusgrader så kan olika processorer klara av att kylas till olika låga temperaturer innan de börja krångla för att det blir för kallt.

4. snabb pot
Pot är den kylare man använder vid kvävekylning. Ett rör med en bottenplatta som man häller det flytande kvävet i.
Jag är ingen expert på pots. Men en med tunnare botten borde ge snabbare nedkylning, men fluktuera snabbare i temperatur än en med tjockare botten.
Är säkert fler aspekter än bottens tjocklek som spelar in.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuessWho:

Snabbgoogling...

Stämmer bra!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rauf:
Skrivet av GuessWho:

Snabbgoogling...

Stämmer bra!

Tycker du att SweClockers, Nordichardwares och Anandtechs test av Broadwell-E var dåliga..?
Eller vad vill du ha sagt?

Permalänk
Medlem

Jag menade att ditt svar i helhet stämde bra. Men jag misstolkade det nog som att alla svar var baserade på snabbgoogling.