Permalänk
Medlem

Delid av i5 9600k

Hej finns det någon här som har (delid) en i5 9600k?

Permalänk
Medlem

Har deliddat min i5-8600K. Tror knappast det är nån skillnad på process mellan de olika processorerna. De ser ju i princip identiska ut rent fysiskt.

Permalänk
Medlem

@cyklonen: Blev det bra? Något alla kan göra eller man måste köpa något speciellt verktyg?

Permalänk
Medlem

Har jag fel men var inte 9th gen serien lödad?

Permalänk
Medlem

@mulis89: stora skillnaden är att 9600k är fastlödd mot IHS vilket gör det svårare och farligare med delid och vinsten är mindre jämfört med 8 serien. Kolla upp 9900k delid processen. Men egentligen kolla först vad du får för max OC och temps för att se om det är värt det. Har inte sett mycket skrivet om just 9600k delid.

Permalänk
Medlem

Jag försökte med en vass kniv men insåg att det var stor risk för att det skulle gå åt helsike, så jag svalde stoltheten, traskade bort till Inet och köpte en der8auer Delid-Die-Mate 2 för 400 spänn. TG Conductonaut (flytande metall) och värmetåligt silikonlim hade jag redan skaffat.

Med verktyget var det hur lätt som helst. Tog bara några sekunder. Sen skrapade jag bort allt lim från både IHS:en och kretskortet och torkade rent ytorna från kylpasta.

Klickade ut en liten droppe, bara ett par mm stor, med flytande metall och började sprida ut den på processorn. Fick det jämnt och fint utan bubblor eller "pölar". Gjorde samma sak på IHS:en. Sen strök jag på silikon på de fyra kontaktpunkterna så de inte skulle kunna bli kortslutna av eventuellt läckande flytande metall, och därefter gjorde jag en tunn, tunn sträng med silikon runt kanten där IHS:en skulle ligga mot.

Satte ihop allt igen med hjälp av delid-verktyget (det följer med en ram för att få IHS:en på rätt plats.

Sen in med allt i datorn igen, på med kylpasta, kylare och så var det klart.

Jag har överklockat min lite försiktigt. 4.6 GHz utan att höja spänningen. När Prime95 och Linpack maxar blir det ca 135-140 W genom processorn. Innan delid låg tempen på strax över 90 grader på varmaste kärnan. Efter delid maxar jag på 74-75. I andra tester har jag fått upp till 22 grader lägre temp. Kylaren är en be quiet! Pure Rock, för övrigt.

Lyckad delid!

Men jag är en sån där försiktig och noggrann typ som läser på och kollar instruktioner innan, och lär mig av andras misstag så jag slipper begå dem själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CloudM:

Har jag fel men var inte 9th gen serien lödad?

Aha! Ja, då är det ju en helt annan sak!

Permalänk
Medlem

För att delida cpus med lödning måste du värma upp lödningen tills den blir flytande så du får bort den, finns alternativet att köra brute force, men vem vet hur det skulle gå. der8auers delid av 9th gen

Permalänk
Medlem

@CloudM: Finns det företag man kan vända sig till som håller på med delid ? köpa tjänsten

Permalänk
Medlem
Skrivet av mulis89:

@CloudM: Finns det företag man kan vända sig till som håller på med delid ? köpa tjänsten

Jag har kollat runt lite men jag har inte hittat något i sverige men finns att skicka utomlands. Bägge till ungefär samma pris
Silicon Lottery .
Delid.dk

Permalänk
Medlem

@CloudM: Kanske man borde skicka över sin cpu till Danmark. Tack för hjälpen