Permalänk
Medlem

Nytt bygge: Uppdatera BIOS? (x570)

Hej,

Har nu äntligen beställt hem nya komponenter för ett nytt datorbygge som består bland annat av:

Asus Rog Strix x570-F Gaming som ska gå tillsammans med en Ryzen 3700x.

Har läst lite om de nya moderkorten de senaste månaderna och man kan ju ha snappat upp något hit och dit om nya BIOS-upgdateringar osv. Men, behöver jag nu, men ett nytt moderkort uppdatera BIOS det första jag gör, eller kommer saker och ting funka som det ska ändå? (Antagligen kommer det att fungera, men det kanske är smartast att göra ett uppdatering, eller så är det onödigt)

Annan random-fråga: Hur är de tillhörande fläktarna till Meshify C chassit, är de tysta och vettiga? Har köpt till 2st Noctua NF-A14 PWM fläktar som jag har tänkt montera i fronten (insug). Samt behålla den tillhörande fläkten baktill (utblås). Bör jag sätta den andra tillhörande fläkten i taket på chassit (utblås), eller skapar det bara onödigt mycket ljud utan att bidra med något?

Som processorkylare kommer jag köra med Noctua's NH-U12A och grafikkortet är MSI Radeon RX 5700XT Gaming X.

Vad tror ni övrigt om den blivande burken?
(970 EVO Plus, HyperX Fury 32gb 3200MHz samt Corsair RM750x v2)

Mvh, Simon

Permalänk
Medlem

Det ska fungera direkt ur kartongen, men det är ändå rekommenderat att uppdatera BIOS till senaste eftersom de första BIOS-versionerna varit väldigt buggiga. Den senaste BIOS-versionen (ABBA) verkar fungera bra för de flesta, så det finns ingen större anledning att inte uppgradera till den.

Gällande fläktarna så är det svårt att säga vad du uppfattar som tyst, så det bästa är att helt enkelt testa. Och det går förstås alltid att justera fläktkurvorna i BIOS.

Permalänk
Medlem

@perost: Tack! Då låter det som ett smart val att uppdatera BIOS till senaste versionen. Finns det ett bästa sätt att göra det på/finns det någon uppdaterad guide att följa hur man går till väga. Har nämligen aldrig varit inne och ändrat och uppdaterat BIOS förut. Gör man det innan man installerar Windows? (osv osv)

Yes, får helt enkelt pröva mig fram vad som blir bäst. Hade väl en förhoppning om någon som kanske satt på en liknande setup hade någon erfarenhet av hur den optimerat sitt burk.

Permalänk
Medlem

@SaiK: Det enklaste brukar vara att ladda ner BIOS-filen, lägga den på ett USB-minne, gå in i BIOS och välja uppdateringsverkyget, och sen välja BIOS-filen på USB-minnet.

På mitt Asus X570-Pro så går det även att ladda ner senaste BIOS från Internet direkt från uppdateringsverktyget i BIOS, jag antar att ditt har samma. Detta fungerade dock inte på BIOS-versionen som moderkortet levererades med, den laddade ner filen men gav sen bara ett felmeddelande. Men jag testade det igen när jag hade ett nyare BIOS, och då fungerade det. Du kan ju alltid testa, det är väldigt smidigt när det väl fungerar.

Permalänk
Medlem

@perost: Tack! Ska följa dina råd när grejerna kommer fram