Komma åt mediabibliotek när jag är på resande fot

Permalänk
Medlem

Komma åt mediabibliotek när jag är på resande fot

Har idag all min media på några interna hårddiskar som jag delar ut på lokala nätverket hemma så att jag kommer åt allt från olika mediaspelare och allt det funkar kanon. Men nu undrar jag om det också går att komma åt denna media när jag inte är hemma, vet att Plex har nån sån lösning med remote access men jag skulle gärna vilja kolla först om det finns nåt gratis alternativ eftersom Plex kräver väl deras Plex Pass som kostar en slant för att nyttja remote access.

Tilläggas kan också att jag i nuläget kör VPN på routernivå så jag har alltid ett externt IP (delat) från VPN leverantören på all kommunikation ut mot internet. Ställer detta till det eftersom jag misstänker att jag måste ha ett dedikerat IP för att remote access ska funka?

Så mina två frågor är,

1. Finns det nåt gratisalternativ till Plex som gör det jag beskriver ovan och på ett enkelt sätt? Gärna också med stöd för appar till iOS så att jag kan spela media på min iPhone eller iPad.
2. Går det ens att göra om jag kör med delat VPN ip nummer?

Tacksam för svar.

Permalänk
Medlem

Du behöver bara betala för appen (ios-appen) för att kunna köra plex utanför ditt nät. Tänk dock på att du måste slå igång remote access och få det att fungera först

Permalänk
Medlem
Skrivet av asabla:

Du behöver bara betala för appen (ios-appen) för att kunna köra plex utanför ditt nät. Tänk dock på att du måste slå igång remote access och få det att fungera först

Ok, så jag kan fortfarande komma åt det från en laptop utan att behöva köpa deras Pass?

Permalänk
Medlem

@Caper: Så borde vara fallet om de inte har ändrat något sedan jag började använda plex (köpte på mig life time pass tidigt, vilket då kostade mig ~500kr)

Permalänk
Medlem

Sitter du på en laptop så kommer du åt ditt plex bibliotek utan kostnad. Man kommer åt det via gratis apparna till android och ios fast då med en begränsning på uppspelnings tid, vill man slippa begränsningen aå får man köpa appen.

Permalänk
Medlem

Bäst och säkrast är väl att köra egen VPN-server på routern och ge de klienter som ansluter tillgång till dina externa hårddiskar.

Plex fördel är väl om man vill transkoda filerna så att man kanske inte slösar bandbredd/surfpott/pengar om man ändå bara tittar på en telefon.

Använder inte Plex, men om det kräver pengar för remote-access och man inte vill betala så kommer man ju undan om man då kör med egen vpn-server, då Plex kommer att uppfatta att telefonen befinner sig i det lokala nätet.

Edit: gällande delat ip, så ja, det kommer att ställa till det. Hur skall du veta vilket ip du skall koppla upp dig mot? Samma problem finns ju även för de flesta som inte har en fast ip-adress från sin ISP, med den stora skillnanden att där byts ju inte ip-adressen lika ofta. Så då kan man ju använda sig av någon dynamisk dns tjänst för att hela tiden ha en ip-namn som pekar på den rätta ip-adressen.

Permalänk
Medlem

Det visade sig att jag hade en statisk ip adress från VPN leverantör (hade glömt den) så jag provade att ansluta från iPhone och det funkade fint att spela upp media över mobila nätet. Och som tidigare sagts, det behövs inget betal pass för att spela från webläsare på laptop t.ex. så jag kommer nog köra på Plex lösningen i alla fall.

Tack för era synpunkter.