100% CPU vid start av minsta aktivitet

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019

100% CPU vid start av minsta aktivitet

Hej, jag har

OS: Windows 7 64-bitar, service pack 1
CPU: Intel Core i5-4690k, 3.50GHz
RAM: 8GB
GPU: Nvidia GeForece GTX 760 4GB
DirectX 11

Jag var tvungen att installera om datorn då jag fått något skit i den (malware eller virus), men innan det flöt det mesta på bra. Jag kunde ha 20+ flikar uppe, spela spel som WoW, Hearthstone och Stellaris på medel/hög grafik laggfritt.

Men efter ominstallationen kommer jag snabbt upp i 100% för småsaker som starta firefox/chrome eller ta upp en ny flik. När sidan väl är laddad faller CPU ner till 10-20%. Jag testade att installera Assassins Creed: Black Flag, som ändå är ett ganska gammalt spel numera, och när jag körde för X år sedan flöt det på laggfritt, nu har jag 100% CPU och 5-15 FPS (ospelbart). Jag har tittat i aktivitetshanteraren och i resursövervakaren och när jag startar firefox slukar den 50-70% CPU tills den laddat klart, vilket ofta är långsammare än vad som kan anses normalt. CPU:n är på okej nivå när jag väl läser/scrollar igenom en hemsida.

Jag har funderat på om processorn börjar lägga av eller om en kärna gått sönder, men det borde gett större effekter och när jag tittar i resursövervakaren ser jag trafik på 4 av 4 kärnor.

Jag har tittat i Process Explorer utan att hitta något som sticker ut. Har även kört en hälsorapport, där tycker jag att antal Avbrott per sekund för processorn känns högt (ingen aning om vad som är normalt), men under körningen fick jag Medel: 6423, Lägsta: 4894 och Högsta 12470.

Jag tänkte först att det kanske hade något att göra med en ny Nvidia uppdatering då flera på Stellaris forum skrivit om att senaste Nvidia uppdatering gjort Stellaris laggigt, men efter att backat tillbaka till äldre versioner så upplever jag ingen skillnad.

Jag tycker det är mycket märkligt att prestandan har fallit så grovt av en enkel ominstallation, något är uppenbarligen fel men jag har slut på idéer. Uppskattar alla tips på lösningar och felsökningar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
♫♪♫ I ditt hjärta ♪♫♪♫♪
Registrerad
Maj 2017

Kolla så att din processor använder alla sina 4'a kärnor.

starta kör och skriv MSCONFIG.EXE sen kolla under fliken systemstart > Avancerade alternativ ''Antal processorer'' denna ska vara avbockad och stå på 1.

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Knutby
Registrerad
Mar 2007

Kolla i hw info så ser du vilka kärnor som jobbar. Aktivitetshandlaren visar ju bara en kärna.

Skickades från m.sweclockers.com

Intel 9900K +NH-D15 (4.8/1.25)
Asus ROG Strix Z390-F gaming
Intel UHD Graphics 630
Corsair Vengeance RGB PRO 3200mhz 32GB
Asus ROG Strix XG32VQ, Antec 1200, Corsair AX1200, 970 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tyresö
Registrerad
Apr 2008

Jag kan återskapa samma typ av symptom med min äldre i7 2600K. Mer specifikt om jag installerar om Windows men inte installerar de senaste chipset-drivrutinerna till moderkortet. Efter att de drivrutinerna är på plats så flyter det på som det ska.

En annan grej, du har inte i samma veva råkat kopplat skärmen till moderkortet?

Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 8 GB @ 2100MHz/11080MHz | Fractal Design Define C | Corsair RMX750x | Cooler Master Hyper 212 EVO

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tyresö
Registrerad
Apr 2008
Skrivet av Knotvillage:

Kolla i hw info så ser du vilka kärnor som jobbar. Aktivitetshandlaren visar ju bara en kärna.

Skickades från m.sweclockers.com

Man kan ändra detta i Task Manager.
Högerklicka på CPU-grafen och välj Change graph to -> Logical cores.

Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 8 GB @ 2100MHz/11080MHz | Fractal Design Define C | Corsair RMX750x | Cooler Master Hyper 212 EVO

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019
Skrivet av VadSaDu:

Kolla så att din processor använder alla sina 4'a kärnor.

starta kör och skriv MSCONFIG.EXE sen kolla under fliken systemstart > Avancerade alternativ ''Antal processorer'' denna ska vara avbockad och stå på 1.

Tog en koll och den var avbockad och stod på 1. Betyder det att alla kärnor används?

