Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2018

Ftp-server

Hej,

Jag har gått en kurs i webbdesign inom dreamweaver , men läraren lämnade aldrig ut själva koden för när man ska lägga ut filer och t ex bilder som man har gjort efter det att vi tillverkat några hemsidor på den kursen som jag gick på. Jag håller på lite med att göra en hemsida, och jag undrar om ni vet det vad man ska ange för värden lite abstrakt så där i t ex DW och Muse. Vet någon hur själva formeln är för det: Är detta rätt exakt? 'ftp:http://ipadress:port'
'ftp:http://användarnamn:lösenord@adress.port' (el bara 21, om man kör standardport

Är det då 'lösenordet' som man har till sin egen server eller leverantör som man ska ange, och sin egen tilldelade ip-adress. Jag tror att det är riktigt och sitt eget användarnamn, Skapar man det? och sin egen epostadress som man loggar in med på på nätverket eller internet. Ska citattecknen vara enkla eller dubbla för att det ska funka. Jag är lite novis i programmering, men har en del kunskap om annat och behöver veta för ett projekt som jag har tänkt göra i musik framöver.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

blir det inte <a href="ftp://user:password@adress/musik.mp3>Min musikfil</a>

Oftast så lagrar man det man vill dela på samma server, så du kan använda http:// istället.

Bosna u <3

I7-6700K :-: 16gb DDR4 :-: ASUS 1080TI :-: MSI Gaming Carbon :-: NH-U14S :-: FD R5 :-: Seasonic X 760W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
gbg
Registrerad
Nov 2007

Här är en exempellänk för hur man skapar ftp-länkar med användarnamn, lösenord mm. som webbstandard:
https://www.timeatlas.com/ftp-web-browser/

*Tänk på att alla filer går att komma åt och lösenord samt användarnamn är helt exponerat för den som väljer att granska html-koden om du bäddar in användaruppgifterna i länkningen.
FTP är inget protokoll man förespråkar idag om det enbart skall vara tillgängligt för utvalda personer, då FTP inte ger något som helst skydd av vare sig användarnamn, lösenord eller dataöverföring.

Så "best practice" för FTP brukar vara att man kör med ett s.k. "anonymous"-konto och placerar filer under /pub katalogen om det enbart handlar om att vem som helst skall få ansluta och ladda ner, -dvs. ingen autentisering behöver anges för besökare.

T.ex:
<a href="ftp://ftp.server.adress/pub/ljudfil.mp3">Min ljudfil</a>

Bakom en speciell port (4444) blir det:

<a href="ftp://ftp.server.adress:4444/pub/ljudfil.mp3">Min ljudfil</a>

Fast om du egentligen bara vill länka till en ljudfil via HTML som ligger i web-roten på en webbserver t.ex: 'ljudfil.mp3' kan du skriva:
<a href="http://webb.server.adress/ljudfil.mp3">Ljudfil</a>

Ligger den i en mapp som heter 'mp3' kan man skriva:
<a href="http://webb.server.adress/mp3/ljudfil.mp3">Ljudfil</a>

*Webbläsaren kommer att försöka spela upp ljudfilen när någon klickar på länken "Ljudfil", alt. kan en besökare högerklicka på länken och välja att spara ner själva filen = detsamma som en nedladdning.

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 16.04 LTS

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2018

Det gäller i både Windows och Adobe. Så om man har bild, film, textfiler så skriver man isf för musik:. bild, txt. mm, men ska man inte skriva Min text, bild osv. för att ha dem/sina arbeten skyddade? Om man inte använder ftp-servrar så mycket längre , vilka ska eller bör man använda då som är bättre för sitt källskydd idag för musik, bild och film och texter? Var kan man ladda ned dem eller hitta och köpa dem på Win och Adobe, eller i vilka program och mjukvaror.?

Skickades från m.sweclockers.com