Forumdelen sponsras av

DisplayPort kabel till acer predator, rörigt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014

DisplayPort kabel till acer predator, rörigt.

Hej!
Tänkte köpa en displayport kabel till acer predator 1440p ips 144hz gsync. Kabeln som följer med skärmen är bara 1.5m. Problemet är bara att det är så svårt att hitta 1.4 displayport kablar. Sedan är det en hel tråd som går ut på att varna för just displayport kablar som kan vara farliga för kortet eller skärmen osv. Kabeln där är ju köpt från kjell och de säljer den än idag.
https://m.sweclockers.com/forum/trad/1453075-varning-for-viss...

Jag köpte den här kabeln från Kjell o company, https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/kablar-adapt...

Vågar man ens använda den här kabeln nu då? Eller ska jag köpa en annan kabel från nåt annat ställe, med ett riktigt och bra märke? Har ni några tips på 1.4 displayport kablar som funkar med acer predator skärmen och var köper man den kabeln?
Det verkar som att alla säljer 1.2 versionen av dp kablar, varför är 1.4 så svåra att hitta för?

Rättade
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av kettlebell:

Det verkar som att alla säljer 1.2 versionen av dp kablar, varför är 1.4 så svåra att hitta för?

Det beror på att DP-kablar inte har versionsnummer, se denna sida. Att tillverkarna ändå nämner en specifik version av DP för sina kablar är egentligen fel, men handlar mest om att de vill visa att deras kabel klarar den senaste DP-versionen. Sen uppdateras sällan den marknadsföringstexten när det kommer nya versioner av DP.

Alla vanliga DP-kablar ska alltså klara DP 1.4. Sen kan kablarna vara certifierade att de klarar en viss bandbredd, men då är det RBR, HBR, HBR2 eller HBR3 som gäller och inte versionsnummer. Om du vill ha en kabel som med säkerhet klarar 32.4 Gb/s så är det alltså en HBR3-certifierad kabel du ska köpa. Men även kablar som inte är certifierade kan mycket väl klara av den bandbredden också.

Sen behöver ju din skärm inte HBR3 ändå, eftersom den bara är på 2560x1440@144Hz. För det räcker HBR2 gott och väl, d.v.s. vilken kabel som helst som säljs som "1.2" bör fungera. Fast en kabel som säljs med ett versionsnummer är inte certifierad, så då vet man inte vad den egentligen klarar.

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

@kettlebell: Det finns inga versionsnummer på DP-kablar. Det finns certifierade kablar, byggda på ett sätt som kontrollerat följer licensen. Dessa ska inte mata ström på pinne 20 och de ska hålla för den bandbredd som avses. Och så finns det de som inte är certifierade och dessa är godtyckliga hur väl de fungerar.

Den senaste certifieringen är DP8K, där kabeln är certifierad för den HB3-bandbredd som idag ger 32 gigabit/s. Man behöver ungefär hälften av den bandbredden för 2560x1440 i 144 Hz.

Tar upp DP8K i denna artikel: https://www.sweclockers.com/artikel/25325-teknikstund-de-fem-...

Deltacos kablar med DP8K i artikelnnamnet är certifierade. Club 3D är en annan tillverkare som är tydliga med rätt information: https://www.club-3d.com/en/cat/cable/displayport/1606/317/

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014

Tack så jättemycket för era utförliga svar, nu förstår jag hur det funkar. Det var mycket till hjälp!

Skickades från m.sweclockers.com