Testpilot: Seagate Barracuda Pro 14 TB – hårddisk med rekordstort lagringsutrymme

Permalänk
Medlem
Skrivet av joejjeman74:

@DaBone:

hur ofta tittar du på dina alster?

Då jag har andra saker i skåpet, som används frekvent, så blir det väl några gånger i veckan.
Dock alltid bra att påminna sig saker, så man inte gör om samma misstag igen...

Ah, missade att du kanske menade min lagring av bilder..

Nu jobbar ju jag som fotograf och tar bilder åt kunder. Det innebär också att jag behöver lagra dem, ifall de skulle förlora dem på något sätt eller de behövs igen senare i något projekt. Så även om jag återkommer till "gamla" bilder, så gör jag det inte för nöjes skull...

Men det som jag skrev ovan hänger ihop med detta, att man vill kunna lita på sina diskar vid lagring.

Annan lagring som jag har mer privat är ju iofs också bilder/film, men skulle inte få för mig att använda Seagate där heller.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Intressant data, men man bör tolka siffrorna med lite försiktighet. Statistik på diskmodeller med färre än 1000 exemplar skulle jag inte betrakta som särskilt säkert. En dålig batch skulle kunna förklara den riktigt höga felfrekvensen på WDC WD60EFRX t.ex.

Att dra slutsatsen av datat att HGST-diskar är generellt mer tillförlitliga än Seagates i det segment som Backblaze använder är nog ganska okontroversiellt.

Den här tabellen ger en lite mer komplett bild ändå tycker jag:

https://www.backblaze.com/blog/wp-content/uploads/2018/10/Q3-2018-Lifetime-Chart-2.png

Ja man bör vara lite försiktig när man tolkar datan. Det blir lite extra galet om man lägger för mycket vikt på resultat där det bara är ett fåtal diskfel som har inträffat i en mindre testmängd (både antal diskar och tiden de har varit i drift). Läser man rapporterna och inte bara tittar på tabeller så brukar Backblaze ha med lite statistiskt underlag och information om hur man kan tolka datan.

Man bör också ha i åtanke att deras användning nog kan skilja sig en hel del från vanligt "hemma-nas"-bruk då de så vitt jag förstått kör sina diskar primärt i de molnlagringstjänster de erbjuder.

Jag tycker dock det är bra att de redovisar sin lagringsstatistik då det är bra att ha lite konkret data att gå på och inte bara de tekniska specifikationerna som tillverkarna bidrar med.

Om man vill grotta ner sig mer i just Backblaze's data har de en samlingssida med länkar till alla deras artiklar om sin hårddiskstatistik - https://www.backblaze.com/b2/hard-drive-test-data.html

Visa signatur

Workstation 5950X|7900XTX|O11 Dynamic Vardagsrum 3900X|6900XT|Torrent Nano
VR Reverb G2|PSVR2|Pico 4|Quest 3|Oculus Quest|Samsung Odyssey+

Permalänk
Medlem

Disktillverkare som gör riktiga blunder brukar komma stärkta ur stålbadet - om de överlever..

IBM:s GXP75 är ju välkänd men samtidigt var först med tekniker som alla disktillverkare sedan också använde, men ändå fick tvätta namnet och blev HGST som idag är mycket respekterade, sedan ett annat litet skitföretag i SSD-branchen när Intel var stor och fin och dominerande, som gjorde en djupdykning med sin 840 EVO-SSD - hör idag till en av de mest respekterade SSD-tillverkarna och i princip ersatt intel på marknadsandelar.

Det Seagate har presenterat i diskväg efter sin 3TB-fadäs måste sägas visar på en rejäl uppskärpning - de är inte sämre än WD idag men kanske har en bit kvar till att vara ikapp HGST (hur länge de nu får verka självständigt under WD-loggan), om de nu har den ambitionen - sedan tycker jag WD verka ha saktat av lite när det gäller snurrdisk-utveckling och istället vill jobba på att sälja större mängder av halvledare från sin nyköpta andel av toshibas Flash-minnes tillverkning - jag är inte helt säker på att det är rätt beslut eftersom det redan finns flera inarbetade aktörer där, och så har man faktumet att det produceras enorma mängder data var dag och långt ifrån allt kan lagras på flashminne, dels för att det är väldigt dyr förvaring (och kommer att förbli så, dvs 5-8 ggr priset på lagring på snurrdisk räknat i per GB), och inte speciellt säker över tiden om det lagras spänningslöst.

