Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015

Datorn startar ej

Fungerat prima i tre(?) år. Byggd och beställd från inet. Stängde av datorn som vanligt igår, idag startar den inte överhuvudtaget. INgenting händer, inget fläkt går igång, ingen ljud alls.

Är det startknappen som gått sönder? Det enda jag felsökt än sålänge är om andra enheter fungerar i eluttaget samt testat andra uttag där det funkar. Vad bör jag testa här näst? Finns det något annat sätt att försöka starta datorn än själva chassiknappen om den nu är trasig?

Dator i signaturen

Tack på förhand!

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Luleå
Registrerad
Mar 2004

På moderkortet där startknappen kopplas in kan man kortsluta de två pinnarna med tex en kulspetspenna eller annat metallobjekt.

Men mer troligt är det nätagget som mår dåligt och behöver bytas.

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av Fluf:

På moderkortet där startknappen kopplas in kan man kortsluta de två pinnarna med tex en kulspetspenna eller annat metallobjekt.

Men mer troligt är det nätagget som mår dåligt och behöver bytas.

Känns så konstigt, är ju 10 års garanti på det :S är det något annat jag bör testa först? Har kopplat ut all extern utrustning som skärm, mus, tangentbord osv.

Såg att min garanti hos inet precis har löpt ut med ett par månader bara

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015

har testat att koppla bort RAM minnen också, fortfarande inget som händer överhuvutaget när jag trycker på on knappen.

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Nov 2008
Skrivet av xcluzive:

Känns så konstigt, är ju 10 års garanti på det :S är det något annat jag bör testa först? Har kopplat ut all extern utrustning som skärm, mus, tangentbord osv.

Såg att min garanti hos inet precis har löpt ut med ett par månader bara

Du har ju fortfarande garanti för nätagget hos tillverkaren, om det skulle vara felet. Prova reseta CMOS genom att ta ur batteriet på moderkortet.

Z170 PRO GAMING | 6600k@4.5ghz, 1.325 Vcore - H100i V2
16GB DDR4 @ 3000Mhz | ASUS GTX 1070 STRIX 8GB OC
Corsair CX650M | Samsung 850 EVO 256GB / Intel 335 180GB / 2TB HDD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av kapisch:

Du har ju fortfarande garanti för nätagget hos tillverkaren, om det skulle vara felet. Prova reseta CMOS genom att ta ur batteriet på moderkortet.

Okej, ska testa det. Finns det sen något annat sätt att utesluta att det verkligen är nätagget som är trasigt?

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007

@xcluzive: Nollställa bios (CMOS). Gör antingen som det står i moderkorts manualen eller ta bort batteriet som ser ut som ett mynt en stund. Strömkabeln ska vara utdragen.

Ibland måste något mer tas bort innan nollställning fixar fel. Tex trasig USB kabel, USB pryl mm. Du behöver bara 4 delar så länge datorn är död (fläktar inte snurrar normalt).

Moderkort
Processor+Kylare
Minne
Nätagg+Kabel

Ta bort grafikkortet mm HELT. Viss trodde att det räckte att bara ta bort kablar som bättre grafikkort behöver och då kan den fortsätta orsaka fel.

Edit:
När man testar om start knappen funkar så bör man ta bort alla kablar som går från chassit till moderkortet för att utesluta att något annat på chassit orsakar fel. Man kan sen ta en skruvmejsel som man rör metallpiggarna på moderkortet för att starta datorn.

Minnen och platsen de satt på kan orsak fel. Därför testar man varje minne i alla platser och upprepar testat med nästa minnen tills man gått igenom alla innan man eventuellt testar med flera samtidigt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av panpo98:

@xcluzive: Nollställa bios (CMOS). Gör antingen som det står i moderkorts manualen eller ta bort batteriet som ser ut som ett mynt en stund. Strömkabeln ska vara utdragen.

Ibland måste något mer tas bort innan nollställning fixar fel. Tex trasig USB kabel, USB pryl mm. Du behöver bara 4 delar så länge datorn är död (fläktar inte snurrar normalt).

Moderkort
Processor+Kylare
Minne
Nätagg+Kabel

Ta bort grafikkortet mm HELT. Viss trodde att det räckte att bara ta bort kablar som bättre grafikkort behöver och då kan den fortsätta orsaka fel.

Ok, batteriet sitter UNDER grafikkortet. har skruvat bort båda skruvarna till I/O grejjen och drar bort grafikkortet, men känns som det sitter fast längst in, har jag missat nåt eller är jag för försiktig?

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av xcluzive:

Ok, batteriet sitter UNDER grafikkortet. har skruvat bort båda skruvarna till I/O grejjen och drar bort grafikkortet, men känns som det sitter fast längst in, har jag missat nåt eller är jag för försiktig?

Det bruka finnas en plast grej på höger sida av PCI-E porten som håller fast den sidan av grafikkortet. Om dator fortfarande står upp så ska plast grejen tryckas upp för att få ut grafikkortet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015

Ok, har tagit bort grafikkortet, tagit ut batteriet, satt i batteriet igen efter en minut. Fortfarande samma sak. Helt dött, ingen reaktion när jag trycker på on-knappen. Måste väl vara nätagget som har dött helt av okänd anledning :S

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Nov 2008
Skrivet av xcluzive:

Ok, har tagit bort grafikkortet, tagit ut batteriet, satt i batteriet igen efter en minut. Fortfarande samma sak. Helt dött, ingen reaktion när jag trycker på on-knappen. Måste väl vara nätagget som har dött helt av okänd anledning :S

Ovanligt, men det händer. Bara att kontakta tillverkaren för det lär ju finnas garanti kvar på den. Du har inget nätagg du kan låna av någon polare för att vara säker?

Z170 PRO GAMING | 6600k@4.5ghz, 1.325 Vcore - H100i V2
16GB DDR4 @ 3000Mhz | ASUS GTX 1070 STRIX 8GB OC
Corsair CX650M | Samsung 850 EVO 256GB / Intel 335 180GB / 2TB HDD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge/Stockholm
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av kapisch:

Ovanligt, men det händer. Bara att kontakta tillverkaren för det lär ju finnas garanti kvar på den. Du har inget nätagg du kan låna av någon polare för att vara säker?

Inte vad jag vet. Det finns inte en risk att det är moderkortet som lagt av då?

Skickades från m.sweclockers.com

Dator 1: | i7 7700k | MSI GTX 1080 Gaming X | MSI Z270 Gaming pro carbon | Corsair LPX DDR4 16 GB | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync