Moccamaster svämmar nästan alltid över

Permalänk
Medlem

Moccamaster svämmar nästan alltid över

Hej!

Är det bara jag som har problem med att filterhållaren på min Moccamaster droppar kaffet alldeles för långsamt jämfört med vattnet som fylls på, vilket leder till att filterhållaren vill svämma över?

Vet att det kan ha att göra med antingen malningsgraden på kaffet och hur många gram kaffe/dl man använder.
Brukar gå efter rekommendationen på 6 g kaffe/dl för färdigmalen kaffe, men kanske borde ta och testa att gå ner till 4-5 g kaffe/dl istället, fast då känns det som att kaffet kan bli för tunt.
Har till och med testat att mala bönor själv och använda en grövre malningen med samma rekommendation 6 g kaffe/dl men då händer typ samma sak.

Permalänk
Medlem

Nej, aldrig haft det problemet ens med full kanna.

Jag blir nästan sugen att mala till finaste graden, använda två filter och brygga en full kanna, bara för att se om det är möjligt!

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Hej!

Är det bara jag som har problem med att filterhållaren på min Moccamaster droppar kaffet alldeles för långsamt jämfört med vattnet som fylls på, vilket leder till att filterhållaren vill svämma över?

Vet att det kan ha att göra med antingen malningsgraden på kaffet och hur många gram kaffe/dl man använder.
Brukar gå efter rekommendationen på 6 g kaffe/dl för färdigmalen kaffe, men kanske borde ta och testa att gå ner till 4-5 g kaffe/dl istället, fast då känns det som att kaffet kan bli för tunt.
Har till och med testat att mala bönor själv och använda en grövre malningen med samma rekommendation 6 g kaffe/dl men då händer typ samma sak.

Vad använder du för filter? Det finns t.ex. Melitta Gourmet Intense som är extra täta vilket gör att det tar extra lång tid att brygga kaffet. Har inte vågat testa den sortens filter då jag kan tänka mig att ovan problem kan uppstå då. Jag använder Melitta Original och har inte varit med om detta med min Moccamaster.

Permalänk
Medlem

Hur många koppar brygger du? Samt vilka filter använder du?

Jag har samma problem oavsett kaffe om jag gör fler än 8 koppar, men under det är det inga problem. Jag såg även dessa tendenser med andra filter än Melitta, speciellt med filter som är oblekta.

Jag antar att du kollat att den lilla luckan där det rinner genom inte fastnat eller så 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Errare human est

Permalänk
Medlem

@BraCCa: Använder också vita Melitta original 1x4.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kniven:

Hur många koppar brygger du? Samt vilka filter använder du?

Jag har samma problem oavsett kaffe om jag gör fler än 8 koppar, men under det är det inga problem. Jag såg även dessa tendenser med andra filter än Melitta, speciellt med filter som är oblekta.

Jag antar att du kollat att den lilla luckan där det rinner genom inte fastnat eller så 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Dubbelkollar alltid så att luckan är på första nivån. Detta brukar hända när jag brygger 6 koppar och över.

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Dubbelkollar alltid så att luckan är på första nivån. Detta brukar hända när jag brygger 6 koppar och över.

Vid 6+ koppar antar jag att du öppnar luckan helt?

Andra teorier: Har du kaffebryggaren i en bastu? Eller fyller du på med varmvatten?

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Vid 6+ koppar antar jag att du öppnar luckan helt?

Andra teorier: Har du kaffebryggaren i en bastu? Eller fyller du på med varmvatten?

Alltid kallt vatten och alltid helt öppen lucka när jag brygger 6 eller mer koppar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Alltid kallt vatten och alltid helt öppen lucka när jag brygger 6 eller mer koppar.

Då misstänker jag generalknas med din filterhållare För jag har som sagt aldrig upplevt det.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Alltid kallt vatten och alltid helt öppen lucka när jag brygger 6 eller mer koppar.

Jag har problem med att luckan på undersidan inte följer med den inställningen man gör på utsidan av filterhållaren (öppen, halvöppen lr stängd), för mig är det dock åt andra hållet så min droppstopp fungerar inte fullt ut.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Errare human est

Permalänk
Medlem
Skrivet av kniven:

Jag har problem med att luckan på undersidan inte följer med den inställningen man gör på utsidan av filterhållaren (öppen, halvöppen lr stängd), för mig är det dock åt andra hållet så min droppstopp fungerar inte fullt ut.