Snurrdiskar har sin roll än idag - att kunna lagra enorma mängder med data och att datat sitter relativt säkert kvar på skivorna även om disken skulle vara inslängd i ett skåp och bortglömd i 10 år, det är inte dagens Flash-minne kapabla för längre (i jakten på packningstäthet) och ju fler nivåer man skall ha per cell (man är uppe i 16 nivåer för en QLC-cell) så blir lagringen ännu vekare och ännu känsligare för allt mindre fel och håller allt kortare tid om det inge görs regelbundna uppfräschningar av datat - och detta kräver ström för underhållet..

Om man tittar tillbaka historiskt och det fans > 10 disktillverkare så var kvaliten inte alltid så bra där heller, Conner, Maxtor och Quantum är säkert kända av oss lite äldre och somliga har lite lätt traumatiska erfarenheter av. innan dess Micropolis, Miniscribe CDC och en knippe till - var dom bra, nja högst tveksamt skulle jag vilja säga och 3 års 24/7-drift utan strul ansåg vara länge...

Segate har alltid varit i skottgluggen - men mycket för att de typ levererade nära 50% av världens diskar vid den tiden, så när det krånglade så var det med stor sannolikhet just en seagate-disk som hittades i burken och förknippades med låg kvalitet fast den inte var sämre än någon annan om man räknade krasst. skillnaden var att folk såg Seagate oftast för att dessa diskar fanns i väldigt stor del av den totala marknaden.

---

Det som är bekymret med WD och HGST numera är att WD har mer eller mindre glufsat i sig HGST och slappa på en WD-logga på HGST-diskar uppblandad med sina egna, vilket har det gjort att svårare att veta att man verkligen köper en HGST-disk och inte en Tandon-disk - förlåt en WD-disk - om man nu verkligen vill ha dom här 0.5% felutfallen som HGST presterat under många år i sina NAS-diskar och inte ~1% utfallen som både Seagate och Tan^h^h^hWD-disken ligger på ungefär.

Skall man ned kring 0.1% felutfall så är det dualport SAS-diskar (och likaså diskkontroller med dualport och serverinfrastrukturen med ECC-minne på allt etc.) som gäller och en helt annan prislapp... (sedan att de alla flesta SAS-diskar i olika OEM-utförande kommer från Seagate hör inte hit, för dessa byggs på helt annan fabrik som inte har så mycket med SATA-disktillverkningen för semi-pro och konsumentdiskar att göra)

Permalänk
Inaktiv

@xxargs: Mycket bra skrivit. Jag tycker de som bojkottar en stor hårddisktillverkare för en blunder ser det hela för kortsiktigt. Seagate har gjort hårddiskar till pc sedan 1981, en gång för några år sedan gjorde de en blunder och nu ska de bojkottas. Om man då är konsekvent med detta beteende så blir det väldigt få produkter som man kan köpa.

Permalänk
Medlem

Köpte en toshiba-disk 4T och petade in i NAS:en - måste säga att jag är positivt överraskad då det nog är den snabbaste 4TB disken jag har för tillfället - både i läs/skrivfart och i söktid.

Eftersom grunden är HGST hos dem så tror jag att det blir Toshiba i fortsättningen om jag vill ha HGST-liknande diskar med tanke på att sortimentet blir allt otydligare hos WD vilka som är WD respektive HGST-diskar om man nu jagar driftsäkerhet... och sedan är det bra med 3 HD-aktörer och genom att köpa deras produkter så stöttar man.

Permalänk

ST225

Kommer ihåg tiden då jag började med hårddiskar.
De första diskarna vi köpte till avdelningens datorer var 20MB Seagate ST225, tio stycken a 6000:- /st år 1986 100% felutfall inom 2 år. Men då backupade man hela disken minst 1gång per vecka på 15st 3,5 tums floppy, man hade två sådana stackar som man växlade emellan. Sedan bytte vi till Seagate ST238 30MB diskar, 80% felutfall på ett år...
Sedan den tiden rör jag aldrig en Seagate-disk...

Permalänk
Medlem

Så illa har det inte varit i mina fall - men alternativa diskar var inte så bra dom heller och kunde rasa dom med (miniscribe och Micropolis) - dagens garantitider och förväntad livslängd (lätt över 45000 timmar innan de första diskarna i en set börja trilla av) är enorma gentemot vad som förväntades av HD på mitten av 80-talet.

