Trasig SSD-hårddisk, något att göra? samt vilken ny kan passa?

Permalänk
Medlem

Trasig SSD-hårddisk, något att göra? samt vilken ny kan passa?

Egentligen har jag mest en enkel fråga. I vanliga fall slutar det alltid med att jag googlar i all evighet och blir temporär expert på kuppen, men nu behöver jag bara veta vad jag ska tänka på när jag ska köpa en ny SSD-hårddisk till den här: https://www.netonnet.se/art/dator/stationara-datorer/desktop/...

Räcker det att hårddisken heter SSD m.2 eller är det något mer jag måste tänka på för att den ska passa?

Min gamla SSD-hårddisk slutade bara funka. Datorn hittar den inte alls, även om jag bootar från annan hårddisk. Tar emot tips om huruvida det finns någonting att göra åt det också. Verkar tyvärr som om jag sparat en del saker på den där nu oåtkomliga hårddisken.

Permalänk
Medlem

Det är så SSD går sönder - till skillnad från snurrdiskar så är chansen att rädda ut data betydligt mindre än när snurrdiskar har problem - snurrdiskar som börja ha problem kan man oftast mjölka ut stora delar av diskytan med ddrescue och liknande medans SSD ofta är svart ridå direkt och utan förvarning.

Backupper till annan media (extern USB-disk/NAS/molntjänst) är metoden om man inte skall förlora data vid en lagringshaveri.

Är det mycket viktig data så kan du prova med företag som är specialist på att rädda ut data ur diskar, då de börja ha kompetens även på SSD - men räkna med att startar från ett antal tusen kronor i bara undersökningsavgift till över 10000:- om de räddar ut det mesta av datat.

En sak som knölar till mycket idag är att all data på moderna SSD lagras alltid krypterat och pajar diskkontrollern och/eller block av flash-minnen av någon orsak och krypteringsnyckel förloras så är det extremt liten chans att kunna rädda datat även med mycket stora resurser insatta.

---

m.2 är en socketformat och m.2 diskar finns i antingen SATA-format eller i NVMe PCIe-format och det beror på moderkort hur stödet fungerar där. SATA-formatet fungerar nästan alltid men är begränsad till 600 MByte/s, men även m.2 med SATA är dyrare per Gbyte än motsvarande att köpa samma lagringsvolym i 2.5" format och ansluta med SATA-kabel om man har plats och SATA-portar lediga för det.

Är du normalanvändare så märker du väldigt liten förbättring mellan en bra standard SSD SATA-disk och en NVMe-disk i m.2 Format och är det SATA-disk i m.2 format så är skillnaden i princip obefintlig då det är samma bus-hastighet och protokoll.

Permalänk
Medlem

O.k. Tack för förklaring. Ja, den är nog död, men jag klarar mig utan det som var på den, förutom att jag behöver Windows. Hur skaffar man Windows nuförtiden?

Och sedan, med risk för att låta dummare än jag är när det gäller datorer, om ssd-disken i datorn nu är den i länken nedan (satt iklickad i moderkortet helt dold under grafikkortet; tack datorn för den tiden förlorad på letande), vilken kan jag då köpa som har typ samma förmågor, men kan för all del säkert vara sämre också? Har begränsad ekonomi och använder datorn mest till att spela Civ och redigera bilder. Och orkar inte tänka mer. Vill bara att det ska funka nu.

https://imgur.com/a/D7d8yxH

Permalänk
Medlem
Skrivet av gavagai:

Hur skaffar man Windows nuförtiden?

Du kan ladda ned Windows direkt från Microsoft.

Skrivet av gavagai:

Och sedan, med risk för att låta dummare än jag är när det gäller datorer, om ssd-disken i datorn nu är den i länken nedan (satt iklickad i moderkortet helt dold under grafikkortet; tack datorn för den tiden förlorad på letande), vilken kan jag då köpa som har typ samma förmågor, men kan för all del säkert vara sämre också? Har begränsad ekonomi och använder datorn mest till att spela Civ och redigera bilder. Och orkar inte tänka mer. Vill bara att det ska funka nu.

Den Intel 600p du har nu är M.2 PCIe, så valfri sådan fungerar. Troligtvis fungerar en M.2 SATA också, men det går inte att säga med säkerhet utan att veta vilket moderkort du har.

Den du har är rätt dålig prestandamässigt, så det mesta är en uppgradering. Samsung 970 EVO är populära, väldigt bra prestanda och väl beprövade vid det här laget. Annars finns t.ex. Intel 660p, uppföljaren till 600p, som har sämre egenskaper än 970 EVO (fast bättre än 600p) men som också är billigare.