Skrivet av Joppis:

Jag kan återskapa samma typ av symptom med min äldre i7 2600K. Mer specifikt om jag installerar om Windows men inte installerar de senaste chipset-drivrutinerna till moderkortet. Efter att de drivrutinerna är på plats så flyter det på som det ska.

En annan grej, du har inte i samma veva råkat kopplat skärmen till moderkortet?

Har råkat koppla fel någon gång förut, men numera sitter skärmen rätt
Följde länkarna här http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2663379/drivers-inst...
och kom till Intel för grafik och chipset. Tankade ner "Intel driver and support assistant" och lät den göra en uppdatering, gjorde även en manuell för chipset. Hade stora förhoppningar men blev tyvärr ingen skillnad.

Skrivet av Joppis:

Man kan ändra detta i Task Manager.
Högerklicka på CPU-grafen och välj Change graph to -> Logical cores.

Efter att ha öppna Aktivitetshanteraren och gått till flik Prestande så verkar jag inte kunna högerklicka på någon, hur ska jag mer exakt göra för att byta till Logical cores?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019

Kan tillägga att jag har moderkort "Gigabyte H81M-HD3", eller "GA-H81M-HD3", som det skrivs ibland.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Knutby
Registrerad
Mar 2007

Jobbar alla kärnor i 100%?

Skickades från m.sweclockers.com

Intel 9900K +NH-D15 (4.8/1.25)
Asus ROG Strix Z390-F gaming
Intel UHD Graphics 630
Corsair Vengeance RGB PRO 3200mhz 32GB
Asus ROG Strix XG32VQ, Antec 1200, Corsair AX1200, 970 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sollentuna
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Knotvillage:

Kolla i hw info så ser du vilka kärnor som jobbar. Aktivitetshandlaren visar ju bara en kärna.

Skickades från m.sweclockers.com

Njaaae inte riktigt. Den slår ihop all CPU-aktivitet från alla kärnor till en skön missvisande graf.

Skrivet av axmex:

Efter att ha öppna Aktivitetshanteraren och gått till flik Prestande så verkar jag inte kunna högerklicka på någon, hur ska jag mer exakt göra för att byta till Logical cores?

Högerklicka mitt på grafen bara, så borde du få upp en liten trädmeny. Översta subkategorin handlar om att visa logiska processorer istället för hopbak. Kan inte svenska windowstermer dessvärre.

TS:
https://downloadcenter.intel.com/download/20775/Intel-Chipset...-
Vänster spalt, setupchipset.exe, ladda ner o kör. Blir lite osäker på om ditt chipset är för gammalt för att få en automatisk installation men värt att pröva. Annars finns din specifika drivrutin här (välj intel inf installation)

i9-7920X Delid 4.7 GHz | 64GB DDR4 3200 MHz | ASUS WS X299 PRO | Geforce GTX 1080 Ti | 500GB NVMe + 3x 500GB SATA SSDs | Philips 40" 4K-skärm, 2x HP Z27n 1440p-skärmar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Knutby
Registrerad
Mar 2007

Ok. Trodde bara den visade den som jobbade max inte ett snitt på alla. Har man lärt sig något nytt. När jag jobbar i Windows är det uteslutande kärna 1 och 3 som rör på sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Intel 9900K +NH-D15 (4.8/1.25)
Asus ROG Strix Z390-F gaming
Intel UHD Graphics 630
Corsair Vengeance RGB PRO 3200mhz 32GB
Asus ROG Strix XG32VQ, Antec 1200, Corsair AX1200, 970 Evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019
Skrivet av Teddis:

Njaaae inte riktigt. Den slår ihop all CPU-aktivitet från alla kärnor till en skön missvisande graf.

Högerklicka mitt på grafen bara, så borde du få upp en liten trädmeny. Översta subkategorin handlar om att visa logiska processorer istället för hopbak. Kan inte svenska windowstermer dessvärre.

TS:
https://downloadcenter.intel.com/download/20775/Intel-Chipset...-
Vänster spalt, setupchipset.exe, ladda ner o kör. Blir lite osäker på om ditt chipset är för gammalt för att få en automatisk installation men värt att pröva. Annars finns din specifika drivrutin här (välj intel inf installation)

Såg att jag kan välja Visa -> Processorhistorik -> Ett diagram per processor
De är inte konstant på 100% men jobbar till synes ganska synkroniserat och spikar fort när jag drar igång något, exempelvis aftonbladet.se

Installerade programmet i din länk för chipset, gick bra men snabbade in på datorn tyvärr.

