Funderingar kring nätverksdragning i huset

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södra norrland
Registrerad
Jul 2003

Funderingar kring nätverksdragning i huset

Hej Sweclockare!

Sitter i en sits som nog många av er också varit... har köpt hus och föregående ägare var av åsikten att allt annat än en trådlös router var onödigt och det finns inga nätverkskablar dragna. I nuläget är det inte aktuellt att börja öppna upp väggarna för att dra kablar inuti och således verkar det bli kabellister i såpass neutrala färger som möjligt.

Mina funderingar är till en början hur många uttag man bör beräkna per placering? För datorplatserna har jag läst förslag på allt från 1 uttag per dator hela vägen upp till 4 (!) för att vara väl förberedd på allt som kan hända framöver. För tv-placeringar antar jag att det ska vara fler då konsoller, smart-tv enheter och eventuell media-pc etc ska ha sina portar. Har även tankar på att dra fram portar till framtida AP-placeringar i taket men antar att det då räcker med 1 port då jag har mycket svårt att se framför mig att jag skulle behöva mer än 1 port i mitten av ett tak.

Just nu ser mina tankar ut enligt följande:

Datorplats - 2 portar
TV-placering - 4 till 6 portar (ATV, Xbox, (Nintendo) Switch, Media-PC + eventuellt 2 extra för t.ex. utbyggnad med ljudsystem)
AP placering - 1 port (behövs något speciellt för PoE stöd?)

Tanken är att allting ska mötas på en någorlunda central plats i en patchpanel vars placering ännu förhandlas med min bättre hälft. Att jag överdriver antalet portar så är för att jag över allt annat vill slippa sätta extra hårdvara i form av t.ex. små switchar bredvid portarna i framtiden.

Då jag aldrig dragit nätverk tidigare har jag tittat runt lite och snabbt insett att det här med att själv terminera kablar verkar vara något man inte nödvändigtvis löser på första försöket och då jag helst vill vara beredd på 10GBit ethernet verkar det vara ännu enklare att göra fel. Enligt vissa källor ska s.k. keystone-uttag vara mer förlåtande och just nu är det sådana jag funderar på, det verkar även finnas färdiga utanpåliggande väggdosor och patchpaneler för sådana vilket känns som ett stort plus. Någon som har erfarenhet av sådana lösningar och kan uttrycka sig om hur enkelt/svårt det är?

Sedan kommer vi in på kabelkanaler och det verkar ju vara en djungel om något, alla från ikea till diverse grossister verkar ha olika storlekar/längder/varianter och då jag saknar erfarenhet vet jag inte riktigt vad som är bra och dåligt. I största möjliga mån antar jag att praxis är att "samdra" kablar för att minska hur mycket det syns och det är lite så jag lagt upp mina skisser just nu så det kommer vara 6 kablar på vissa ställen och 2/4 på andra, samt såklart 1 kabel för takplaceringarna. De ställen där jag vill dra fram 6 st kablar till förstår jag kommer vara mer krävande än andra och det jag mest undrar över är vilka dimensioner jag kan förvänta mig att behöva?

Söker såklart även tips på inköpsställen. Spontant tittade jag först på Kjell&Co där både keystone uttag, kabel och kabelkanaler verkar finnas men finns det på andra ställen med bättre kvalitet och/eller priser är jag såklart intresserad.

Även om jag gärna skulle vilja göra detta själv, om inte annat för att det verkar som ett roligt projekt, tar jag gärna emot feedback från er som låtit firmor göra liknande saker och vill då gärna höra om ungefärliga priser och hur nöjda ni blivit.

Stationär: i5 750@3.8GHz kylt av H80 P'n'P| Asus DC2 7970 | 8GB RAM | 750GB SSD + 2.5TB HDD | FD Define R2 | beQuiet Dark Power 850W |
Bärbar: 13" rMBP | i5 2.4GHz | 8GB RAM | 256GB SSD | Intel Iris |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Maj 2013

Finns ingen anledning att varenda grej invardagsrummet har dedikerade uttag. Dra två och använd en switch istället.