Sen har du säkert ett antal SATA-portar på moderkortet så att du kan välja en 2.5"-disk istället, men då blir det ju lite mer pill med kablar och sånt.

Permalänk
Medlem

Jättetack för svar!

Den här då, som finns i lite olika varianter (se menyn): https://www.amazon.de/Kingston-A400-240GB-Solid-State-Drive-Z... Kan någon av dem funka och vilken sorts kontakt eller liknande behöver jag leta efter då? Länk till min dator finns i första inlägget.

Ledsen för frågor om sådant jag vet att jag skulle kunna googla och tänka mig till, men är sjuk och trött och vill kunna spela Civ.

Permalänk
Medlem

@gavagai: Problemet med den SSDn är att Kingston använder de minnen och kontrollerkretsar som de kan få tag på för tillfället, d.v.s. man vet aldrig riktigt vad man får i just sitt exemplar. Men det är ändå troligtvis en duglig SSD man får.

För att koppla in en sån så behöver du tre saker: ett ledigt SATA-uttag, en SATA-datakabel, samt en SATA-strömkabel. SATA-uttag bör finnas på moderkortet, men dubbelkolla det. En SATA-datakabel behöver du köpa till om du inte har någon liggande, de följer i regel inte med hårddiskar/SSDer. Och troligtvis har nätagget en ledig SATA-kontakt över, men det är också något du bör kolla. Datorn ska redan ha en SATA-hårddisk enligt specen, så du kan ju jämföra med hur den är inkopplad.

Sen kan det också hända att chassit inte har något fäste för 2.5"-diskar, i så fall får man improvisera lite. SSDer innehåller inga rörliga delar, så det är inte så noga hur man monterar dem.

Permalänk
Medlem

Vår gick också i sönder nyligen, det är så man vill dö när det händer.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Varför? - Med regelbunden backup så är det liten issue - kör man program som macrium reflect och motsvarande bunt liknande windows-program mot en extern USB-disk, en NAS eller mot en molntjänst (går dock inte lika fort att göra recovery som när backupen ligger lokalt på egen disk eller en NAS) så kan du tämligen snabbt komma på fötterna igen med i stort sett alla dina filer intakta efter en diskhaveri.

Det är en attitydfråga till sina data och vad man förbereder sig om det blir så att man halvdör om en disk havererar och en massa data förloras eller om det är lite extra besvär att köpa en ny disk - rulla tillbaka senaste imagen och uppdatera från backupper därefter. typ.

Man skall alltid vara beredd att det skiter sig med lagringen förr eller senare, och tyvärr allt oftare med SSD - kanske redan i morron... - och det har inte ändrat sig sedan 90-talet - dagens snurr-diskar är faktiskt väldigt driftsäkra medans på 90-talet litade man inte på dem utan hade någon form av backuphantering (disketter och tapestreamer) bara för att vara säker att man inte förlorar för mycket om det låter vinkelslip om HD en morron. (vilket jag har varit med om - faktiskt morronen efter att jag tog backup på hela disken kvällen före... ekonomisystem och mycket kännbart om det förloras för ett företag...)

Nu kommer någon SSD-försvarare förmodligen säga att 'min....'

Men det är inte det det handlar om - har man inte backupper så är en SSD-haveri när det händer med ganska stor sannolikhet total dataförlust, medans med snurrdisk har man många chanser till att rädda det mesta av datat.

det finns aktiv tråd i det här forumet där man räddat mer än 99% av sektorerna efter flera veckors körning med ddrescue - den lyxen har man sällan när en SSD rasar.

---

För din del börja fundera på en vettig backuphantering för dina filer - man skall aldrig förlita sig på en enda lagringsenhet oavsett prislapp utan sprid dina viktiga data till minst 2 - helst 3 oberoende lagringsenheter (en NAS med många diskar i valfri RAID-konstellation är fortfarande att betrakta som 1 lagringsenhet även om samma data är fördelad på alla diskarna... då en ransomware eller användarfel/HW-fel kan ta bort dessa samtidigt)

Permalänk
Medlem

Backupen är inget problem. Jag brukar ha backup i vanliga fall, men hade inte hunnit fixa det på den här, och heller inte hunnit spara så mycket. Den gick sönder väldigt snabbt, så egentligen skulle jag ha fått en ny på garantin, men råkade ungefär samtidigt bli sjuk i ett år, så den blev aldrig inskickad till garantiverkstaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gavagai:

Backupen är inget problem. Jag brukar ha backup i vanliga fall, men hade inte hunnit fixa det på den här.

Hunnit? Hur kan man inte ha 10-15 minuter över att sätta upp någon form av backup?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Separerade, flyttade, insjuknade i depression m.m. Backup var inte det jag prioriterade högst just då. Så kan det vara.