Skickades från m.sweclockers.com

Det kanske är så med min också, bara att jag inte märkt av det. Ska kolla upp det.

Permalänk
Medlem

Min kusin belyste liknande problem med sin moccamaster, det han kom fram till var att kaffet (Lavazza i detta fall) var för finmalt. Han beskrev samma symptom som du gjorde i första inlägget.

Permalänk
Medlem

@finally:
Vilken modell har du?

Prova att göra ett par koppar varmt vatten med bryggaren. Dvs, kör utan kaffe.
Kvarstår problemet?

Då blir det antingen att bryggaren häller ner kaffe för fort (någon defekt i mataren/kokaren eller att din filterhållares tryckbelastade fjäder är igenkalkad och öppnar för sent.

Om problemet inte kvarstår så kan vi dra slutsatsen att det är någonting med kaffet

Så prova koka 8 koppar varmvatten utan filter och sedan 8 koppar med filter (utan kaffe) och se vart problemet uppstår.

Har du kalkrikt vatten och avkalkar regelbundet?

Permalänk
Medlem

Har du citronsyra i kryddhyllan så kan du avkalka med detta - citronsyra är för övrigt väldigt effektiv för just avkalkning då det är 'specialist' på 2-värda joner som kalcium-joner.

Många av dom här köpeblandningarna i flytande och i tablettform för avkalkning för dyra pengar består av just citronsyra med lite fosforsyra inblandat mest för syns skull och i de allra flesta fallen så duger ren citronsyran ur kryddpåsen lika bra som en köpe-avkalkning - dock var inte snål med mängden, och även vinsyra och tom. askobinsyra kan användas för detta och det är också miljöriktig till skillnad från fosforsyra som i slutändan bidrar till övergödning på sina håll

Permalänk
Medlem

Jag brukar köra fem skedar till sex koppar, funkar alltid fint i vår Moccamaster.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

Har haft min Moccamaster i ca 4 år nu och aldrig någonsin svämmat över eller ens varit tendenser till något sådant. Jag har dock den med automatiskt droppstopp osv så man slipper komma ihåg att dra upp/ner den knappen.. För vem har inte glömt den där knappen någon gång och kommit tillbaka till en köksbänk full med kaffe Lyckats flera gånger hos polare!

Visa signatur

[Acase El Diablo][Intel Core I7 920][Moderkort Asus P6T Deluxe][3GB kit OCZ ddr 1333mhz][Asus HD4870x2][Corsair Powersupply 650W][1xSamsung Spinpoint 640gb][Windows Vista ultimate 64bit]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zarlor:

@Azzz1:
Vilken modell har du?

Prova att göra ett par koppar varmt vatten med bryggaren. Dvs, kör utan kaffe.
Kvarstår problemet?

Då blir det antingen att bryggaren häller ner kaffe för fort (någon defekt i mataren/kokaren eller att din filterhållares tryckbelastade fjäder är igenkalkad och öppnar för sent.

Om problemet inte kvarstår så kan vi dra slutsatsen att det är någonting med kaffet

Så prova koka 8 koppar varmvatten utan filter och sedan 8 koppar med filter (utan kaffe) och se vart problemet uppstår.

Har du kalkrikt vatten och avkalkar regelbundet?

Har den manuella modellen, den som har en spärr på filterhållaren. Tror den heter KB952AO. Ska testa dina tips.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Har du citronsyra i kryddhyllan så kan du avkalka med detta - citronsyra är för övrigt väldigt effektiv för just avkalkning då det är 'specialist' på 2-värda joner som kalcium-joner.

Många av dom här köpeblandningarna i flytande och i tablettform för avkalkning för dyra pengar består av just citronsyra med lite fosforsyra inblandat mest för syns skull och i de allra flesta fallen så duger ren citronsyran ur kryddpåsen lika bra som en köpe-avkalkning - dock var inte snål med mängden, och även vinsyra och tom. askobinsyra kan användas för detta och det är också miljöriktig till skillnad från fosforsyra som i slutändan bidrar till övergödning på sina håll

Kalkade av maskinen rätt så nyligen så vet inte om det är problemet. Använde dock ättika så jag vet inte hur effektivt det är jämfört med andra kalkningsmetoder?

