Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Forumdelen sponsras av

Styr skärmens ljusstyrka direkt i Windows

Trädvy Permalänk
Entusiast
Testpilot
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2011

Styr skärmens ljusstyrka direkt i Windows

I dagarna upptäckte jag ett knep som jag bara inte förstår hur jag kunnat missa i så många år, och som jag skulle önska att alla kände till. Lösningen på ett av våra kanske vanligaste vardagsproblem som datoranvändare har legat precis framför ögonen på oss hela tiden.

Problemet

Nästan alla skärmar erbjuder möjlighet att justera ljusstyrka, kontrast och andra bildegenskaper. Variationen är dock stor med avseende på hur enkelt och smidigt det är, vanligen inom ett spann från acceptabelt till eländigt.

På mitt skrivbord står i dagsläget en Acer Nitro XV273K och en Asus ROG Swift PG278Q. Den sistnämnda har det bästa användargränssnitt jag någonsin varit med om på en skärm: Att ändra från högsta till lägsta ljusstyrka tar "bara" 5−6 sekunder, och det har aldrig gjort mig irriterad på skärmen.

På XV273K (som i övrigt är en makalöst bra och prisvärd skärm) är situationen snarast den motsatta. Menysystemet är erbarmligt dåligt, vilket tydliggjordes inte minst i @Laxpuddings recension. Här tar det minst 15 sekunder att ändra ljusstyrkan, vilket blir väldigt irriterande när man, som jag, gör det dagligen.

Även bortsett från kvaliteten hos själva menysystemet finns det förstås andra nackdelar med att justera ljusstyrkan med skärmens knappar. Det går till exempel ofta inte att komma åt dem om man har två skärmar precis intill varandra, och man behöver göra samma sak flera gånger om man har flera skärmar.

Lösningen

Inget ont som inte för något gott med sig. Just XV273K:s värdelösa användargränssnitt fick mig att börja undersöka om det kunde finnas något annat sätt att justera ljusstyrkan. Först hittade jag Acer Display Widget, som kan användas för att ändra ljusstyrka och andra bildegenskaper … på Acer-skärmar … i Windows … och det är varken snabbt eller väldesignat. Rekommenderar inte det till någon.

Eftersom Display Widget var så bra, men samtidigt så dåligt, frågade jag den eminente Thomas hur det kunde tänkas fungera, och fick då veta att det sannolikt var DDC/CI som användes under huven. Därifrån behövdes det inte många sökningar för att förstå att DDC/CI tillsammans med MCCS möjliggör styrning av de flesta moderna skärmar direkt från operativsystemet.

Rent konkret finns det olika program som implementerar DDC/CI och exponerar skärmens parametrar för användaren. Jag har testat ett par av dem på mina datorer med Windows 10 och EVGA GTX 980 respektive Asus GTX 960.

Monitorian (Windows)

Monitorian är fri mjukvara med öppen källkod enligt MIT-licensen. Programmet smälter i princip sömlöst in i Windows grafiska gränssnitt genom att längst ner till höger placera en liten ikon som fungerar väldigt likt reglaget för ljusstyrka på bärbara datorer.

Monitorian gör inget mer än att lägga till reglage för ljusstyrka, men det är nog bäst i klassen om man inte behöver något mer avancerat än så. Installationen kunde inte bli enklare; glöm bara inte att högerklicka på ikonen och markera Start on sign in.

    + Mycket enkelt att använda
    + Ser ut som en del av Windows
    + Fri mjukvara
     Kan bara styra ljusstyrkan
     Inga avancerade funktioner

ClickMonitorDDC (Windows)

ClickMonitorDDC är ett kraftfullt litet program som låter användaren styra alla möjliga parametrar, såsom ljusstyrka, kontrast, färgtemperatur och till och med videokälla. Det är gratis, men källkoden är inte fri/öppen.

Inte bara kan programmet göra väldigt mycket, utan det är även väldigt smidigt att använda. För att ändra ljusstyrkan på mina skärmar behöver jag bara klicka på de vita siffrorna nere till höger (vilka i mitt fall representerar XV273K respektive PG278Q) och sedan på någon av knapparna märkta 0 till och med 100 för att omedelbart välja motsvarande ljusstyrka. Det går även att hovra över siffrorna och scrolla.

ClickMonitorDDC gör inga försök att se ut som en del av Windows, men erbjuder i gengäld tillgång till samtliga parametrar skärmen exponerar, egendefinierade kortkommandon, automatiska tidsbaserade ändringar och andra avancerade funktioner. Det kan till och med automatiskt justera skärmens inställningar baserat på vilket program som körs i fullskärm.

    + Kan styra allt från ljusstyrka till videokälla
    + Kortkommandon
    + Mycket kraftfulla automatiseringsfunktioner
     Ser hemmasnickrat ut
     Kunde ha varit mer intuitivt
     Stängd källkod

Andra operativsystem

DDC/CI ska fungera på Linux med hjälp av ddcutil, men det har jag inte hunnit prova. På macOS verkar MonitorControl som ett intressant alternativ. Om du kör Linux eller macOS, prova gärna och berätta hur det funkar!

Sammanfattning

Att ändra skärmens ljusstyrka är, i motsats till vad säkerligen de flesta tror, otroligt enkelt och smidigt. Det enda som krävs är en skärm med stöd för DDC/CI och MCCS samt ett litet program som agerar kontrollpanel. Varför detta inte finns inbyggt i operativsystemen kan man ju fråga sig, men det finns säkert en bra anledning.

Berätta gärna i tråden hur det fungerar för er. Glöm bara inte att speca skärm, kablage, grafikkort/dator och OS. Dimma lugnt!

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Malmö 🌆
Registrerad
Apr 2007

Waow!
Det här alltså!

Både genomgång av bakomliggande funktion och sedan genomgång av mjukvara som kan justera detta. Tack Alling för en fantastisk genomgång med jätteanvändbara tips.

Kommer nog bli Monitorian för min del. Är väl mest ljusstyrkan jag pillar på "on the fly".

🎮 → Ryzen 5 2600 • Gainward RTX 2070 • 16GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC (mITX)
🖥️ → Skärm: 34" 21:9 | 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
💻 → Laptop: SurfacePro 3
🎧 → Sennheiser momentum wireless & Logitech g930
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → pok3r nordic white | 🕹 → HOTAS Logitech X52 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Jun 2011

Jättebra upptäckt, tack för att du delar med dig!
En fråga, jag skummade och såg inte om det var någon speciell port som användes, hdmi, dvi, dp? Vad krävs där?

Skickades från m.sweclockers.com

Storburk: Ryzen 7 3700X, MSI B450M Mortar, FD Define Mini, CM M2 Silent 720W, 32 GB, ASUS RX 580 8GB, NVME SSD + HDD - HTPC: Ryzen 5 2400G, 16 GB, NVME SSD, BeQuiet 550W - Bärbar: ASUS F3SR, Core2Duo@2,6-3,1Ghz 4 GB, SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
SweClockers forum
Registrerad
Aug 2012

DDC/CI har faktiskt räddat en av mina skärmar en gång när OSD-timeouten hade blivit satt till 0 (misstänker kasst flash för det går inte att ställa den så lågt) och det inte gick att navigera menyn innan den var borta. Jag hade redan gett upp att lösa problemet när jag snubblade över Control My Monitor som enkelt kunde skicka fabriksåterställningskommando till skärmen och därmed få tillbaka OSD-timeout till ett rimligt värde.

Hade inte mina skärmar redan haft ljusstyrkekontroll med en knapptryckning skulle jag definitivt sätta upp något som använde DDC/CI för att styra ljusstyrka istället.

Guide: Roota din HTC - BB-Kod-knappar på Prisjakt

              Min burk - Kvävekyld till 80%
8700K@stock
1070 Ti@stock

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2013

Tackar ödmjukast, har någon skräp-mjukvara i dagsläget som lägger sig i bakgrunden och blockerar så jag inte kan stänga av datorn, men den får ner ljusstyrkan iaf.
sjukt irriterande dock.

Define Nano S\i5 9600k\Zotac 1080ti AMP!\MSI z390 mITX\
Corsair sf600 v2\16GB DDR4\Dark Rock 4\Win10pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2018

Jag förstår absolut att en del vill reglera ljusstyrkan nedåt, men jag är i vanlig ordning felvänd och har ljuset på 100%. Dels står skärmarna vid fönster så är det en gnutta ljus utifrån så behövs högre ljusnivå på skärmarna, men så tycker mina ögon om det av något skäl.

Men ska testa programmen då det låter väldigt smidigt

Enthoo Evolv ATX | Asus ROG Strix Z370-H Gaming | Delid 8700K UV 1.100v | NH-D15 | 32GB DDR4 | NVME M2 960 500GB | AG271QG | Gigabyte 1080Ti | R1600T3 Edifier | Sony MDR-1A | Cerberus MK II | Logitech G403 | SteelSeries QcK - XXL Musmatta | 13TB Lagring| Mitt skrivbord Windows 2004 | ASUS MG279Q | Behöver du hjälp? Egna skriverier

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Aug 2009

ClickMonitorDDC är riktigt najs!
Eftersom man kan använda lite startargument på den så har använt den för att skapa kortkommandon så jag kan byta input på skärmen. Så nu är det bara att trycka Ctrl+Alt+Shift+1, 2 eller 3 för att gå till den input man vill.
Perfekt när man sitter vid datorn och har en konsol inkopplad till skärmen.

Ryzen 3700X | EVGA 1070 SC | EVGA G3 750W
Acer XF270HUA | 16GB RAM | FD Define Mini C | Fostex TH-X00

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

Najs! På Linux kan man använda ddccontrol. https://github.com/ddccontrol/ddccontrol (finns i Ubuntus repon)

T.ex. för att sätta ljusstyrkan på min skärm till 20%: ddccontrol -r 0x10 -w 20 dev:/dev/i2c-9

För att se en lista på skärmar och parametrar som stödjs: ddccontrol -p

Denna skärmen är ansluten via USB C -> HDMI -> DVI (digital)

Man kan också använda GUI (gddccontrol):

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010
Skrivet av zather:

ClickMonitorDDC är riktigt najs!
Eftersom man kan använda lite startargument på den så har använt den för att skapa kortkommandon så jag kan byta input på skärmen. Så nu är det bara att trycka Ctrl+Alt+Shift+1, 2 eller 3 för att gå till den input man vill.
Perfekt när man sitter vid datorn och har en konsol inkopplad till skärmen.

Nice. Funkar det även om inte datorn är den aktiva inputen? Alltså exempelvis att byta tillbaka till datorn från konsollen med tangentbordet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Aug 2009
Skrivet av snajk:

Nice. Funkar det även om inte datorn är den aktiva inputen? Alltså exempelvis att byta tillbaka till datorn från konsollen med tangentbordet.

Japp det gör det!

Ryzen 3700X | EVGA 1070 SC | EVGA G3 750W
Acer XF270HUA | 16GB RAM | FD Define Mini C | Fostex TH-X00

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2004
Skrivet av Videoapan:

Jättebra upptäckt, tack för att du delar med dig!
En fråga, jag skummade och såg inte om det var någon speciell port som användes, hdmi, dvi, dp? Vad krävs där?

Skickades från m.sweclockers.com

Monitorian fungerar på båda mina kontorsskärmar där en är kopplad med HDMI och den andra är kopplad med DVI.

Trädvy Permalänk
Entusiast
Testpilot
Plats
Göteborg
Registrerad
Aug 2011
Skrivet av Videoapan:

Jättebra upptäckt, tack för att du delar med dig!
En fråga, jag skummade och såg inte om det var någon speciell port som användes, hdmi, dvi, dp? Vad krävs där?

