Klona sata ssd tillm.2 eller köra reninstallation?

Permalänk
Medlem

Klona sata ssd tillm.2 eller köra reninstallation?

Hej,
Klona 750 evo sdd till m.2 eller köra ren installation?
Har nyligen köpt mig en Samsung 970 Evo M.2 på 1TB och jag planerar att ha Windows på denna enhet samt de flesta av mina spel och program.
Jag har sedan tidigare en 750 evo på 250 gb där jag har win 10 installerat plus flertalet program + spel. (Win10 är ren installation dvs jag har inte gått från Win8)
Jag har också en 850 på (500gb) som jag skaffat i efterhand där jag har installerat steam spel etc. som inte fått plats på min 750 EVO.
Tanken är att föra över allt som ligger på 750 till 970 och låta spelen och programmen som ligger på 850 ligga kvar.
Jag ser två alternativ på hur jag göra detta och undrar vilket som är smartast (enklast)?
Alt 1
Klona innehållet på 750 (250gb) till 970 evo med hjälp av magician, om jag gör detta vilka för och nackdelar finns? Kommer allt att ”fungera på direkten”? Kommer jag att kunna spela spelen som ligger på min 850 eller kommer jag att behöva installera om dessa? Finns det anledningar till att föredra en ren installation? Finns det risker att man tappar prestanda vid kloning?
Bör jag ta bort
Alt 2
Ominstallation av windows till 970 evon samt ominstallation av alla spel och program som ligger på 750 till 970. Därefter formatera om 750 så den blir tom.
Om jag gör detta kommer jag även att behöva installera om spelen och programmen som ligger på min 850? Eller kommer windows och steam hitta dessa?

Tacksam för tips

Permalänk
Medlem

@Krona: Jag tillhör dom som föredrar att installera om när man byter systemdisk, dels för att man får en fräsch version och sen kan det uppstå problem vid kloning som gör att ändå måste installera om till sist.
Har man ett väl fungerande windows och vill spara tid kan man alltid prova en kloning, men blir det problem så får man vara beredd på andra alternativet.

Steamspel som ligger på 850 disken skall du inte behöva installera om oavsett om du klonar eller gör ny installation, vanliga program måste du nog installera om vid nyinstallation av OS.
Gör du ny installation av Steam och sedan pekar på den gamla disken vid installation av ett spel som redan finns så hittar Steam det själv.

Permalänk
Medlem

@MacAllan: Då blir det att köra backup och prova kloning. Var mest orolig för att behöva ladda ner och installera om alla spel som jag har på 850, skönt att veta att jag slipper detta, tack för tipset!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Krona:

@MacAllan: Då blir det att köra backup och prova kloning. Var mest orolig för att behöva ladda ner och installera om alla spel som jag har på 850, skönt att veta att jag slipper detta, tack för tipset!

Man skall inte behöva installera om spelen i steam, men det finns inga garantier om något blir fel.
Själv har jag både steamklienten och alla spel på separat SSD och detta installerar jag inte om när jag installerar nytt OS.

Om allt går som det skall med kloningen kommer du inte märka något alls.
Om du får installera nytt windows och lägger steamklienten på C så kommer den inte visa några spel, när du ändrar inställningarna i steam för var spelen skall installeras och pekar på den gamla disken/mappen så skall steam hitta spelen efter omstart.
Funkar inte det så välj att installera ett spel igen och då välja den gamla disken, steam skall då hitta filerna.

Så är tanken att det skall funka, men det finns ju aldrig några garantier.