Permalänk
Medlem
Skrivet av saturday_sun:

Jag brukar köra fem skedar till sex koppar, funkar alltid fint i vår Moccamaster.

Brukade också köra 1 sked mindre än antalet koppar, men sen övergick jag till att väga kaffet istället för att kunna lösa problemet med översvämningen, men det har inte hjälpt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kreekill:

Har haft min Moccamaster i ca 4 år nu och aldrig någonsin svämmat över eller ens varit tendenser till något sådant. Jag har dock den med automatiskt droppstopp osv så man slipper komma ihåg att dra upp/ner den knappen.. För vem har inte glömt den där knappen någon gång och kommit tillbaka till en köksbänk full med kaffe Lyckats flera gånger hos polare!

Funderade på att köpa den med automatiskt droppstopp, men blev den manuella i slutändan då jag inte alltid brygger mer än 5 koppar. Blir kaffet gott med den automatiska om man brygger 4-5 koppar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Kalkade av maskinen rätt så nyligen så vet inte om det är problemet. Använde dock ättika så jag vet inte hur effektivt det är jämfört med andra kalkningsmetoder?

En faktor som påverkar är lösligheten på bildade kalciumsaltet - citronsyra är effektiv i att den kan binda upp till 24% av sin massa i kalk - men saltet är halvsvårlösligt och det går mycket vatten för att lösa ut saltet då lösligheten på kalciumsaltet ligger på 0.95 gram/litern

Trots att fosforsyra är en av de vanligaste beståndsmedel i saluförda avkalkningsmedel (tillsammans med oftast mer eller mindre stor andel citronsyra) så ger det en ganska svårlöslig kalciumsalt med 0.2 gram/litern och kräver mycket vatten för att sköljas bort.

vinsyra har samma bekymmer med sitt kalciumsalt knappt 0.4 gram/litern

Använd _inte_oxalsyra_ om man råkar få tag det - dels för att den är högradigt giftig (dvs handskar, skyddskläder och andningsskydd) och upplösta kalket löser sig enormt dåligt i vatten i 0.67 mg/litern - det går nästa 2 kubikmeter med vatten för att lösa upp en gram av kalciumsaltet...

Det som ger väldigt lättlöslig kalciumsalt är att använda askobinsyra där saltet kan lösas med 500 gram/liter vatten.

Ättiksyra löser också kalk och ger lättlöslig kalciumsalt med hela 374 gram/litern och är ättiksyran tillräckligt koncentrerad så tar det också oljor, typ kaffeoljor ur bryggtratt och termos och termoskorkar (inte som en syra utan då som en lösningsmedel).

ättiksyra, eftersom den är flyktig, är en syra som inte lämnar avlagringar om tex. droppar av denna torkar upp

---

hett vatten och bikarbonat och målarsoda påverkar också oljor i tex. glastermos och tvålar upp dem och därmed lossnar och försvinner från ytorna - klassisk lösning med maskindiskmedel och hett vatten och lite tid gör också rent (det är ännu mer alkalisk lösning och tvålar fetter ännu snabbare - dock avkalkar det inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Alltid kallt vatten och alltid helt öppen lucka när jag brygger 6 eller mer koppar.

Samma med min, 6-8 koppar är max sen rinner det över.

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Funderade på att köpa den med automatiskt droppstopp, men blev den manuella i slutändan då jag inte alltid brygger mer än 5 koppar. Blir kaffet gott med den automatiska om man brygger 4-5 koppar?

Nu kanske jag missat något vitalt här så du får gärna förklara om det är något jag missat! men varför skulle det vara skillnad på hur kaffet smakar med/utan automatiskt droppstopp? Är det att du kan stänga droppet på den manuella och därmed ligger kaffet i filtret o myser längre?