Mycket bra fråga! Mina skärmar är anslutna med DisplayPort (PG278Q har bara det och XV273K kräver det för att gå över 60 Hz i 4K), men som jag tolkar Wikipedia-artikeln ska det fungera även med HDMI, DVI och till och med VGA.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nora
Registrerad
Jul 2013

Det här är ju sjukt nyttigt, ett problem som man aldrig orkat forska i utan använder sig av skärmen för att göra det. skall prova detta hemma ikv efter jobbet

Edit: Provade nu på Jobbet. Sjukt Smidigt, då kör jag med ClickMonitor.

Main
MOBO: ASUS ROG STRIX B450-I Gaming, CPU: AMD Ryzen 5 3600, RAM: 2x8GB 3000MHz @ 3200MHz, GPU: GTX1080, SSD: TOSHIBA TR150 480GB Chassi: BitFenix Prodigy M, PSU: BitFenix Whisper 550W 80+ Gold, Skärm: AOC G2460PF

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Varberg
Registrerad
Jan 2002

Riktigt intressant 🧐 skall helt klart kolla upp detta...

Citera eller Svara för respons! •
Pixel Artist - Öppen för förslag på beställningsjobb! PM'a mig. • Mer på Instagram
YouTube - Gör lite såsaker här ibland, unboxing, drönar/go-pro saker och dyl. •

Trädvy Permalänk
Inofficiell ambassadör
Plats
Gävle
Registrerad
Jan 2011

Det här var ju kungligt! Tack! Jag kommer skaffa monitorian på en gång

Skickades från m.sweclockers.com

Mobo MSI Z97 Gaming 5 CPU Intel i7 4790k: 4,6 Ghz @ 1,26v RAM Corsair Vengange Pro 16GB @ 2400MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014

Oavsett hur bra grundinställningar man har är f.lux ett måste som automatiskt anpassar färgtemperaturen efter dagsljuset. För man vill naturligtvis inte ha samma om man sitter i ett ljust rum som i ett mörkt. https://justgetflux.com/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed placerat orci vitae condimentum tempor. Nulla facilisi. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. In at sapien id felis tempor tincidunt. Cras accumsan enim elit, ut laoreet neque dapibus ac.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2007

Tackar!

En funktion jag länge velat ha!

AMD Ryzen 5 1600 - Sapphire Vega 56 - ASRock Fatal1ty X370 Itx - 32Gb@2800Mhz - 960 EVO 500GB M.2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av Elektroman:

Oavsett hur bra grundinställningar man har är f.lux ett måste som automatiskt anpassar färgtemperaturen efter dagsljuset. För man vill naturligtvis inte ha samma om man sitter i ett ljust rum som i ett mörkt. https://justgetflux.com/

Samma funktion har funnits inbyggd i Windows ett bra tag nu. Tror det heter "Night light", kör engelska så vet ej vad det heter på svenska.

Denna roliga måste jag pröva när jag kommer hem. Lite enklare att justera monitorn så än att sitta och knappa på skärmen. Vilken sida brukar folk använda för att ställa in sina skärmar nu för tiden? Färger, gamma osv.

Ryzen 2700x (Noctua NH-D15) || Vengeance LPX 16GB 3200MHz @14
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce GTX 1080 ROG Strix @2.1/12Ghz
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
860 EVO 500 | 850 EVO 250 | Crucial M500 240 || Acer Predator XB271HUA + BenQ xl2420t

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Jag har känt till att en del skärmar har gått att fjärrstyra i datorn men är mer förundrad över varför inte alla skärmar övergett knapparna för minsta lilla pryl är ju mjukvaru/appstyrd idag.
Jag har en skärm som endast har en strömbrytaren och den regleras via en ir fjärr som en tv men varför monitorer inte styrs via kabel från datorn eller via en vanlig fjärr är för mig en gåta.
Många skärmar (om inte de flesta) har ju dessutom fruktansvärt dåliga reglage sett till placering och hur menyerna ser ut och fungerar.
Redan DVI stödde usb och med hdmi så kom nätverk så vad är det som gör det så segt att få bort reglagen på en monitor, ingen skulle ju tolerera en tv med lika usla reglage.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2003

TACK @Alling! Något sådant här har jag googlat efter flertalet gånger, utan att någonsin sitta rätt. Mina ögon kommer att vara dig evigt tacksamma.

