Problem med nytt PSU(eller moderkort?)

Permalänk
Medlem

Problem med nytt PSU(eller moderkort?)

Hej, jag har sökt nästan nästan överallt men inte hittat en lösning på mitt problem tyvärr. Så jag hoppas att det kan finnas någon här som kan hjälpa mig.

För någon dag sedan så dog min dator abrupt och det visade sig att mitt nätaggregat hade gått i graven. Jag hade tidigare ett 500W nätagg. För att kontrollera att det var som jag trodde så testade jag att starta datorn med mitt Corsair 400W från min andra dator och den startade då upp.

Så jag införskaffade mig av ett Corsair RMX 750W och kopplade in det. Datorn funkade finfint under en kväll men dagen därpå när jag skulle starta den så gick den igång för att slockna bara en kort stund efter att jag startat den. Man hörde fläktar gå igång och ljus med mera sättas igång.

Jag provade att starta datorn med mejsel och det fungerade först, men nu mera fungerar det inte längre. Det bara klickar till i nätagget och sen inget mer. Jag testade också mitt nya nätagg i min andra dator och hade samma problem där. Mitt gamla nätagg (Corsair 400W) kan jag starta båda datornerna med.

Med tanke på att min nya dator fungerade under en kväll och sedan slutade är jag lite orolig att det är någonting i moderkortet som har kortslutit min nya PSU.

Här är mina komponenter:
Operativsystem: Microsoft Windows 7 och senaste drivrutinerna
Processor: AMD Black Edition 8350
Processorkylare: Cooler Master Hyper 212 Evo
Moderkort: ASUS m5A99X EVO R2.0
Minne: 2x 8 GB Crucial Ballistix Sport 1600Mhz
Grafikkort: ASUS GTX 1060 6gb Dual OC
Hårddiskar: Kingston SSD 120gb (ssdnow300), Kingston 120gb + samsung HDD 750gb
Nätaggregat: Corsair RMX 750W
Övrig kylning: 3x120mm osäker på vilka som går in och vilka som går ut. Har en Zalman z11 plus.
Övriga komponenter: Externt ljudkort via USB (Audiobox)
Temperaturer: Jag tror min CPU brukar ligga runt 65 grader med spel igång. Aldrig sett över 70 grader.

För att göra det lite lättare:
Jag har kopplat ur alla kablar utom moderkortet(12v och 24pin) och försökt starta med mejsel. Jag har testat att starta med fler komponenter inkopplade ifall det skulle vara så att den nya PSUn skulle kräva mer motstånd för att komma igång.
Jag är medveten om att nätaggregatet inte ska snurra utan belastning och att den ska köra ett "test-varv" när man startar datorn. Jag ser inget "test-varv" och cpufläkten startar inte.
Jag får dock ström till moderkortet och grafikkortet eftersom båda LED lamporna lyser.

Tacksam för all hjälp jag kan få. Mvh Rai

Permalänk
Medlem
Skrivet av DarkRay:

Med tanke på att min nya dator fungerade under en kväll och sedan slutade är jag lite orolig att det är någonting i moderkortet som har kortslutit min nya PSU.

Har du provat att "tjuvstarta" PSU'n?
Starta nätaggregatet utan dator eller moderkort

Permalänk
Medlem

@Belzader: Jag provade precis med en fläkt. Det klickade till i nätaggregatet när jag kopplade in strömmen men fläkten stod helt stilla.

Så allt tyder ju på att det nya nätaggregatet också är trasigt(eller blivit?)..
Kan det varit min dator(moderkort, någon usb enhet eller liknande) som varit orsaken till det här?

Permalänk
Medlem

@DarkRay:
Ja, klickar det till bara, så är det förmodligen trasigt.

Angående om någon dina övriga komponenter kan ha varit orsak till dess död, ja det är fullt möjligt då när ditt tidigare dog så kan det ha spikat (skickat ut överström) och skadat något, även om det enligt min erfarenhet inte visar sig på det viset, men allt är möjligt.

Permalänk
Medlem

@Belzader: Med tanke på att datorn fungerade med det nya nätaggregatet en kväll och sen slutade fungera dagen efter så känns det som det skulle vara någonting i datorn som är knas. Jag har inte heller någon slags erfarenhet a att det skulle slå ut ett nätaggregat dock.. Vet du om det finns något säkert sätt att kolla delarna i datorn?
Så jag inte fixar ett nytt nätaggregat och det också går sönder liksom.

Permalänk
Medlem

@DarkRay:
Nej, inte utan risk iaf. då det enda sätt jag vet är att testa alla komponenter en & en på ett annat moderkort.

Vill man vara säker på att inget händer, så är det att köpa allt nytt som gäller, alternativt lämna in datorn för felsökning hos närmsta ställe som pysslar med datorservice.