Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

Du som nätverkstekniker.

Tjena! Jag skulle vilja ha en klarare bild av vad man gör som nätverkstekniker då det är ganska Brett område och tänkte därför fråga vad folket här har för sig som nätverkstekniker.
Hur ser din dag ut och vad (generellt) håller du på med? Ni får gärna skriva av er även om jag inte frågat om det då man aldrig kan lära sig för mycket.

don't worry, be happy

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015

Man kommer långt med generellt bred kunskap. Är man nätverkstekniker för mindre bolag och då i en konsultande roll så gör man kanske bra i ett ha förmågan att se helheten, ha en bred kompetens (allt ifrån att installera nätverksutrustning till att lägga upp användare i AD eller Office 365 och supportera dessa).
Sen kan ju man vara nischad på olika områden, oftast så brinner man ju för något lite mer och kanske kan fokusera lite extra på det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Dec 2008

Jag har jobbat som nätverkstekniker eller snarare nätverkskonsult i 6 års tid åt några olika firmor. Jobbet är väldigt brett särskilt som konsult men det beror ju såklart också på din utbildning, vad du har för kunskap.
Jag har jobbat mycket med ISPer där jag hjälpt dem med drift och utveckling av deras stamnät, jag har designat och byggt större kontorsnät, Wifi-nät och även en del datacenter-lösningar.

Cisco-certifierad nätverksspecialist
www.best-practice.se

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Nätverkstekniker är ett brett begrepp. En del räknar in både klient och server-arbete där och en del bara nätverk så som wifi, switchar, brandväggar etc. En tredje ser det som de som kontakterar fiber och nätverkskabel.

Men att konfigurera switchar, brandväggar, routrar, accesspunkter, vlan, accesslistor, racka switchar, rita förbindningsscheman, koppla fiberpatchar, felsöka i wireshark, DHCP, planera wifi, jobba med routing, skapa vpn-tunnlar är saker man får göra beroende på hur specialiserad position man har.

På serverbiten är det att konfigurera virtualisering, windows server, linux, windows update, automatisering, skapa användare, behörigheter, DNS, felsökning, SSL certifikat, redundans, exchange, office 365, databaser, lagringssystem, backup, licenser, DHCP, filservrar, sharepoint, affärssystem, webbserver.

På klientbiten får man göra allt mellan himmel och jord. En del ringer om hjälp för det mest enkla (svårt för dem) medan andra ringer när det även är riktigt svårt för dig som tekniker. Allt från skrivarproblem, mejl, installation av program, inloggningsproblem, lösenord, hårdvaruproblem, drivrutiner, buggar etc. Det mesta försöker man lösa med fjärrstyrning.

I en del positioner sitter man bara och fjärrstyr system och användare. Det kan vara så att någon annan monterar switchen eller kopplar in sladden. En del gör allt från ax till limpa.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Mar 2008

Har tröstat användare hela dagen som fått utpressningsmejl... Är visserligen IT-tekniker, men gör allt mellan himmel och jord. Är väl nätverk - felsökning, byte av infrastruktur, m.m., virtualisering och linux som är mina områden.

AMD Ryzen 5 2600X, Asus ROG Strix B350-I, 16GB Corsair Vengeance LP 2400MHz, Nvidia GeForce GTX 970, Fractal Design Nano S, EVGA Supernova G2 650W.