Permalänk

Lånar tråden.

Om huset är förberett för fiber, dvs det är grävt ändå in i huset. Endast installationen ska göras.
Vad är ett skäligt pris för själva installationen?

Visa signatur

If he dies , he dies.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Luciano999:

Lånar tråden.

Om huset är förberett för fiber, dvs det är grävt ändå in i huset. Endast installationen ska göras.
Vad är ett skäligt pris för själva installationen?

Den verkliga kostnaden, dvs det går inte att säga nått om det för det framgår inte om du betalt nått alls eller om du betalt för förberedelsen.
Det enda du med säkerhet kan veta är att den verkliga kostnaden troligen kommer att vara något högre än kostnaden var från början när all utrustning/verktyg/maskiner redan var på plats för att göra färdigt installationen.

Jag är med i en fiberförening och här uppskattar vi att den verkliga kostnaden för efteranslutning hamnar ca 6000 kr över vad det hade kostat från början om en fastighet ska göra det men kostnaden sjunker om flera hushåll efteransluter sig samtidigt för då är maskiner och hantverkarna redan på plats. vi räknar med att det tar minst 4 arbets/maskin timmar att ansluta ett hushåll men man hinner också med ca 10 hushåll på 1 arbetsdag/8 timmar om man slipper förflytta sig särskilt mycket och bara kan jobba utifrån samma nod. Kodstnaden kommer alltså att skilja ganska mycket beroende på hur många som gör en efteranslutning vid samma tidpunkt, dessutom ska den som efteransluter betala sin andel för de arbeten som redan är gjorda "köpa in sig med sin andel" i den infrastruktur som vi andra redan har betalt för, den är ju inte gratis bara för att den redan är installerad.

Det är komplext att räkna på det utan att verkligen ha alla detaljerna men vi har gjort en självkostnadsmodell utan vinstintresse och har också sagt att efteranslutningar alltid är ok så länge den efteranslutande tar kostnaden som kan uppstå, vi har förberett i nodskåpen genom en viss överdimensionering så att skåp och matningar till skåpen klarar alla hushåll som existerar men det är ju inte toköverdimensionerat så skulle man behöva tex behöva montera in en switch och inte bara ansluta sig i en switch kostar det mera och behövs en helt ny nod kostar det ännu mera men vi tillåter det om det finns intresse att expandera och nya hushåll som vill bekosta det.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.