Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alvesta
Registrerad
Apr 2010

Byta till IT-branschen?

Detta är säkert helt fel forum att ställa dessa frågor i - men jag ger det ett försök. Notera att jag söker råd från någon som har varit i samma/liknande situation.

Jag jobbar idag i energi-/fastighetsbranschen. Har under de senaste åren funderat på att läsa några strökurser och med tiden söka jobb mer inriktat på IT-branschen. Inte för att jag vantrivs med mitt nuvarande jobb, utan för att tycker det är intressant och gärna skulle vilja prova på medan jag fortfarande är ung.

Det som håller mig tillbaka är rädslan för att inte kunna komma tillbaka till fastighetsbranschen efter x antal år (om jag nu vill det) då potientiella arbetsgivare kanske bara ser att man jobbat med IT de senaste åren, och att det gått nog lång tid för att ha ”glömt” tidigare utbildning och erfarenheter.

Jag kanske överanalyserar situationen?
Finns det någon där ute som bytt bransch helt? Ångrar ni det? Har ni funderat på att byta tillbaka?

Om det finns någon som är arbetsgivare, hur skulle ni se på en kandidat som haft jobb i en annan bransch en period och söker sig tillbaka?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
skåne
Registrerad
Jun 2004

Är du fortfarande ung så tycker jag det inte är något att fundera på, byt bara. Och du kan ju hålla dig i energi-/fastighetsbranschen ändå, fast på IT-sidan. I så fall kan jag bara se att det skulle stärka din ställning ytterligare inom just den branschen.
Jag har bytt bransch, från grafiska till IT, och ångrar inget.

Skickades från m.sweclockers.com

Oldschool [å:ldsku:l] adj. Användandet av datorprodukter som är äldre än 3 månader.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2006

Vad jobbar du med inom fastighetsbranschen, kan ju vara allt från fastighetsskötare till VD på ett fastighetsbolag? Och vad definerar du som "IT-branschen"? Finns många inom IT branschen som inte "jobbar med data" så att säga.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Maj 2006

...eller så söker du dig till ett IT-bolag som jobbar inom fastighetsbranchen

Huvuddator: i5 2500k@5,0GHz | 4x4GB@1600MHz | GTX 980ti@Stock | EK HF på CPU/GPU + 3.140 rad.
Andradator: i7 920@3,2GHz | 3x2GB@1600MHz | GTX 580 @Stock | Vattenblock på CPU/GPU/SB + 2.120 + 3.120 rad.
Server: AMD 3850 @Stock | 2x4GB@1600MHz | ~3,5TB HDD | Fractal Design Kelvin S36
Lullull: Rift+Touch|HOTAS Warthog|G27

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Aug 2009

@improwise: Det känns som att det finns mycket IT inom energi/fastighet att jobba med.
Är det inte så där du är så lär de ha stort behov av någon som förnyar hur ni jobbar.
Automation, datainsamling, analys... Låter som IT.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Romelanda
Registrerad
Nov 2009

Som flera sagt, du behöver inte byta riktning helt för att du söker jobb inom IT.

Jag har jobbat med logistik i många år och jobbar nu inom IT med just logistik.

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alvesta
Registrerad
Apr 2010
Skrivet av improwise:

Vad jobbar du med inom fastighetsbranschen, kan ju vara allt från fastighetsskötare till VD på ett fastighetsbolag? Och vad definerar du som "IT-branschen"? Finns många inom IT branschen som inte "jobbar med data" så att säga.

Risken att min arbetsgivare hänger här är ganska liten så jag kör.

Jobbar idag som energiiingenjör och har tidigare jobbat som hyresförhandlare. Med fastighetsbranschen i framtiden tänker jag fastighetsförvaltare/områdeschef. Men som tidigare person skrev finns det jobb som blandar både IT och fastighet, så det kanske inte är så dumt trots allt. Kanske till och med kan ses som en merit och man av någon anledning väljer att gå tillbaka i framtiden?

