Ny dator + använd GPU -> svart skärm efter lite användning

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2019

Ny dator + använd GPU -> svart skärm efter lite användning

Vad är problemet?
Datorn tappar kontakt med skärmarna (black screen) och kan inte ta input. Pågående ljud spelas vidare (Youtube, lobby musik etc.) och det ser ut och låter som att datorn är på om man inte kollar på skärmarna. Kräver att jag håller in startknappen tills datorn stängs av för att sedan starta om datorn.

När inträffar problemet?
Problemet inträffar i nästan alla fall när GPUn får tilldelat arbete över det minimala. Exempelvis när jag startar Apex Legends så brukar den kunna ladda in till menyn men inte längre. Annat exempel, när jag startar Battlefield Bad Company 2 så kommer jag in i en match men så fort jag ska spawna in så dyker problemet upp. Även när jag kör OpenGl stress test med Cinebench så dyker det upp direkt. I sällsynta fall händer det utan att jag gör något särskilt ganska tidigt i körningen.

Jag har provat följande

  • Avinstallerat och ominstallerat grafikdrivrutiner från tillverkarens hemsida

  • Installerat alla drivrutiner som här till moderkortet från deras hemsida utom för VGA för det säger att jag inte uppfyller systemkraven

  • Uppdaterat till senaste BIOS med m-flash

  • Inaktiverat drivrutiner för alla ljudenheter

  • Installerat chipset drivrutiner direkt från intels hemsida utöver moderkortets hemsida

  • Provat GPUn i en annan dator(jag är enda ägaren)

  • Provat olika PCIe slots (1,2)

  • Provat olika PSU slots och connectors

  • Provat 2 skärmar med DVI som jag änvänt innan. En 60hz, en 144hz

  • Provat 1 skärm med HDMI

  • Provat koppla in HDMI i moderkortet efter att problemet uppstår

  • Provat lite settings i BIOS men kör nu på default

  • Kört utan GPU (spelen startar men går uppenbarligen inte att spela med 1 FPS)

Har du någon aning om vad som orsakar problemet?
GPUn fungerar på min andra dator och det står att den ska vara kompatibel med moderkortet så det borde vara någonting där emellan. Temperaturen på kortet verkar vara kopplat till hur lång in i Apex Legends jag kommer. En gång kom jag in i training men funkade inte keyboard input bara mus tills det slocknade efter kanske 8 sekunder. Men funkar som sagt felfritt på min andra dator.

SPECS
Operativsystem: Microsoft Windows 10 Pro Education (Uppdaterat 15-04-19)
Processor: Intel(R) Core(TM) i7-9700K CPU @ 3.60GHz, 3600 Mhz, 8 kärnor, 8 logiska processorer
Processorkylare: NZXT Kraken X62 280mm
Moderkort: MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Moderkort - Intel
Minne: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance
Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 970
Hårddisk: Samsung 970 EVO Plus SSD M.2 2280 - 1TB
Nätaggregat: Seasonic FOCUS Plus 750W Platinum
Övrig kylning: 2x80mm utblås i lådan
Övriga komponenter: NEC DVD-brännare och Creative X-Fi ljudkort
Temperatur CPU: ~30C
Temperatur GPU: Med bordsfläkt rätt in, 45C idle. Annars upp mot 60/65C efter någon timme idle.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby, Sthlm.
Registrerad
Jan 2015

@Lampfaho:

Kan vara nätagget:
https://bit-tech.net/news/tech/psus/seasonic-warns-of-focus-p...
https://knowledge.seasonic.com/article/20-focus-plus-and-gpu-...
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/9zd1os/seasonic_updated...

Tidiga batcher av Seasonic focus plus har haft problem med vissa grafikkort (GTX 970 och Vega) p.g.a strömspikar i strömkablarna.

• Meshify Mini C • RM750x • STRIX 1080 Ti • Strix Z370-G • 8700K • Dark Rock Pro 4 • G.Skill 3200MHz CL14 2x16GB • 860 EVO 500GB • 850 EVO 500GB • Sound blaster AE-5 • AG271QG@165hz 1440p G-sync • Samsung UE48HU7505 4K • Samsung HW-H750 • MDR-XB950N1 ModMic V4 • G502 • Corsair K70 MX Red •

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jan 2011
Skrivet av D-ryd:

@Lampfaho:

Kan vara nätagget:
https://bit-tech.net/news/tech/psus/seasonic-warns-of-focus-p...
https://knowledge.seasonic.com/article/20-focus-plus-and-gpu-...
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/9zd1os/seasonic_updated...

Tidiga batcher av Seasonic focus plus har haft problem med vissa grafikkort (GTX 970 och Vega) p.g.a strömspikar i strömkablarna.

Vad D-Ryd sa. Har du möjlighet att swappa PSU från den gamla datorn till denna?

|| 8700k @ 5.3GHz || Asus Maximus X Hero || Custom Loop || EK-CoolStream RAD XE 360 + EK Coolstream RAD SE 360 || EK Supremacy EVO || EK XRES 140 D5 RGB || Phanteks Glacier GPU Block || MSI GTX 1080 Gaming X || 32GB G.skill Trident-Z RGB CL16 @ 4000MHz || 2 X 250GB NVME Samsung 960 EVO (Raid 0) || NZXT H700i || Corsair RM850X || Asus PG27VQ ||

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2019

@gaspari: Jag ska se och prova om det går imorgon.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2019
Skrivet av gaspari:

Vad D-Ryd sa. Har du möjlighet att swappa PSU från den gamla datorn till denna?

PSUn till min adra dator har inte båda CPU-strömsladdarna som behövs. Om jag ska testa det behöver jag göra det på ett annat sätt.

Edit: Jag har provat och DET FUNKAR. Jag har inte hunnit testa något utöver basic saker men det ser ut att fungera som det ska nu. Tack för hjälpen.