Permalänk
Medlem

Pwm kopplingar och fläktar

Hejsan jag har dragit alla mina kablar bakom chassit nu och gjorde allt lite snyggare . Jag har väldigt många fläktar och allt har fungerat som det skulle tills nu.

Jag har köpt 2st : 1 till 5 fläkt kabel som skulle ha pwm och alla fläktarna med . Detta behövdes för minimera antal sladdar i moderkortet för synligheten skull. Men efter jag fixat allt detta så verkar inte det gå att styra dem längre utan dem är på max rpm hela tiden.

Nån som har någon teori om detta?

Ps: alla mina fläktar har 4pin pwm

Permalänk
Medlem

Var har du kopplat in dina förgreningskablar i?
Det är bara uttagen CPU_FAN och CPU_OPT som har PWM reglering av fläktarna, övriga CHA_FAN är "fake PWM" de skickar bara ut en fast 5V på PWM-pinnen vilket gör att fläktarna går för fullt hela tiden.

Sen skall BIOS vara inställd på "Auto" för styrning på CPUfläktarna med PWM.
Det skall gå att styra fläktarna på CHA_FAN platserna också men då via spänningsreglering, också något man får slå på i BIOS.
Läs mer på sidorna 3-40 och 3-41 i manualen.

Permalänk
Medlem

Förutsatt att Du har kopplat rätt, vad händer om Du kopplar ur 1, 2, 3, 4 fläktar i nämnd ordning och testar mellan varje urkoppling? Jag har nämligen själv gjort så på en ASUS RIVE med delare från Akasa, men minns inte om det var 4 eller 5 fläktar.