Permalänk

Wifi mellan två separata hus

Tjena

Behöver hjälp, skall försöka få internet via Wifi att fungera mellan två hus.

Hus 1 : Mobiltbredband till/i router och sedan vidare till Hus 2 där det skall vara Wifi också

Avstånd ca 50m halvknepig terräng med ett hus emellan dock så finns det fri sikt på ett par ställen.

Vad behöver jag? Vilka routrar? Vad rekommenderar ni? Tips? Tips på riktad extern antenn? Extern antenn till 3G/4G modemet?

Kommer att användas för att styra av/på luftvärmepumpar, temp, streaming, och "vanlig" surf
Budget = så billigt och bra som möjligt

Må bäst!

mvh
Patrik

Permalänk
Medlem

Ett par Nanobeam AC 5 från Ubiquiti löser det galant.

EDIT: Om du inte vill gräva kabel, funkar ju fint på 50 meter.

Permalänk
Medlem

Tveksamt om du får en bra signal på 50m med wifi.

Gissar att du har el i båda husen och under samma elmätare, då kan du prova med "Homeplug" https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradburet-natverk/homeplug/tp-link-tl-pa7010p-kit-homeplug-1-gb-s-2-pack-p62034
där man överlagrar nätverket på elnätet, signalen är krypterad med AES.

Klipp från Kjell&Copany:s sida

  • Homeplug-principen
    Homeplug-lösningar erbjuds från en mängd olika tillverkare. Principen de bygger på är dock densamma. En homeplug-enhet har en eller flera nätverkskontakter samt en jordad eller ojordad stickpropp (elkontakt). Homeplug-enheten tar den nätverkskabelburna nätverkssignalen och omvandlar den till en radiosignal som skickas ut på elkablarna.

Sen hänger du på en extender på tpkabeln i andrahuset, ska du ha trådade uttag också sätter du en liten switch i mellan.
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/tp-link-re305-wifi-repeater-ac1200-p61644#ProductDetailedInformation

Permalänk

@lassesjo:

Njae dessvärre inte samma elmätare utan 2 st separata enskilda hus med en granne emellan.
Frågan är om det går att få ordning på det på ett vettigt sett med riktad antenn osv

mvh
Patrik

Permalänk

@HerrNilsson:

Ja det kanske kan vara något, får läsa på , gäller bara att hitta mer info om likande lösning

mvh
Patrik

Permalänk
Medlem

Men lite mer seriöst. Om du är beredd att bryta mot lagen så går det att få en signal som är stark nog, utan att göra det så extremt som i klippet. På gott och ont är det olagligt med för hög uteffekt i nån riktning (dvs inte totaleffekten utan maximala effekten i en viss riktning). Men är det lugnt för grannen mellan, och det inte finns nån annan inom nåt hundratal meter i signalriktningen, så bör det gå att få till ett par riktantenner för 2.4 GHz som funkar.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

@applejuice:
Kör själv mellan två hus med Ubiquiti Nanobeam.
Är runt 35m mellan husen, ett träd som stör sikten..
Körde att börja med att ha dem på insidan, uppställda på bord i respektive hus, fungerade kanon... Om det inte vure för det praktiska skulle man kunna köra det på heltid... Utan att märka någon skillnad..

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad