Nybyggd i9-9900k, asus rog z390, s36 startar ej.

Permalänk
Medlem

Nybyggd i9-9900k, asus rog z390, s36 startar ej.

Har precis byggt ihop en ny dator (min 3:e på 2 år) och lyckas inte få den att starta. När man slår på strömmen på PSU:n så börjar det lysa på både moderkort och grafikkort, men när man trycker på chassits powerknapp så hör man bara ett litet klick och sedan händer ingenting. Inte ens fläktarna rör på sig.

Komponenter:

ASUS ROG Strix Z390-F GAMING (https://www.webhallen.com/se/product/290938-ASUS-ROG-Strix-Z3...)
Intel Core i9-9900K (https://www.webhallen.com/se/product/290954-Intel-Core-i9-990...)
Corsair Vengeance LPX Black 32GB (https://www.webhallen.com/se/product/238450-Corsair-Vengeance...)
Fractal Design Celsius S36 Water Cooling (https://www.webhallen.com/se/product/272060-Fractal-Design-Ce...)

EVGA PowerSupply (PSU) SuperNOVA G2 850W
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1070

// Andreas

Permalänk
Moderator

Nättagget slår av sig för att den upptäcker en kortslutning. Du får kolla alla kontakter så de sitter riktigt och är på rätt plats.

Permalänk
Moderator

Och att du har använt rätt sladdar på rätt plats.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Och att du använt sladdarna som kom med nätagget och inte sladdar från ett annat

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Som ovan nämnt, stäm av framförallt att kabeln som kommer från chassits strömknapp "Power" sitter rätt nertill på moderkortet

Permalänk
Medlem

Japp se till att rätt kablar sitter på rätt plats OCH att det är kablar från det nätagg du använder.
Och JA även kablar från ett annat nätagg från samma tillverkare kan ha annan koppling det finns ingen som helst standard för hur kopplingar ska se ut/vara kopplade i nätaggs änden av kablarna=dom kan se ut och vara kopplade hur som helst.
Se även till att 4/8 pins cpu kontakten är ikopplad och att 6/8 pins gpu kontakten/arna är ikopplade annars bootar inget moderkort, samt se till att du har kopplat dessa två RÄTT för kopplar du cpu till gpu heller tvärtom så är det lika med kortslutning.

Är du säker på att inga moderkorts distanser sitter fel/sitter för många? Dom kan i så fall lätt orsaka kortis!
Får du inga livstecken trots det övre så plocka ur allt och kör moderkortet på/i en kartong (tex moderkortslådan) och börja med enbart cpu/minne ikopplat funkar det då koppla i fler o fler saker prova mellan varje sak du lägger till o se om du hittar nåt som gör att skiten ej startar.
Funkar det inte då heller plocka ur minne o kör med bara cpu, vattenkylaren kan du ha ikopplad första försöket o funkar det med den i så bra annars koppla ur den med (men den ska givetvis vara monterad) MEN kör systemet väldigt kort tid utan pumpen igång, dvs bara så du märker att systemet fungerar längre tid än det gör nu.

Det kan ju vara att pumpen ej snurrar och moderkortet tror att det är kortis tack vare det (även om det inte är det, bara att det drar för mycket) om så är fallet så kanske det kan hjälpa att knacka till på pumpen/kylblocket lite så pumpmotorn får en liten rörelse av chocken vilket kan få den att släppa.
Kan vara att lådan tappats/slängts runt en del av posten/etc som gjort att motorn/pumpen hamnat i nåt läge där den kärvar lite och en liten rörelse kan då få den att börja fungera igen, och det behöver ej vara fel i pumpen/motorn för det och den kan funka i många år efteråt, men det kan ju finnas ett fel med så köra vidare/byta/etc är upp till dig (om det är felet).
Det säkraste är ju dock att motnera av pumpen från moderkortet för att knacka/slå till den och kräver ju även lite känsla, dvs ingen 15kg slägga i överhuvudet sving.

Permalänk
Medlem

Stort tack till alla som bidrog!!
Precis som ni misstänkte så satt en av sladdarna fel. Jag trodde inte att det gick att koppla in cpu-ström kontakten på fel håll in i moderkortet så 16-åringen som skall ha datorn fick hjälpa till att bygga och dra kablar. Tydligen så gick det att vända på den kontakten.
Nu funkar iallafall allt som det skall.

Permalänk
Medlem

Dessa kontakter är (eller i alla fall ska) utformade så att det "inte" ska gå att sätta fel men tyvärr så går det att trycka i dom fel ändå bara det att det går trögare.
Vet inte själv hur mycket trögare det är då jag aldrig ens varit nära att göra det.