Förstår givetvis att IT-branschen är bred och finns många olika yrkeskategorier. Just nu är jag lite insnöad på data management då en tidigare kollega och vän sysslar med det.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2007

Jag bytte branch till IT när jag var 32 genom att gå en yrkesutbildning (Linux systemspecialist). Lyckades få jobb direkt efter utbildningen. Bästa jag gjort då jag egentligen alltid velat jobba inom IT.

Jag skulle säga: Go for IT! (pun intended)

ASUS Z170 PRO GAMING | i7 6700K | Samsung 960 PRO 512GB | GTX 1080Ti FTW3 | Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz | EVGA Supernova G2 750W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2017

Jag har jobbat med IT sen jag tog studenten 2011. Ingen eftergymnasial utbildning utan gått kurser och tagit cert inom vmware, windows etc genom jobbet.

Vid slutet 2016 så tröttnade jag rejält. Jag trivdes inte på arbetsplatsen och det gjorde i sin tur att jag tröttna på hela branschen. Så jag började jobba inom grundläggningsborrning. Körde under ett års tid en 18 tons borrvagn. Detta gjorde jag i ett år, så december 2017 började jag på nytt jobb i IT branschen. Jag är idag IT tekniker i Infra teamet på ett ehandels företag.
Min närmsta chef, infrastructure managern, och vår IT Chef tyckte båda det var häftigt att jag hade vågat prova något nytt och såg det som en fördel över andra kandidater att jag testat annat och hittat tillbaka till min gamla bransch med ny glöd.

Kan såklart inte veta om alla potentiella chefer/arbetsgivare tänker så men så gick till för mig iallfall!

ASUS Maximus X Hero z370 | Intel I7 8086k @ 5.0ghz, 1.22v | | Custom Loop vattenkylning | ASUS GTX 1080 Turbo Vattenkylt | 16GB GSkill tridentZ RGB @ 3200mhz| Samsung EVO 850 250GB SSD | Corsair RM750x PSU |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Dec 2010

Påbörjade plugg vid 24ish (läste in gymnasiet och sedan universitet). Gick från industri till IT.
Var väl vid 29 års ålder kanske som jag väl började jobba med IT (systemutvecklare, mycket latest & greatest).
Absolut bästa jag gjort! Stormtrivs och har hittills haft en väldigt bra löneutveckling, även om det inte är lönen som driver mig.

Jag säger alltid att jag jobbar med min hobby!

Moderkort: Asus P6T Deluxe v2 - Processor: i7 920 @ 3.8 - Kylare: NH-D14 - RAM: Corsair Vengence DDR3 3x4GB - Grafik: Gigabyte GeForce 660Ti OC - HD: 1x Crusial M4 128 SSD, 4xSamsung total: 1900GB - Nätagg: XFX 650W Core Edition - Chassi: Fractal Design Arc
Köp/sälj-recensioner: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1079311-sweclockers-ma...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2009

Jag jobbar hos en större PLC tillverkare och vi har många kunder inom just fastighetsautomation. Det kanske passar dig? I princip bara IT då alla våra PLCer i grund och botten är en PC med windows.

Gamingdatorn: CPU: I7 8700k Grafik: KFA2 1080Ti Moderkort: ASrock Z370 RAM: 16Gb crucial Nätagg: Corsair GS800 SSD:Intel 910 800gb, Samsung 950 M.2 512gb Låda: Phanteks Enthoo pro window
Laptop: MacBook pro 13” med touchbar
HiFi: Golv:JBL 590 C: JBL 520c Surr:XTZ 95.22 Stärkare: Onkyo NR727 Sub:2 XTZ 10.16

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2001

Jag är rekryterande chef inom IT. Det är farligt att generalisera, men jag ser det oftast som positivt att man har provat på olika saker.

Jag skulle även ta tillbaka någon som provat något annat ett tag, förhoppningsvis kunde vi möjliggöra det på vår arbetsplats.

optimisten påstår att vi lever i den bästa av världar, medan pessimisten fruktar att det är sant