Permalänk

WAN -> Telia-router -> Google WiFi?

Hej!

Funderar på att köpa en Google WiFi och hoppas att den kan användas som en extender/repeater(?) så att täckningen blir bättre, då routern vi använder, befinner sig och fortsatt måste befinna sig i klädkammaren där "multimediaskåpet" finns.

Idén är att låta WAN gå in i Telia-routern (som tillhör lägenheten vi bor i), Ansluta en (1) Google WiFi - via ett nätverksuttag - och på på så sätt få bättre täckning i vardagsrummet.

Kommer Google WiFi fungera så att den förstärker/använder samma trådlösa nätverk/inställningar som routern då har - eller är det en renodlad extender/repeater jag bör köpa?

EDIT:

Nu när jag läser ännu mer, verkar ruggigt många vara supernöjda med produkter från Ubiquiti. Frågan är bara vilken jag bör välja - om det nu är ett bättre alternativ än Google WiFi... Telia-routern ska ju i alla fall vara "master" och nästa enhet använda bara spegla samma inställningar - eller motsvarande...

https://www.prisjakt.nu/kategori.php?t=15175&m=473

Permalänk
Medlem

@sean.wiklund: Eftersom du har nätverksuttag så ska du kolla efter en Accesspunkt (AP).

Har du dubbla uttag i varje rum, kan du flytta på routern, för att förbättra täckningen.
Exempel, vardagsrum med uttag 1 & 2:
WAN till uttag 1 -> uttag 1 till WAN på teliarouter, LAN ifrån teliarouter till uttag 2 -> uttag 2 i skåpet till en switch, switchen till övriga uttag i skåpet.

Köper du en AP så gör Ubiquiti väldigt bra grejer.
Ubiquiti Networks UniFi AP AC Lite, bör fungera utmärkt.

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk

@Lembritt: Tack!

Tipset du ger, är lösningen jag har idag - men - då når jag inte den NAS som också står i klädkammaren. Så, Telia-routern ska tillbaka in i klädkammaren och sedan får troligen en Ubiquiti-AC stå i vardagsrummet.

1. Med min illustrativa bild nedan, gissar jag att TV, Xbox etc. bör kunna nå både NAS och Internet. Det innebär att ev. trådlösa enheter som är kopplade via WiFi, antingen till Telia-routern eller accesspunkten - bör kunna nå NAS:en också?

2. Det du föreslår är ju en accesspunkt. Lägenheten vi har är inte alls så stor - men jag förstår fördelarna med en mesh-lösning (typ Google WiFi), där det inte blir störningar eller eventuella hack i övergången mellan enheterna. Hur ser du på valet att välja just AC-lösningen från Ubiquiti jämfört med en mesh-lösning via Google WiFi (om det ens skulle fungera så som jag tänker mig det, att Telia-routern är "huvudenhet" och Google WiFi är smart nog och agerar repeater/extender)?

Permalänk
Medlem

@sean.wiklund:
Fungerar WiFi bra med lösningen du har idag?
I så fall skulle jag köpa en liten switch till klädkammaren för NAS och switchen i vardagsrummet.

Jag kör själv med en Ubiquiti (AC PRO) i vardagsrummet på övervåningen och routerns inbyggda WiFi på nedervåningen. (Tidigare körde jag en gammal router på övervåningen som jag konfigurerade om till AP).
Kör med samma SSID och lösen och har inte haft några problem. WiFi räcker även en bit ut på tomten.

Mesh har jag ingen erfarenhet av, så där kan jag inte uttala mig.

EDIT: Ubiquitin kanske täcker hela lägenheten och då kan du förmodligen stänga av Wifi i teliaroutern.

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk

@Lembritt: Nja, bra och bra. Jag har tre val just nu.

1. ha routern i vardagsrummet, men då når jag inte saker på NAS:en trådlöst
2. ha routern i klädkammaren där fibern kommer in och där NAs:en står, men då är täckningen usel i vardagsrummet
3. förändra enligt tänkt skiss

Så, njae. Jag tror att ytterligare en accesspunkt blir toppen - och om den fungerar så bra (sänder så pass starkt) så kan jag säkert stänga av WiFi i Telia-routern och enbart köra trådlöst från Ubiquiti - som då kommer att vara mer centralt placerad i lägenheten. Precis som du skriver. Troligen blir det mitt första försök.

Tack!

Permalänk

Hej!

Jag bumpar min egen tråd, då det nu verkligen är läge att investera i en accesspunkt så att vi kan få ett bra trådlöst flyt i lägenheten. Helt baserat på bilden i tråden - som är den tänka uppsättningen.

Vad jag behöver hjälp med är att förstå är skillnaden mellan de olika Ubiquiti-produkterna.

Ska jag köra billigaste Lite-versionen? Eller, om jag har pengarna, är det bättre att gå på någon annan modell? AC eller LR? Spelar det roll vilket år produkten är lanserad (finns det "viktiga" features som jag kan missa genom att ta ett billigare alternativ? Behöver jag tänka på om det finns stöd för Wi-Fi 6 eller WPA 3?

Hjälp!

https://www.prisjakt.nu/kategori.php?t=15175&m=473

Förtydligande
Permalänk

For what it's worth så blev det slutligen en Ubiquiti Networks UniFI AP NanoHD. Mycket på grund av medlemspriset på Webhallen.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4730496