Ownit fiber vs Bahnhof fiber till lgh och sedan koppar

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2018
Skrivet av JeanC:

Dra fiber hela vägen. Då går det snabbare att uppgradera hastigheten om du är sugen i framtiden än att försöka övertyga BRF att byta omvandlaren i källaren.

Pengar talar och internet är bland det viktigaste vi har i samhället idag.

Kör du något annat är det som att bara köra en punkts bälte i stället för trepunkts bälte. "Billigare" men känner du dig verkligen trygg med det?

Skulle min ISP tillåta hade jag köpt 10 gbit idag och betalt för byte av box i lägenheten.

Tänk även på att kopplarledningarna i huset kanske bara klarar av 1000 mbit och då blir det extra arbete annat än att bara byta boxen i källaren. Hemma håller du ständigt din teknik uppdaterad i stället och kan få ut maximalt av livet.

Du tar upp bra poänger! Tack för att du delade med dig! Gillar liknelsen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Apr 2005

Du behöver kolla med de olika alternativen varför dom väljer som dom gör. Om ni inte själva bekostar och bygger nätet så beror byggnadssättet på antal lgh, avtalstider etc, snarare än val av koppar eller fiber.

Det finns massor scenarier. T.ex.:

En leverantör erbjuder att leverera ett utbud och ni bygger ert eget nät. Leverantören har egen fiber in i huset, eller hyr av tex Telia/Skanova. Dom sätter upp sin utrustning i källaren och sedan får ni själva ombesörja nät upp till lägenheterna.

Eller tex:
En leverantör bygger enligt ovan, men bygger även kopparnätet om ni binder er en viss tid.

Eller tex:
Bahnhof eller annan operatör som inte äger egen faktisk fiber, hyr fiber av Skanova. Man beställer t.ex. Fiberaccess till slutkund. Det är då Skanovas byggsätt som avgör hur det byggs. T.ex. Fiber hela vägen från telestationen och in till respektive lägenhet. Bahnhof hyr sedan denna fiberanslutning av Telia och har sin egen switch på telestationen.

Och så vidare..... Så det finns inget bästa sätt i det här läget. Det är operatörens erbjudanden och vad dom själva är låsta till i sin tur, som avgör vad som erbjuds.

Om ni själva helt vill avgöra byggsätt så får ni tala om för de olika leverantörerna hur ni kommer bygga, så får dom erbjuda något utifrån detta. En del BRFer bygger fiber från källaren och till lägenheten. Bara uttag. Sen får en operatör själv välja om dom till huset vill dra in en hel trunk med fiberantal motsvarande antalet lägenheter. Eller så drar dom in en fiber och sätter sina switchar i källaren och patchar mot ert fibernät och sätter Mediaconvertrar i lägenheterna.

Och så vidare... Det finns inget gammalt eller nytt byggsätt. Det byggs olika utifrån flera kriterier.

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2015

Ta reda på hur fiberkonverteraren fungerar för respektive leverantör.

Du kan behöva koppla TV, router och telefon i olika uttag på fiberkonverteraren. Var fiberkonverteraren hamnar kan därför få konsekvenser för ytterligare kabeldragningar man själv behöver göra i lägenheten.

Gissningsvis är det minst dåligt för de flesta att ha fiberkonverteraren vid "tre hål i väggen" eftersom man antagligen kopplar samma saker till ComHems koaxmodem idag, vilket gör att man kan fortsätta använda redan gjord kabeldragning i de fall sådan finns.

Tänk på att när ComHem försvinner försvinner antagligen även deras analog-TV, vilket gör att fler kommer vilja ha TV-box än idag. Då är det bra om kabeldragningen till TV-boxen blir smidig. De flesta har antagligen använt ComHems koaxmodem som router, nu kommer man troligen behöva en egen router -- kabeldragning till och från (i den mån data över kabel används) den ska helst också vara smidig.

I min lägenhet finns ett fiberjack vid elskåpet i hallen och sedan är det draget fiberpachkabel av standardlängd till fiberkonverteraren vars placering jag kunde välja själv. Överbliven fiber går att rulla upp i fiberkonverterarens hölje. Kabelkillarna som gjorde installationen satte upp kabelrännor. Att byta ut fiberpatchkabeln vid eventuell renovering bör vara enkelt och billigt, kabeln verkar kosta typ 250 kr. Om ni behöver montera kabeln på ett sätt där de blir svåra att byta ut kan saken förstås vara i ett annat läge för er. Min fiberpatchkabel har rejält snäva böjar, men funkar bra, ta i trä.