Permalänk
Inaktiv

34" Ultrawide VA vs IPS för spel

Tjabba,

Är på jakt efter en 34" ultrawide skärm nu inför black friday / mellandagsrean.
Det känns som att det finns en ganska tydlig uppdelning mellan dessa paneltyper. VA kommer oftast med freesync och IPS med G-sync.
Nu är egentligen inte free/g-sync något krav från min del. Finns det några vettiga VA paneler där ute som man faktiskt kan spela på? Eller bör man i så fall kolla på IPS paneler. Läser man runt på olika forum verkar ett återkommande problem med VA paneler vara ghosting vid spelande. IPS har ju sina egna problem men är det enda vägen att gå vad gäller spel?

Är ute efter en skärm med 3440x1440p, +100Hz (sett en del VA panel som säger 100Hz "when overclocked" men känns ovärt att behöva lägga massa tid på custom timings etc då det känns som ytterligare en potentiell felkälla)

På IPS fronten känns det som att Acer predator x34p samt Alienware AW3418DW är två bra alternativ (med g-sync)
Hittar ej så många IPS utan g-sync så länka gärna.

Vad gäller VA paneler mottages rekommendationer hjärtligen.

Edit:
Hittade en VA med g-sync som verkar ganska vettig?
AOC AGON AG352UCG6

Permalänk
Bildexpert 📺

@anon172162: De VA-paneler som finns på marknaden tenderar att ha ganska tydliga eftersläpsskuggor, särskilt kring mörka färger. Samsungs VA-paneler har i en del fall varit undantag men istället haft en mer orolig bild med PWM-flimmer och ganska synliga halvtonsmönster/FRC.

Sådant slipper du med IPS med får då ta ett lägre (men kanske tillräckligt) kontrastförhållande och mer ojämn svärta mot hörn och kanter.

VA eller IPS i den här kategorin är typiskt en sådan sak där man endast kan svara för sig själv.

Permalänk
Inaktiv

@Laxpudding tack för svar. Det är lite det jag har förstått med när man har läst runt bland recensioner (och det börjar bli en del ) .

Många 34" ultrawide IPSer som finns just nu har ju ett par år på nacken. X34p är väl relativt ny.

Kan bli så att man inväntar LG 34GK950G/F då den verkar ganska spännande. Lär väl få en prislapp därefter dock.