Kan endast ha radiatorn fram i chassit. Köra på luft istället?

Permalänk

Kan endast ha radiatorn fram i chassit. Köra på luft istället?

Jag har hört att placera en radiator fram i chassit är en dålig ide. Men i mitt fall är det det ända alternativet ifall jag ska ha en AIO (vilket jag har en liggandes som inte är använd) är det bättre att köra på luft kylning i mitt fall då jag endast kan installera radiatorn fram i chassit. Ifall det blir luft kylning så tänker jag nog köpa en be quiet dark rock 4

Ljudnivån är viktigt för mig och vill gärna tysta ner min dator lite. Vilket av alternativen är tystast? Funderar nämnligen på att köpa en be quiet dark rock 4

Mitt chassi: Phanteks p400
Cpu: 3700X
Nuvarande cpu kylare: stock

Tack på förhand!😄

Permalänk
Medlem

Jag har en Corsair Hydro H150i i fronten på mitt chassi, fungerar riktigt bra.

Permalänk
Medlem

Tycker det ofta ser ut att vara en bra ide att ha den fram enligt tester.

Däremot är det grafikkortet som kommer att låta så vill du få ned ljudnivån är det där du skall satsa slantarna.

Permalänk

Det står nämnligen på lådan att det inte rekommenderas att installera den där fram. Men det borde inte vara några problem då eller?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Kommer ge riktigt bra kylning till din processor då den får kalluft genom radiatorn.
Om du har möjlighet så montera en fläkt i botten så att grafikkortet ditt får lite extra kalluft också

Permalänk
Medlem

Radiator i fronten är inte optimalt, men det funkar. Stora fläktar på låg RPM hörs mindre än små fläktar och hög RPM. En 280 kan därför vara tystare än en 360.
GPU fläktar brukar vara ganska små och kan spinna upp till hög RPM, så att mata GPU med luft från en (större)chassifläkt som Nagelfar skriver är bra.

Det du bör ha i åtanke är luftflöde in och ut, en radiator i fronten minskar ju flödet där och ofta vill man ha luftflöde front-bak, men med en radiator i fronten kan botten-topp vara bättre.

Visst flyttas det även luft genom radiatorn, men jag brukar räkna att 50% går bort pga radiatorn, ett filter kan minska detta med ytterligare 50%, det gör att en fläkt där bak flyttar mer luft än 3st med filter och radiator där fram.
En intagsfläkt i botten är inte bara bra för GPU utan kan skifta flödet i lådan från negativt till positivt. En bottenfläkt i det här fallet förlorar dock c.a 33% av chassi flödet då den är vinklad 90 grader.
Flödet går då från 0.75 fläkt in till(0,75+0,67= 1.42) fläktar in, med 1.0 fläktar ut.

Permalänk
Medlem

I samband med mitt senaste bygge så monterade jag radiatorn på fronten. Har chassi fläktarna framför radiatorn och bakom så har jag fläktarna som jag fick med radiatorn. Push med chassi fläktarna och pull med aio fläktarna.

Justerade fläkt profilen att de de knappt hörs om jag inte har full load, vid spelande så låter grafikkortet mest. Full load med prime så hörs nog alla fläktar duktigt, men max tempen går aldrig över 65 grader.

Vet du varför chassi tillverkaren inte rekommenderar ha radiatorn fram?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Kör också med radiatorn H100i i fram med 2 fläktar på insidan som insug samt en 140mm i botten som insug. En 120mm i bak samt 3 stycken 120mm i taket som utsug. Innertempen i chassit kliver aldrig över 45 grader.

Permalänk
Skrivet av pzo:

Vet du varför chassi tillverkaren inte rekommenderar ha radiatorn fram?

Skickades från m.sweclockers.com

Inte chassi tillverkaren. Utan radiatorn. Står att det inte är rekommenderat på lådan som aion kommer i