Backupstation för placering i ouppvärmt uthus - hur gör man enklast?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005

Backupstation för placering i ouppvärmt uthus - hur gör man enklast?

Hur ordnar man enklast till en backupstation för placering i ouppvärmt uthus? Ström finns men ingen nätanslutning förutom hyggligt god trådlös signal ifrån en Asus RT-AC5300. Inga krav på överföringshastighet, bara säker funktion.
Tänkt bestyckning 2 x 8TB WD snurrdiskar, diskar finns liksom till routern anpassat Asus USB-anslutet trådlöst nätverkskort. Stort lager av delar till desk- och laptop PC liksom kompletta sådana finns också.
Tips mottages tacksamt!

Ignorante

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Radiovia (läs Wlan) är aldrig att betrakta som säker kommunikation oavsett vad många försöker få till detta - sladd gäller om det skall vara stabilt.

men annars så är nog temperaturen din största motståndare - hårddiskarna gillar inte att sitta för kallt eller för varmt och framför allt inte starta ifrån för kall temperatur.

Med dom modesta kraven som det blir i överföringshastighet om du kör över Wlan så skulle en lösning i princip kunna byggas kring RPI3+ och ett par externa USB hårddiskar och en lämplig Linux-image - där kan man troligen laborera med att inte starta diskarna när det är för kallt eller när det är för varmt - och inte speciellt kostsamt att prova heller om du redan har ett par USB-diskar liggande och dåligt utnyttjade.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
-
Registrerad
Dec 2004

Inte testat själv, men låt säga att man har den igång 24/7 i en flyttkartong t.ex, borde den inte hålla temperaturen upp i lådan då tro?

Det fanns en gång en båt...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Det finns anledning varför serverhallar har bättre klimatkontroll och med AC-kyla än de flesta arbetsplatser och kontor - man vill minimera temperaturväxling så mycket det går och helst skall det inte gunga mer än max enstaka grad C typ.

Skall man bygga en maskin för ouppvärmd utomhus-utrymme för backup så blir klimat, fuktighet och temperatur på enheterna som kräver mest uppmärksamhet att få till rätt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Nov 2018

Jag skulle oroa mig lite för kondens. Kanske ger komponenterna värme nog för att undvika kondensbildning, men jag hade inte vågat lita på det.

Moderkort: MSI Z390-A Pro | CPU: Intel Core i5-8600K @ 4.6 GHz | CPU-kylare: be quiet! Dark Rock Pro 4 | RAM: Corsair Vengeance 32 GB (4x8) DDR4-3000 CL15 LPX | GPU: Palit RTX 2080 Ti 11 GB GamingPro OC | SSD: Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | HDD: Seagate BC 2 TB + WD Red 4 TB + Seagate BC 1 TB | PSU: EVGA 650 W GQ Gold | Chassi: be quiet! Silent Base 801 | Skärm: ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Är grejorna strömsatta och själva avger en smula värme så kommer inte kondens vara bekymmer - däremot måste man vara noga med att luft kan bytas ut med omgivningen och att det inte finns kanter eller annat där bildad kondens droppar ned på utrustningen - dvs. att ev imma och fukt när det droppar sig, rinner iväg kontrollerat och droppar där det inte gör skada - mao. droppnäsor och lutande ytor som gör att fukt inte droppar sig över utrustningen

Klassisk är antennförstärkare vid antenn, regnskyddat för vatten uppifrån - helt öppet undertill - kanske med en insektsnät för att hindra bobyggare... sådana kunde vara upp i 20 år utan problem och den blanka oskyddade eller med väldigt tunt lacklager skyddade kopparfolien på kretskort i stort sett helt intakt. - så länge antennförstärkaren var matad med ström så var det ingen risk för kondens på själva kretskortet även om uppvärmningen bara gav delar av en grad i uppvärmning.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2005

Vad sägs om en gammal laptop med extern USB-disk i en lite lagom ventilerad kylbox? Med PC, diskar och nätadaptrar igång 24/7 borde det vara lätt att hålla tempen över nollan, blir sällan kallare än -10 här på västkusten. Kondens tror jag knappast blir något problem, allt i boxen kommer alltid att vara varmare än omgivningen. Stugan - en friggebod - är vatten- och vindtät samt värmeisolerad.

Eller en minimal-PC, bara moderkort, CPU, RAM, PSU och diskar i kylboxen?

Ignorante

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

du måste hantera när det är mycket varmare än -10 grader också.

annars får du samma problem som nybyggda energisnåla hus som blir olidligt varma redan vid en varmare vårdag.

med andra ord temperaturstyrda fläktar som håller temperaturen så jämn som möjligt över ett stort temperatur-span -10 - +30 grader eller så.

Hårddiskar har oftast temperaturmätare i sin SMART (och data kan hämtas med smartctl) filtrera ut texten och sedan justera fläktar - långsamt, mer långsamt än hur tempen rör sig på hårddisken (det är ett reglertekniskt problem att få styrningen att inte självsvänga pga trögheten i systemet om man har mer än ren proportionell reglering)