Strömförande om kablar osv ligger emot?

Permalänk

Strömförande om kablar osv ligger emot?

Hej

Har byggt en dator och tänkte höra om hur det fungerar om typ någon av nätaggregat kablarna skalats av och ligger mot chassit, eller någon annan av alla kablar råkats skadas och ligger emot!

Är detta farligt, tänker på om min dotter skulle vidröra chassit eller liknande

Har inte sett någon skada på kablarna men vill vara på säkra sidan

Permalänk
Entusiast

Det är inte farligt på grund av de låga spänningarna. Det är bara i den skärmade delen inuti nätaggregatet som farlig nätspänning finns. Däremot kan datorn ta stryk av skadade sladdar. Men det är sällsynt att kablarna skadas, speciellt på moderna nätaggregat med sleeving.

Permalänk

de inner kablarna är lågvolt 3.3, 5, 12V likström och chassit ska vara jordat så risken för en stöt är obefintlig bränd säkring eventuellt men personskador i stort sett obefintligt.

och skulle du mot förmodan få en stöt är den inte speciellt dödlig men kan göra ont som fan men då får ungen typ slicka på chassit för att ens känna det.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Så länge isoleringen runt kablarna är hela så är det inga problem.

Däremot om isoleringen skadad så att det finns nakna ledare så kan det i värsta fall börja brinna, på grund av korslutning.
Kablarna från nätaggregatet är inte dimensionerade att ensamt kunna leda den totala ström som ett nätaggregat kan leverera på respektive lina.

Permalänk
Medlem

Så länge du inte slickar alla kablar samtidig är det lugnt.

Permalänk

Tack för svar alla,