Permalänk
Medlem

Hur routa till dator utanför subnet?

Jag hittar inget svar på detta via ganska mycket googlade så prövar här istället.

Om jag har en dator med statisk iP i ett subnet, säg 10.0.0.100
Men routern kör på subnet 192.168.0.1/24

Kan jag då komma åt datorn via routerns nätverk på något sätt? Hur då?

Permalänk
Medlem

du behöver ha en default gateway alt en statisk route som pekar på det nätet... dvs en router som sedan kan vidarebefodra paketen till det andra nätet.

Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk

Är enheterna i samma broadcastdomän/vlan?
I så fall borde du kunna köra cmd - route ADD x.x.x.x MASK 255.255.255.0 (Eller vad du kör) på datorn

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

z690, 12600k, 32Gb ddr4, rtx 4080, 1000w, 1440p

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Perwis:

Jag hittar inget svar på detta via ganska mycket googlade så prövar här istället.

Om jag har en dator med statisk iP i ett subnet, säg 10.0.0.100
Men routern kör på subnet 192.168.0.1/24

Kan jag då komma åt datorn via routerns nätverk på något sätt? Hur då?

om det går, sätt ett alias på routerns lan-interface så den har adresser i båda näten. Om den är någorlunda modern och linuxbaserad borde det vara löst där. Det kan du även göra på din egen dator utan att blanda in routern.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Du behöver en router som finns i båda nätverken att routa trafiken med. Eller får du ge din dator två IP-adresser en i varje subnät

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar.

Jag försöker inte koppla ihop två nät, utan det är samma fysiska nätverk men där gateway/router byts ut.

Problemet jag försöker lösa är följande:

Jag börjar med att köra det fysiska nätverket med Router 1, som skapar ett subnät, tex 10.0.0.1/24.
Min server körs på 10.0.0.100 i det nätet.

Om Router 1 går ned skulle jag vilja koppla om till Router 2. Det gör jag fysiskt genom att byta kabel så att switchens uplink går till Router 2 istället för Router 1.

Men problemet jag får är att Router 2 kör på ett annat subnet, tex 192.168.0.1/24.
Så jag kommer inte åt servern.

Jag försökte lösa det med att sätta serven på med dynamisk IP-adress, men det fungerade ändå inte. Jag antar att det beror på att det tar lång tid innan servern får en ny ip-adress.

Så jag skulle helst vilja ha serven på en statisk ip, som jag kan komma åt från olika subnet med olika gateways.

Men hur kan jag då komma åt servern, om den har adressen 10.0.0.100 via datorer som är anslutna till 192.168.0.1/24 nätverket?

En bra ide som ni gav mig var att det kan gå att ge servern två ip-adresser i olika subnet på samma fysiska adapter. (Jag vet dock inte hur man gör det, det är på en Unraid server, men förhoppningsvis går det att lösa).

Eller finns det någon annan, bättre lösning?

Det borde väl vara sämre att köra båda routrarna på samma subnet, tex båda på 192.168.0.1/24.
Men finns det inte en risk för konstigheter då? Eller vore det bättre att göra så? Typ att routern och datorn får paket från fel källor?

@Apex förslag att sätta upp två lan-adresser på routern är intressant. Problemet är att Router2 är en en dum konsumentrouter, så jag är tveksam till att den kan sätta upp två lan-adresser (Router 1 är pfsense så den borde kunna göra det). Men det är Router2 som jag vill ha som fallback router.

Permalänk
Hedersmedlem

Behöver du någon statisk IP-konfiguration? Om inte är den enklaste lösningen att även starta om din switch när du byter router.

När varje ansluten enhet ser att länken går ner och sedan upp så kommer enheten att gå ut med en ny DHCP-förfrågan (eftersom den bara ser att länk gått upp = kanske ansluten till ett nytt nät) och därmed få en IP-adress i det nya subnätet istället.

Det finns så klart komplicerade sätt att lösa det på också.

Permalänk
Medlem

@Perwis: "Men problemet jag får är att Router 2 kör på ett annat subnet, tex 192.168.0.1/24.
Så jag kommer inte åt servern."

Nu vet jag dock inte vad du har för utrustning, men har du kikat om du kan tagga interfacet mot Server med VLAN på R2? Om inte får du nog fixa en switch som har stöd för vlan tagging och trunka mot routern så du har både 192.x och 10.x nätverket på R2.

