Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008

Instabil Athlon II x4 620

Har en gammal Athlon II x4 620 som beter sig märkligt.
Moderkort: Asus M4A785TD-M EVO

Den är allmänt instabil. Blåskärmar, frysningar och plötsliga omstarter.

Har bytt nätagg, minnen, cpu-kylare, provat att enbart köra med moderkortets inbyggda grafik och även installerat om Windows 10.

Det som verkar hjälpa tillfälligt är att ta ut CPU och återmontera den. Då håller den sig 100% stabil i ungefär en månad. För att sedan bli mer och mer instabil.

Vill gärna att den här gamla burken lever vidare ett tag till.

Är sockeln sliten eller något?

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Jag tror mer på dåliga kondensatorer nånstans än sockeln om du inte skadat den elerl fått ner skit i den.
Jag har kvar ett sånt moderkort i en "experimentdator" där det går med en 2 till 4 kärnig upplåst Athlon men för 10 år sedan så var det vardagsdatorn innan det blev en Phenom 2 som tog över.

Har du kört nått belastningstest och minnestest när du skiftat delar för att verkligen belasta den eller har du bara "använt" den ?

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av mrqaffe:

Jag tror mer på dåliga kondensatorer nånstans än sockeln om du inte skadat den elerl fått ner skit i den.
Jag har kvar ett sånt moderkort i en "experimentdator" där det går med en 2 till 4 kärnig upplåst Athlon men för 10 år sedan så var det vardagsdatorn innan det blev en Phenom 2 som tog över.

Har du kört nått belastningstest och minnestest när du skiftat delar för att verkligen belasta den eller har du bara "använt" den ?

Varför skulle det vara kondensatorer när den blir stabil efter att man återmonterat CPU?

Nej, bara använt. Eller, jag körde iof lite komprimeringstest utan problem.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av maweric:

Varför skulle det vara kondensatorer när den blir stabil efter att man återmonterat CPU?

Nej, bara använt. Eller, jag körde iof lite komprimeringstest utan problem.

Jag har mycket svårt att tänka mig att sockeln börjar glappa efter en tid utan den borde glappa direkt eller åtminstone när den blir varm så det låter mer som slump att tiden påverkar, värme och effekt kan däremot påverka så gör stresstest minst några timmar efter varje förändring du gör vid felsökningen.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kryptan
Registrerad
Nov 2004

@maweric: Öka spänningen till cpu lite och kolla om det hjälper.

CPU: I7 2600k @ 4.4ghz med Noctua NH-D14 GPU: GTX 1070 med Accelero Xtreme III @2 120mm cf-v12hp hydro dynamic @skitsnabbt. MODERKORT: Gigabyte GA-Z77X-UD3H. RAM: 16GB DDR3 PC19200/2400MHz@2133MHz. HÅRDDISK: Samsung 850 EVO 250GB SSD, Intel SSD 320 Series 160GB , 4 Mekaniska. MONITOR:1 Samsung S27A950D 3D" MONITOR:2 Samsung 2693HM 25,5" MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Framför datorn
Registrerad
Nov 2013
Skrivet av maweric:

Har en gammal Athlon II x4 620 som beter sig märkligt.
Moderkort: Asus M4A785TD-M EVO

Den är allmänt instabil. Blåskärmar, frysningar och plötsliga omstarter.

Har bytt nätagg, minnen, cpu-kylare, provat att enbart köra med moderkortets inbyggda grafik och även installerat om Windows 10.

Det som verkar hjälpa tillfälligt är att ta ut CPU och återmontera den. Då håller den sig 100% stabil i ungefär en månad. För att sedan bli mer och mer instabil.

Vill gärna att den här gamla burken lever vidare ett tag till.

Är sockeln sliten eller något?

Har datorn varit oanvänd länge eller nåt? Vet inte om batteriet kanske är slut?

Coca Cola missbrukare
AMD älskare
Katt älskare

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av AMD-FX:

Har datorn varit oanvänd länge eller nåt? Vet inte om batteriet kanske är slut?

Nej, brukas nästan dagligen.

Batteriet är bytt minst två gånger. Tror senast var nu i somras.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av SCORPIUS:

@maweric: Öka spänningen till cpu lite och kolla om det hjälper.

Har nu ställt upp den ett steg och provar.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av SCORPIUS:

@maweric: Öka spänningen till cpu lite och kolla om det hjälper.

Nej, det hjälpte inte.
Fryste efter uppväckning från viloläge och sedan blåskärm vid uppstart.

Höjer ytterligare ett steg bara för att prova.