Jag brygger 4 koppar varje morgon och både jag o damen tycker de är bra! Dock är jag ingen finsmakare när det gäller kaffe.. kaffemaskinen på jobbet förstörde det för mig för många år sedan

Visa signatur

[Acase El Diablo][Intel Core I7 920][Moderkort Asus P6T Deluxe][3GB kit OCZ ddr 1333mhz][Asus HD4870x2][Corsair Powersupply 650W][1xSamsung Spinpoint 640gb][Windows Vista ultimate 64bit]

Permalänk
Medlem
Skrivet av kreekill:

Nu kanske jag missat något vitalt här så du får gärna förklara om det är något jag missat! men varför skulle det vara skillnad på hur kaffet smakar med/utan automatiskt droppstopp? Är det att du kan stänga droppet på den manuella och därmed ligger kaffet i filtret o myser längre?

Jag brygger 4 koppar varje morgon och både jag o damen tycker de är bra! Dock är jag ingen finsmakare när det gäller kaffe.. kaffemaskinen på jobbet förstörde det för mig för många år sedan

Exakt så. Det automatiska öppnar fullt medan den manuella går att öppna aningens mindre.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zarlor:

@Azzz1:
Vilken modell har du?

Prova att göra ett par koppar varmt vatten med bryggaren. Dvs, kör utan kaffe.
Kvarstår problemet?

Då blir det antingen att bryggaren häller ner kaffe för fort (någon defekt i mataren/kokaren eller att din filterhållares tryckbelastade fjäder är igenkalkad och öppnar för sent.

Om problemet inte kvarstår så kan vi dra slutsatsen att det är någonting med kaffet

Så prova koka 8 koppar varmvatten utan filter och sedan 8 koppar med filter (utan kaffe) och se vart problemet uppstår.

Har du kalkrikt vatten och avkalkar regelbundet?

Gjorde ett test utan kaffe och vattnet rann igenom som det ska. Så jag antar att det har med kaffet att göra? Har testat med både färdigmalet kaffe och att mala själv med rekommendationen 6 g kaffe/dl, så jag antar att jag får köra på mindre kaffe isåfall?

Ni som maler själva med en Wilfa, vilken malningsgrad har ni?

Permalänk
Medlem

@finally:
Med Wilfa WSCG-2 - ploppen precis efter -tecknet (minustecknet)
Nu är jag inte hemma så kan inte ge mer utförligt än så...

Permalänk
Medlem

@finally: Jag har samma bryggare som du, med manuellt droppstopp. Jag tror felet ligger i dess konstruktion. När bryggaren är ny så funkar funktionen som den ska, men efter ett par år så blir öppningen för liten med för lågt flöde som resultat.

Jag skulle rekommendera att köpa en ny filterhållare, ca. 180SEK:

https://www.moccamaster.com/se/tillbehor/reservdelar/filterha...

Visa signatur

- R5 5600X | 32GB RAM | GTX 1080 | ASUS ROG STRIX B550-I | NZXT H1 -

Permalänk
Medlem
Skrivet av Schluug:

@Azzz1: Jag har samma bryggare som du, med manuellt droppstopp. Jag tror felet ligger i dess konstruktion. När bryggaren är ny så funkar funktionen som den ska, men efter ett par år så blir öppningen för liten med för lågt flöde som resultat.

Jag skulle rekommendera att köpa en ny filterhållare, ca. 180SEK:

https://www.moccamaster.com/se/tillbehor/reservdelar/filterha...

Maskinen är bara ca 1 år gammal, kan den ha försämrats på så kort tid?

Permalänk
Medlem
Skrivet av finally:

Maskinen är bara ca 1 år gammal, kan den ha försämrats på så kort tid?

Isåfall har du haft en jäkla otur, min manuella funkar perfekt efter drygt tio år och 2-3 bryggningar om dagen. Mor och fars börjar få svårt att hålla tätt u droppstoppet efter drygt 15 år, men så har de sjukt hårt vatten också och det syns lite avlagringar runt just droppstoppet.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zarlor:

@Azzz1:
Med Wilfa WSCG-2 - ploppen precis efter -tecknet (minustecknet)
Nu är jag inte hemma så kan inte ge mer utförligt än så...

Precis efter "filter" alltså? Då är det åt det grövre hållet. Filterkaffe som man köper i butik är väldigt finmalet, det motsvarar typ aeropress-inställning på Wilfa WSCG-2.