Skickades från m.sweclockers.com

CPU: i5 4670k @4.5Ghz GPU: 1080 TI ROG Strix RAM: 4x4GB 1666Mhz MoBo: MSI Z87-g45 GAMING PSU: Corsair CX 750M
En resa till Nordkorea

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Hedesunda
Registrerad
Dec 2005

Tänk, två gånger. Man behöver inte gödsla med uttag. En switch (som nödvändigtvis inte behöver vara svart) kan döljas rätt enkelt. För 10 Gbe, CAT6 max 50 meter kabel, CAT6e max 100 meter.

Trådlösa AP behöver inte sitta i taket. Läs lite @ https://techworld.idg.se/2.2524/1.421652/battre-wlan-med-batt... så vet du lite mer om saken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Flen
Registrerad
Jul 2001

När du ändå håller på, dra i väggen där du kan, du behöver inte slita upp hela väggen! Kabelkanaler och lister finns det hur många system som helst för, ingen standard. Du behöver inte öppna upp hela väggen för att borra genom reglarna och fiska kabel. Finns böjliga borrar och skaftförlängare så ett litet hål som du kan patcha snyggt kommer du långt med, målade väggar kan man matcha färgen på så det inte syns att du varit i väggen.

Som alternativ där det inte är praktiskt så dra bakom lister, fräs spår själv eller byt listerna mot sådana med plats för kabeldragning. Kabelkanaler är alltid ett alternativ, men du kommer knappast köra samma dimension överallt. Finns ingen anledning att använda kabelkanal som rymmer sex kablar där du drar två eller fyra.

Själv skulle jag inte gräva in mig på Keystone om jag inte också skulle dra annat än nätverk. Keystone är bara en formfaktor och det finns mycket annat som fungerar bra till nätverk.

Vill du inte att massor kablar väller ut där du ska ha patchpanel och switch så skaffa en mediacentral (skåp) och placera grejerna i. Aja, denna tid på dygnet ska man inte säga för mycket.

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Om du är bekväm med att konfa vlan så kan du dr en kabel och ha en managerbar switch i de rum det behövs 2 olika nät (en del iptv) ska du bara ha fler uttag för internet så funkar en unmanaged switch.
Vill du inte riskera att behöva använda vlan för tv så drar du minst 2 kablar till de rum där det kan komma att stå en tv.
PoE använder inga speciella kablar utan det räcker med att de är "standardkopplade" det finns ju däremot switchar som har strömförsörjningen inbyggd så du slipper separata injektorer.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Mar 2002

För att framtidssäkra, vilket jag kommer göra i min nya lägenhet.. kommer jag dra två kablar.
Ett för tvn, xbox, switchen och andra enheter, som jag kommer koppla till en billig switch.
En annan kabel kommer jag dra är för IPTV, då den oftast är ett dedikerat uttag som inte får på samma LAN eller VLAN som ditt vanliga nätverk.

För att framtidsäkra dig med 10GB, så behöver du en CAT6a, vilket är bakåtkompatibelt till CAT5e ifall jag inte missminner mig.
Och uttaget du behöver för detta i väggen:
https://www.ebay.co.uk/itm/2-Port-Cat6a-RJ45-Face-Plate-Wall-...
Är det billigaste jag hittat som säger klara av CAT6a

Och för POE, köper du en POE injector, för ungefär 2-400kr eller så köper du en switch som har den kompabiliteten.
https://www.google.se/search?source=hp&ei=9e06XJ3vL8eLsAGQ5rH...

Inköpstips:
https://www.ebay.co.uk/itm/IDC-INSERTION-PUNCH-PUSH-DOWN-TOOL...

https://www.ebay.co.uk/itm/100m-Cat6a-23-AWG-Solid-U-FTP-LSZH...

Bästa AP, som även blir en snygg detalj i hemmet:
https://www.senetic.se/product/UAP?gclid=EAIaIQobChMIntipwKTq...

Behöver du mer kräm:
https://www.dustin.se/product/5010889481/unifi-ap-ac-long-ran...
Installera denna i en villa på ungefär 200kvm med betong och material som stöter bort WIFI signaler..
Hela villan har bra mottagning i alla rum. Och dom har även full mottagning utomhus vid pol och garage osv.
Denna installera jag i trappen, mellan båda våningarna..
Och, sedan satte jag korea som land, alltså med högre styrka på WIFI signalen

Och en grym router med en POE port:
https://www.senetic.se/product/RB2011UIAS-RM?gclid=EAIaIQobCh...