SSD låser sig vid nerladdning spel!?

Permalänk

SSD låser sig vid nerladdning spel!?

Hejsan

Har en Samsung SSD evo 840 250gb , och när jag hämtar hem spel tex via battle.net, origin osv är datorn helt oanvändbar, det halv låser sig och när jag lyssnar på spotify hackar det och låser sig datorn 2-3 sekunder med jämna mellanrum. även muspekaren hackar, Är detta vanligt?? vad kan lösa problemet??

Visa signatur

ALIENWARE Predator 2.0 chassi svart | i7 4770k | ASUS strix GTX 970 4GB | corsair RMX750 | Corsair 16GB DDR3 1600MHZ | AOC G2460PF | Razer Blackwidow Ultimate Stealth | Razer Deathadder ELITE | Razer Tiamat 2.2

Permalänk
Medlem

Vanligt problem med 840 evo. Exakt så min var och nya firmware lösta det ej. Bara slänga så långt man kan genom fönstret.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Maximus X Hero - 8700k @5.1GHz - H115i - 32GB LPX@3466MHz - MSI 980Ti Gaming - EVGA SuperNova 750 G2 - Asus vg248qe - FD R5

Permalänk
Medlem

Dra ner Samsung Magican Software och se hur hälsan är till och börja med.

Permalänk
Skrivet av Elghinnarisa:

Vanligt problem med 840 evo. Exakt så min var och nya firmware lösta det ej. Bara slänga så långt man kan genom fönstret.

Skickades från m.sweclockers.com

Hmmm okej, Ja, saken är den att det blivit värre ju längre tiden gått.. nu går det verkligen inte längre hämta något+använda datorn vanligt. Då vet jag åtminstone felet..

Skrivet av monoleg:

Dra ner Samsung Magican Software och se hur hälsan är till och börja med.

Allt säger "OK" och har senaste firmwaren.

Visa signatur

ALIENWARE Predator 2.0 chassi svart | i7 4770k | ASUS strix GTX 970 4GB | corsair RMX750 | Corsair 16GB DDR3 1600MHZ | AOC G2460PF | Razer Blackwidow Ultimate Stealth | Razer Deathadder ELITE | Razer Tiamat 2.2

Permalänk
Medlem

Är det cachen som fylls och låser systemet eller är det trimrelaterat (möjligen båda om skrivhastigheten suger och cachen fylls)? Mina 840 Pro fungerar prima än idag...

Är det safe att skaffa andra Evo, 850/60, 960?

Permalänk
Medlem

SSD som inte används (dvs. att inte stora mängder med data skrivs om ofta) och lagrar statisk data lång tid får det problemet efter en tid - att nyskrivningar tar väldigt lång tid då gammal svårläst data måste läsas och flyttas undan innan flashblocket är frigjort och kan raderas.

använder man TRIM aggressivt så mitigeras en del av problemet, men långtifrån helt.

840EVO var första generationens SSD med TLC-celler där problemet blev riktigt synligt då den generationens TLC-minnen hade mycket större läckage och spänningsglidning än vad man hoppades på med den nya TLC-minnena (dessutom var det en bugg som gjorde att inpassningen mot spänningsglidningen inte utfördes utan använde ECC och rättade all data vilket gjorde att läshastigheten sjönk väldigt fort efter relativt kort tid då ECC-rättning är kostsamt tidmässigt). Skall sägas att Samsung är inte ensam om problemet - men Samsung var först och fick ta snytingen först och har lärt sig den svidande läxan i sina senare generationers SSD-minne och det finns tillverkare än idag (inom lågpris-segmentet främst) som inte ens börjat att inse problemet eller har möjlighet att göra något åt det med både minnesbatchar köpta på spotmarknaden och i händerna på 3-parts diskkontroller (ofta marvel) och vad dess mjukvara hjälper till med...

---

Den andra delen som påverkar är att moderna OS inklusive win10 sparar många diskskrivningar på hög i RAM-minne - i förhoppning att många ändringar på samma sektor inte skall nå ända ned till disken och skriva onödigt många gånger mot SSD, och så flushar man (synkar) RAM-minnet per 30 sek till 1-minuts period om diskbufferten inte hinner bli sprängfull och initierar en tidigare utförs synkning.

Även om disken hypotetiskt klarar 500 MByte/s i skrivning så tar 2Gbyte ändå ~4 sekunder att mata ut på disken - dessutom via DMA med hög prioritet - det gör att du upplever frysning och en skrivtrög SSD förbättrat inte upplevelsen direkt.

---

En långsam 840EVO kan skrämmas upp till full hastighet igen genom att man ta ren diskimage av disken med något program - sedan med tex. veracrypt gör en fulldiskkryptering med full formatering (ingen snabbformatering) - helst 2 gånger med olika nycklar - första gången kommer gå (pinsamt) långsamt med typ 80 MB/s i skrivning, andra omgången kommer till en början vara lite trögt men sedan sätter fart när sista mängden 'gammal' flashminne blir överskriven med ny data. När du sedan lägger tillbaka diskimage på SSD:n så kommer hastigheten i stort sett vara full vid skriv/läs och det är mediat som lagrar diskimage som kommer vara begränsningen i skrivtakt (såvida det inte är NVMe-minne)

Andra metoder som kan öka farten är att utföra en secure erase (via tex Samsug magician) då även trim nollställer disken - i linux/unix-världen så kan 'blkdiscard' reseta TRIM för hela disken (måste sitta i SATA-anslutning - går ej att göra över USB-diskdocka eller annan USB-SATA adapter) men byter ej cryptonycklar i SSD-disken.

ytterligare program som motionerar disken i tex windows är program som 'diskfresh' - med andra ord en rad alternativ men alla är på samma tema - SSD-diskar måste motioneras regelbundet med med skrivningar över hela sin LBA-område för att behålla sin fulla fart över tiden.

Och för 840EVO - se till att senaste firmware används (EXT0DB6Q) - tar inte bort fartsänkningen vid läsning/nyskrivning helt över tiden men låter det inte gå lika djupt som tidigare där läshastighet kunde vara så lågt som bra bit under 80 MByte/s - har dessutom egenskapen att om läsningen upplevs långsamt på partier vid test med tex. hdtune (räcker med free-versionen) så rättas det till och farten högre vid nästa läsning på samma ställe.

Men det förutsätter att du har senaste firmwaren och det kan vara lite tricky att få fatt på då tex. det man laddar hem som iso-fil hos Samsung bara är i version EXT0BB6Q och den vill du inte ha - utan uppdateringen måste oftast ske genom senaste Samsung Magician...

Just min 840EVO 250GB är över 50000 timmar gammal med 51.8 TB skrivet och jag har egentligen aldrig upplevt några problem med det, dock sitter det på en gammal SATA2-interface så farten har aldrig varit mer än max typ 280 MB/s trots att själva SSD kan prestera betydligt mer. Det där att man sliter ut SSD-disken i förtid som alla är så oroliga över, är inte ett problem i praktiken vid en normal användande då jag typ bara tullat på 1/4-del av dess totala kapacitet hittills (skall klara ca 1000 omskrivningar och jag är på typ 240 efter 50000 timmar)