Har forum rätt att spara allt utom det uppenbara spårbara?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2018

Har forum rätt att spara allt utom det uppenbara spårbara?

Ett forum upplyste sina användare om nya datalagen inte ger användarna rätten att be forumdrivarna att radera gammalt innehåll, utan forumet anonymiserar då bara användarens nick och behåller texter och foton i inläggen.

Vilket gjorde mig nyfiken om dom har lagligt stöd i detta, vilket jag frågat datainspektionen men svaret dröjer. Alla kan skriva en sida med regler, som fildelarsidorna förr gjorde i tro om att dom frånskrev sig ansvar, och jag anar att många forum gör det samma utan att ha lagmässigt stöd i sina punkter.

"Reglerna uppdateras då och då och du är skyldig att kontinuerligt hålla
dig informerad om ändringar i dessa villkor."

1) Om gamla medlemmar har godkänt enklare forumregler förr i tiden, innebär det då att forumägarna kan göra regeländringar och att medlemmar automatiskt godkänt de nya reglera också, eller är det inte forumägarnas skyldighet att dels informera om ändringar och begära in nya godkännande till dessa?

För när jag registrerade mig på forumet så kunde man radera sina uppladdade bilder osv. Men nu kan inga bilder raderas, och texten man skriver kan redigeras & raderas inom 2 timmar sedan betraktar forumet det som deras.

En av forumets paragrafer lyder
"Du har själv upphovsrätten till text och bild du lägger ut,
men det innebär också en skyldighet att följa svensk lag och dessa regler.
Vi har dock rätt att utan särskild ersättning använda material som har publicerats på i forumet i det redaktionella arbetet."

Om vi användare nu har godkänt denna punkt, bör då inte forumet vara skyldiga till att lyssna på oss upphovsrättsinnehavare om vi ber om att material raderas?

Jag vill be forumet att radera så mycket som möjligt, framförallt mina bilder.
När jag var ny, då kunde jag själv radera bilderna.
Med tiden och nya lagar, så ändrade forumet sina regler.

Min huvudsakliga fråga är alltså; måste inte användare godkänna de nya forumreglerna för att bli skyldiga att följa dessa? Får forum neka att radera bilder? Och hur blev det med nya EU lagen, om jag laddat upp MEME-bilder eller annat som krockar med lagen, blir jag då skyldig eller forumet?

Trädvy Permalänk
Inofficiell ambassadör
Plats
Gävle
Registrerad
Jan 2011

Alltså om du med "den nya datalagen" avser GDPR-lagstiftningen så berör den inte bilder du laddat upp bara för att du är upphovsman. Man pratar bara om skydd av personuppgifter. D.v.s. om du inte laddat upp bilder där det går att identifiera levande personer så är inte lagen tillämplig.

Mobo MSI Z97 Gaming 5 CPU Intel i7 4790k: 4,6 Ghz @ 1,26v RAM Corsair Vengange Pro 16GB @ 2400MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A