Freesync och 4K UHD i 120 Hz över HDMI för Samsungs nya TV-modeller

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Det faller nog på ordet "bara"!

Jag förstår att det är en rätt meckig process att få alla att komma överens, men finns det något som hindrar det rent praktiskt/tekniskt?

Permalänk
Bildexpert 📺

@FL3JM: Inte mer än alla miljarder BD-spelare, boxar, samtliga förstärkare, soundbars, TV-apparater och allt annat måste bytas ut. Vilket ju förstår inte sker. Utan ett sådant byte sker gradvis under många år.

För att det ska vägen måste allt det som gör HDMI 2.1 till vad det är idag på något sätt överföras till USB-C. Licenser, patent och praktisk teknik måste lösas. Så vad en sådan process skulle förändra är egentligen inte mer än ett sätt att muxa HDMI över USB-C. Inget man löser på en eftermiddag. Men inte svårare än att det redan skett i form av HDMI alt mode, vilket förlänger funktionen till exempelvis bärbara enheter utan att de behöver en dedicerad HDMI-kontakt.

Men det löser inget praktiskt problem utöver ovan nämnda. Man åstadkommer inget nytt med USB-C-kablar som inte HDMI-kablar och kontakter redan löser i sin nuvarande form.

Permalänk
Bildexpert 📺

Uppdaterade artikeln med att VRR och Freesync endast verkar finnas på 55 tum och uppåt. Brasklappen på Samsung produktsidor säger ordagrant: "*Freesync och VRR är tillgängligt på modeller i storlek 55" eller större."

Troligtvis är 43- och 49-tummarna baserade på 60 Hz-paneler.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Synd tycker fortfarande 55-65-tum är lite stort för de flesta rum och att åtminstone 47-50-tum kan få lite uppmärksamhet. LG ska väl släppa 48-tums OLED-paneler, så lite synd om vi inte har ordentlig konkurrens i samma storleksklass.

Permalänk
Medlem

I artikeln står det: 4K/120 Hz via HDMI 2.1 möjligt på Q950R och Q90R. Har pratat med Samsung support och dom skulle inte byta One Connect boxen för Q90R till HDMI 2.1. Hur har ni fått infot som säger tvärtom?