Då kommer du nå servern via din DG på 192.x nätverket, medan servern sitter kvar på 10.x.

Visa signatur

🟧 Aruba - Certified Edge Professional, ACSP, ACMP & ACDP
🌐 Cisco - CCNA R&S
🧱 Palo Alto Networks - PCNSA

Permalänk
Medlem

Vad är det du har för mål? Att servern ska ha internet hela tiden? Att klienterna ska komma åt servern? Att den ska vara åtkomligt från internet hela tiden?

Varför har du två routrar? Varför inte köra båda internetabonnemangen på samma router med dual ISP-funktion?

Vet inte hur unraid jobbar och om man kan in i config-filer och greja själv. Men att göra subinterface i linux är inga konstigheter. Problemet är med dubbla gateways att du måste ha ett script eller program som talar om vilken gateway som har internet. För två gateways med samma metric innebär att den lastbalanserar och med olika metric slår den inte över fören den lägsta går ner helt.

Permalänk
Rekordmedlem

De flesta konsumentroutrar pratar RIP om man aktiverar det, det kanske räcker att göra det.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Du tänker fel.

Du behöver hitta ett sätt att få nätet att fortsätta nå internet utan att du byter nät iställer för att försöka få enheten att fungera klanderfritt med att kastas mellan nät.

Vad du försöker göra är någon sorts weird "reverse" HA.

I vanliga fall har du två routrar/FWs på samma nät. Du konfar t.ex FW1 på x.x.x.2 och FW2 på x.x.x.3 och sedan har dom en shared virutell IP på x.x.x.1.

Dom pollar kontinuerligt varandra med heartbets och interfacemonitorering och märker Master FW att den tappar kontakt så säger den till Secondary att ta över lasten. Eller om secondary tappar kontakt med mastern så gör den det av sig själv.

pfSense klarar detta, din konsument router not so much.

Men om jag förstår saker och ting rätt så har du två routrar och två linor? En "consumer" och en pfSense.

Koppla in Router två i pfsense maskinen och sätt den som en extra gateway.

https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/routing/multi-wan....

Du har attackerat detta problem i fel ända tyvärr, det är därför google inte kammat så mycket

Visa signatur

Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment; but you humans do not. Instead you multiply, and multiply, until every resource is consumed.
There is another organism on this planet that follows the same pattern... a virus.
CITERA CITERA CITERA

Permalänk
Medlem

@mini-ryttge:

Tack för ditt svar och jag tror jag börjar förstå hur man ska tänka. Men just det där upplägget fungerar inte.

Scenariot jag vill skydda mig emot är att pfsense-routern går ned (vilket kan hända då den körs i en VM på min Unraid-server, till exempel om jag måste ta starta om servern av någon anledning).

Då vill jag snabbt kunna koppla över till en annan router (vår gamla dumma konsumentrouter). Och jag vill helst att min fru ska kunna göra det själv om jag inte är hemma (med två barn som får panik om internet är nere är det viktigt att det går att lösa snabbt).

Jag kanske måste skaffa en till pfsense som kör den där lösningen du pratar om till slut, men dels kostar det mer pengar och dels är jag rädd att det blir krångligt att få till det.

Kanske är den enklaste lösningen helt enkelt som någon föreslog att jag kör allt på DHCP. Om jag sen rycker kablarna och byter till den dumma routern och startar om alla switcharna. Ska testa om det fungerar.

Någon föreslog att man kan lösa det med VLAN? Jag har smarta L3-switchar (unifi), men den dumma routern är inte VLAN-kapabel vad jag vet.

Permalänk
Inaktiv

Båda routers kommer alltså inte att köras samtidigt? Om Router1 går ner så kopplar du om kablarna till Router2? Isåfall borde du bara kunna byta nät på Router2 från 192.168.0.0/24 till 10.0.0.0/24 så kommer det att lira.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Nu förstår jag ditt problem bättre. Om det ska vara en manuell övergång så konfigurerar du reservroutern som huvudroutern. Då kan de enkelt koppla in reservroutern och allt kommer fungera. Det enda som kan vara bra är olika DHCP-spann. Det kommer fungera så länge som pfsensen inte är igång (och tex saknar internet)

Men det bästa vore att din pfsense blir så stabil att den inte strular.