Att en 24/7-körd disk inte höll mycket mer än 2 år var inget konstigt och körde man en desktopdisk tänkt för max 2000 timmar/år (8 timmar 5 dagar i veckan) som 24/7 i en server så var inte förväntade livslängden speciellt stor. På den här tiden var diskarna kullagrade där varje varv disken snurrade räknades på slitage-kontot och inte som dagens avancerat glidlagrade (och därmed i princip outslitliga) och ofta var problemet att skivorna kunde börja vobbla (på mikrometernivå) och det räckte för att det skulle bli skriv och läsbekymmer. Det fans hårddiskar (från bla. hitachi) som var tänkta att kunna skickas in för lagerrenovering, hur många som gjorde det i praktiken vet jag inte då många diskar även på denna tiden 'dog' kapacitesdöden - dvs. man bytte till större disk innan disken var slutkörd. - det är som idag med SSD - ingen är speciellt intresserad av en 64 GB stor SSD till sin spellaptop idag trots att det är ingen fel på dem...

Det där att köra backup på floppydisk och senare QIC80-tape streamer var mer självklar på den tiden då medvetandet (vartfall där jag var) högre att HD kunde haverera och därför skulle ha regelbunden backup - något som folk idag totalt verka ha glömt bort och blir förvånade och arga när en laptop/mediamaskin får diskkrångel (oavsett teknologi) och upptäcker som en blixt från klar himmel att man förlorat en massa data och inte sett till att det finns någon kopia av det någonstans.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tumvanten:

Är du intresserad så sök själv.
Är inte här för att argumentera för saker o ting.

Du kanske inte ska skriva saker som "Finns redan statistik utlagd att se över datacenter hos t ex Google " och inte visa den statistiken. Att du inte orkar länka själv tyder ju på att det inte är så enkelt att hitta. Och hur ska jag veta vilka grafer du kikat på om jag ska söka själv?

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jOnÄTÄn:

Du kanske inte ska skriva saker som "Finns redan statistik utlagd att se över datacenter hos t ex Google " och inte visa den statistiken. Att du inte orkar länka själv tyder ju på att det inte är så enkelt att hitta. Och hur ska jag veta vilka grafer du kikat på om jag ska söka själv?

Att det inte är enkelt att hitta vet jag inte.
Jag har inte bett dig att titta på det överhuvudtaget.
Jag skrev att det fanns statistik från goggles datacenter.
Är du intresserad så kolla själv eller helt enkelt strunta i det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tumvanten:

Att det inte är enkelt att hitta vet jag inte.
Jag har inte bett dig att titta på det överhuvudtaget.
Jag skrev att det fanns statistik från goggles datacenter.
Är du intresserad så kolla själv eller helt enkelt strunta i det.

Okej du är en sån person. Då lägger jag inte mer energi på detta.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jOnÄTÄn:

Okej du är en sån person. Då lägger jag inte mer energi på detta.

Japp.
Case closed.

Permalänk
Medlem
Skrivet av joejjeman74:

hur lyckas man fylla 14tb om det inte är porr man matar i?

Den som arbetar med musik och har stora samplingsbibliotek kan nog fylla disken rätt snabbt bara som ett ex. Ett populärt paket ifrån native instruments tar ca 500 gb och många har ju ett helt bibliotek av olika sådana produkter (ex olika stråkbibliotek) för olika ändamål.

Rainbow tables, datadump för forensics eller backup är andra exempel

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av lunjoc:

Den som arbetar med musik och har stora samplingsbibliotek kan nog fylla disken rätt snabbt bara som ett ex. Ett populärt paket ifrån native instruments tar ca 500 gb och många har ju ett helt bibliotek av olika sådana produkter (ex olika stråkbibliotek) för olika ändamål.

Rainbow tables, datadump för forensics eller backup är andra exempel

Skickades från m.sweclockers.com

Foton i RAW-format äter utrymme. Lägg därtill Lightroom + Photoshop samt flera versioner av filerna man jobbar med.

Utrymme kan man endast ha för lite av... alltid.

Permalänk
Medlem

hårddisk (oavsett storlek) har i stort sett bara två lägen - ny eller full...

Permalänk

Hela mitt steam bibliotek får nätt o jämnt plats på denna disk så ja den fylls upp

Visa signatur

The Breath of True