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2014
Skrivet av frong:

Samma funktion har funnits inbyggd i Windows ett bra tag nu. Tror det heter "Night light", kör engelska så vet ej vad det heter på svenska.

F.lux är mycket bättre än "nattlägesfunktionen" i Windows. I Windowsfunktionen finns bara på/av-läge medan f.lux anpassar sig efter en gradient.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed placerat orci vitae condimentum tempor. Nulla facilisi. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. In at sapien id felis tempor tincidunt. Cras accumsan enim elit, ut laoreet neque dapibus ac.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2007
Skrivet av Elektroman:

F.lux är mycket bättre än "nattlägesfunktionen" i Windows. I Windowsfunktionen finns bara på/av-läge medan f.lux anpassar sig efter en gradient.

Det går att reglera, jag har iaf mer än av/på. Bland annat en slider- och timing-funktion. Men visst, f.lux. har lite mer funktioner. Inget jag saknat efter att gått över till Windows egna dock.

Ryzen 2700x (Noctua NH-D15) || Vengeance LPX 16GB 3200MHz @14
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce GTX 1080 ROG Strix @2.1/12Ghz
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
860 EVO 500 | 850 EVO 250 | Crucial M500 240 || Acer Predator XB271HUA + BenQ xl2420t

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Sep 2002

Riktigt nyttigt tips. Ska prova på mina skärmar som jag justerar dagligen. Blir absolut varianten med kortkommandon. Smidigt vore om man kan ha fördefinierade profiler, men det kanske man kan. Ännu smidigare vore automatisering mot klocka och/eller dagsljus.

Möjligheter, möjligheter..

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

VAD? Jag har 6 skärmar som jag dagligen ändrar styrkan och färger med 3-4 klick. Har jag missat något???
Har Nvidia kontrolpanelen för 4 skärmar+ Intel grafikinställningar som man kommer lätt fram till genom ett högerklick.

Jag har gjort så i flera år....varför använda andra program? Finns ingen inställning som funkar alltid.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Inglewood
Registrerad
Aug 2005

Blir till att testa detta på min Philips BDM4065UC när jag kommer hem.

Skickades från m.sweclockers.com

WS: 8700K 4.8ghz - 32GB - 3.5TB SSD - RTX 2070 Super - 40" 3840x2160 - W10 Pro
LAPTOP: Dell E7440 - 8GB - 256GB SSD - W10
NAS 1: HP MicroServer Gen8 - 32TB
NAS 2: Under byggnation
Mobil: OnePlus 6T

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av Dual-Tjur:

Jag har gjort så i flera år....varför använda andra program? Finns ingen inställning som funkar alltid.

Nvidias kontrollpanel påverkar inte skärmen det minsta. Det påverkar grafikkortet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012
Skrivet av Laxpudding:

Nvidias kontrollpanel påverkar inte skärmen det minsta. Det påverkar grafikkortet.

Det var väl självklart. Inte trodde jag att jag skulle ändra pinnarna på själva grafikkortet år 2019?
Funkar hur bra som helst så varför inte?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2008

Tyvärr verkar det inte funka alls på min Acer XB271HU. Oavsett HDMI eller DP.
Update: Allt funkar utom att ändra ljusstyrka.

5G 9900k < EKWB LC > RTX2080S | Corsair 32GB C16@3.4G
Asus Z390-F | Seasonic Focus Platinum 750W | XB271HU
970EVO 500GB | Sennheiser HD650 + LCX+SDAC | 20TB TrueNAS Core

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av Dual-Tjur:

Det var väl självklart. Inte trodde jag att jag skulle ändra pinnarna på själva grafikkortet år 2019?

Fast då är det väl också självklart varför du vill ändra ljusstyrkan i skärmen, dvs förändra styrkan hos lysdioderna (vilket Allings lösning gör) och inte vill påverka ljuset via Nvidias kontrollpanel? Det senare är endast en reduktion av antal bitar som beskriver bilden. Du påverkar inte nivån av ljus i svart och får därmed sämre kontrastförhållande.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2014

Hi again