Litet urplock från avinstallera-program-listan http://www.bilddump.se/bilder/20190115082432-83.250.52.146.pn...
Systeminfo http://www.bilddump.se/bilder/20190115082939-83.250.52.146.pn...
dxdiag http://www.bilddump.se/bilder/20190115083037-83.250.52.146.pn...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019

Jag kom inte längre med att lägga på fler uppdateringar så jag installerade om win7 igen. Som grädde på moset verkar min win7 skiva blivit skadad, vilket resulterade i att en systemfil inte installerades korrekt och förhindrade att service pack 1 samt system scanningsverktyg från MS kunde installeras.

Efter lite stök och bök ordnade jag en ny fräsch installation av win7, lyckades installera service pack 1 och körde sedan vidare på CPU, chipset och GPU uppdateringar. Allt som allt gick det bra, jag upplever inte datorn lika snabb som innan de ursprungliga problemen, men inte heller lika snigelseg som nyligen.

Skulle tro att de faktum att jag tidigare missat att uppdatera drivrutiner chipset och CPU efter första ominstallationen var den stora boven. Så stort tack till alla ni som engagerade er med tips och förslag!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015

Testa att köra en checkdisk, och se till att "scan for and attempt recovery of bad sectors" är iklickad.
Bad sectors på hårddisken kan ge de där symptomen om de råkar vara där swapfilen ligger.
Hittar checkdisk några bad sectors är det dags att byta hårddisk.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2013

Vad för temperatur blir processorn?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
-
Registrerad
Dec 2004

Kolla tempen.
Om processorn går svinvarm så har går den 100% av typ 800Mhz klock vilket skulle förklara alla dina problem.

Det fanns en gång en båt...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019
Skrivet av Awakeruad:

Testa att köra en checkdisk, och se till att "scan for and attempt recovery of bad sectors" är iklickad.
Bad sectors på hårddisken kan ge de där symptomen om de råkar vara där swapfilen ligger.
Hittar checkdisk några bad sectors är det dags att byta hårddisk.

Klart värt en test, gav tyvärr ingen förbättring.
Jag använder två interna HDD på 1T styck, testade att installera win7 och win10 på den sekundära disken, var lika trögt där.

Skrivet av dragonslay3r:

Vad för temperatur blir processorn?

Skrivet av Allexz:

Kolla tempen.
Om processorn går svinvarm så har går den 100% av typ 800Mhz klock vilket skulle förklara alla dina problem.

När jag vid uppstarten kollar i mina BIOS får jag denna info, då har datorn varit igång men inte använts ett par timmar.
Systemtemperature: 36 grader celcius
CPU temperature: 91 grader celcius
CPU fan speed: 2156 RPM
CPU Core Frequency: pendlar mellan 300 - 2000 MHz

Hur varmt är "svinvarmt"? och vad kan anses som normalt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2012

@axmex: Om CPU temp är 91 grader när du bara är inne i BIOS som inte belastar CPU någon ting så är det något som är fel. Borde ligga mellan 30-45 grader

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

@axmex: Om CPU temp är 91 grader när du bara är inne i BIOS som inte belastar CPU någon ting så är det något som är fel. Borde ligga mellan 30-45 grader

Köper ny kylpasta och byter ut den gamla under helgen, vore kalas om det fick ner tempen till en normal nivå.
Är säkert drygt 4-5 år sedan som jag satte ihop datorn så minns inte om, eller i så fall vilken, pasta jag använde. Förmodligen följde det med en liten tub pasta med processorn...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015
Skrivet av axmex:

Om du har 91 grader vid idle är det nog knappast bara kylpastan som är problemet... Funkar fläkten på kylaren? Sitter kylaren fast ordentligt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2019
Skrivet av Awakeruad:

Om du har 91 grader vid idle är det nog knappast bara kylpastan som är problemet... Funkar fläkten på kylaren? Sitter kylaren fast ordentligt?

Öppnade upp burken och det visade sig att av någon outgrundlig anledning så satt kylaren löst, två av fyra fästen hade låsts upp så det gick rätt enkelt att vicka på den. När jag ändå var där och rotade dammsög jag igenom insidan av burken, plockade loss kylaren och bytte den stelnade pastan (var ungefär som torkad modellera) mot ny och satte tillbaka kylaren som den ska sitta.

Nu ligger CPU temp stabilt på 52 C efter ett par timmars spelande. Inget lagg för firefox, chrome, Hearthstone, Diablo 3, etc.
Mycket möjligt att jag med lite mer pasta-skills kan få ner tempen ett par grader, men jag är fullt nöjd med detta resultatet!