Har den stora 20-tals deppressionen några konsekvenser idag?

Permalänk

Har den stora 20-tals deppressionen några konsekvenser idag?

Har den stora 20-tals deppressionen några konsekvenser som påverkar världen idag?

Permalänk
Hedersmedlem

Ja, den har gett upphov till ett flertal tråkiga skoluppgifter.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Du menar inte möjligen den stora 30-tals depressionen? Den började visserligen alldeles i slutet av 20-talet men varade sedan nästan hela 30-talet ut.

Direkta konsekvenser? Nja, inte så mycket, men det beror på hur man ser det.
Indirekta konselvenser? Ja, mängder och åter mängder. Alldeles för många för att räkna upp här.

Permalänk
Medlem

Ja, min släkt blev av med betydande summor i Kruger krashen. Kanske hade man haft lite bättre finanser idag om dessa pengarna fanns kvar...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

Kort sagt, nej.

Allt man lärde sig om marknadskorrektion då har gemene man idag glömt bort, aldrig lärt sig eller bara helt ignorerar (vilket såklart är bra för det felande systemet).

http://www.economicprinciples.org

Permalänk
Medlem

Nej den är bortglömd. En ny krasch kommer nästa år. Kom ihåg att det var jag som förutsade det!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Luksenburg:

Har den stora 20-tals deppressionen några konsekvenser som påverkar världen idag?

Givetvis! - Vi har ingen aning om hur världen skulle ha sett ut om inte depressionen hade inträffat och sedan kedjan av dess följdverkningar internationellt, och många av oss som skriver här hade förmodligen inte ens existerat då urvalsmixen hade sett helt annorlunda ut för våra föräldrar och dess föräldrar innan och därmed val av partner...

Hur vi skulle ligga teknologiskt är heller inte givet då de stora teknologi-sprången har dessvärre och tyvärr skett under krig eller väldigt nära krigsstatus (kalla kriget, då NASA var en del i propagandan mot Sovjetunionen och kapplöpningen vem som skulle klara det först mot månen/rymden med klar militär underton) och kapprustning.

Permalänk
Medlem

@Luksenburg: Stora ekonomiska händelser har givetvis haft en stor betydelse för världsutvecklingen. Man kan exempelvis argumentera för att andra världskriget följde i spåren av depressionen - och den världsordning som vi lever i idag följer ju på många sätt efter andra världskriget och det följande kalla kriget. Givetvis har även andra händelser spelat in, men ekonomisk nedgång leder ofta till oroliga tider.

En annan och tydligare konsekvens är att depressionen format ledande ekonomers världsbild (se ex dennaforskningsartikel av FEDs tidigare ordförande Bernanke), och depressionen ger därför viktig vägledning till varför vi idag har en negativ reporänta redan vid ingången till nästa lågkonjunktur.

OM man spårar bakgrunden till depressionen till de förändringar som följde av introduktionen av el, telefon och förbränningsmotorn, så är det mycket som talar för att vi har en mycket "bumpy ride" framöver (med AI, 3D-printers, Gensekvensiering, kryptovalutor etc.)... Enligt Carl Benedikt Frey (forskare i ekonomisk historia vid Oxford och Lund) tog det tre generationer för förlorarna av den industriella revolutionen att vinna på omställningen, och även om mycket talar för att det kommer att gå betydligt snabbare idag, så lär det inte vara smärtfritt. Redan konsekvenserna av globalisering och Internet (ex Brexit och Trump) ger en försmak...

Så ja, jag menar att man kan spåra rötterna till dagens världsordning till 30-talets depression. Dels lever vi fortfarande i någon mening i den värld som följde efter andra världskriget - ex kolstål-unionen, som blev EG och senare EU. Nato är givetvis ett annat exempel. Men den kanske tydligaste resten av depressionen är de stora centralbankernas agerande efter finanskrisen 2007 - något som bland annat lett till negativa reporäntor, något som det sannolikt kommer att vara mkt svårt för ECB/RB att ta sig ur...

/M

Permalänk
Medlem

Som av en händelse publicerades detta intressanta samtal om den finanspolitiska utvecklingen på Youtube dagen efter mitt inlägg. Det ta bland annat upp hur lärdomar från bland annat depressionen och utvecklingen i Japan har lett till dagens situation, samt problemen för centralbankerna att komma ur de låga/negativa räntorna.

/M