Märkligt dock att HWMonitor rapporterar en sänkning av vcore efter höjning i bios.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariannelund
Registrerad
Nov 2013

Skulle tipsa om antingen hhd eller ram eller PSU.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av trebrecks:

Skulle tipsa om antingen hhd eller ram eller PSU.

Har köpt nytt av samtliga.
Minnestest visar inga fel.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Mar 2009

Låter ju som du provat det mesta nu. Denhär typen av fel man har mardrömmar om. Långsökt förslag, men har du provat att underklocka processorn?

Jag har ett GA-870A-UD3 som du kan få för en tjuga (tyvärr skulle nog frakten bli 63 kr) för att felsöka moderkortet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av dunis90:

Låter ju som du provat det mesta nu. Denhär typen av fel man har mardrömmar om. Långsökt förslag, men har du provat att underklocka processorn?

Jag har ett GA-870A-UD3 som du kan få för en tjuga (tyvärr skulle nog frakten bli 63 kr) för att felsöka moderkortet.

Testar just nu att undervolta och stabilt än så länge.
Höjningen av vcore gjorde det hela ännu värre med fler och fler frysningar och blåskärmar ju högre volt. HWmonitor rapporterade dock aldrig temp över 55 grader. Dock kördes fläkten på max.

Tack för erbjudandet, återkommer om det blir aktuellt

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

Jag brykar använda kemisk ren Bensin i cpu slotten samt på minnes slottarna. Någon typ av koresion låter det som.

Edit:
@mrqaffe
Fick minnesfel på flera Ahtlon 64 X2. 939. windows XP's blåslärm sa att prosseron var död. Efter kemis ren bensin en-två gånger så var allt uppe igen. Har en av dem kvar bara för en xp 32bitars instalalton. Asus moderkort offtas men mins inet vem som som gjorde socketen. Tror inte det hade med foxcons budget socket som glappade lite.

Edit2:
Om jag inte minns fel så påstod blöskörmana minnesfel. Med samma felkåd som fel spänning. Vdrop. Vilket ju låter som din teori. Men att jag har fungerande system som rullar nu efter rengöring på samma moderkort och samma PSU säger ju emot det hela.

On:
Det är bara att färlänga problmet. Men. ändra/lås lodline calibration.

CPU: 3600x@work in progress. Mem:3200 CL16
GPU: 980Ti Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariannelund
Registrerad
Nov 2013

@maweric: ok har du kollat hhd hur de mår med något program typ smart. Eller Crystal disk

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av trebrecks:

@maweric: ok har du kollat hhd hur de mår med något program typ smart. Eller Crystal disk

Crystal disk rapporterar inga fel.
Hälsa 100%

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södertälje
Registrerad
Aug 2007

@trebrecks:
om datorn räknar fel kommer även avläsningen bli fel. Kan du testa i en annan dator. Alt prime95. stresstest blend. (memtestx86 missar ofta fel) Förutsatt att du vet att kylaren fungerar. Blir varmt.
En chkdsk går att köra i skivskyddat läge men ja. Kan hända att den skriver ändå.

Inte så kul men du skulle kunna testa och ta ut en minnes sticka för att se hur datorn beters sig men minnena i singel mode. Alt ändra så du inte kör unganged. Har det på min phenom 2a så det borde gå att ställa in i biosen. Går långsammare men du har i alla fall samma mängd minne.
Gripens kemiska bensin brukkar jag använde. Brukar finnas på ica.
Googla på gripens kemiskt rent bensin.
Lite omdiskuterat om man ska använde det eller inte hör på swec.

Blir felen efter en omstart eller bara helt random. Funderar på CMD. Commandrate. testa t2. återigen långsammare.

CPU: 3600x@work in progress. Mem:3200 CL16
GPU: 980Ti Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Via to Z-2300 for VOIP.

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Aug 2007
Skrivet av maweric:

Testar just nu att undervolta och stabilt än så länge.
Höjningen av vcore gjorde det hela ännu värre med fler och fler frysningar och blåskärmar ju högre volt. HWmonitor rapporterade dock aldrig temp över 55 grader. Dock kördes fläkten på max.

Tack för erbjudandet, återkommer om det blir aktuellt

Athlon/Phenom är löjligt känsliga för värme. Vad använder du för kylare och kylpasta? Om det funkar när du monterar om den kan det tyda på att ny kylpasta fixar det, men när den stelnar efter ett tag blir det sämre. Sitter kylaren som den ska? Inget fäste som börjat ge sig? Högre Vcore ger ju också mer värme.

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av giplet:

Athlon/Phenom är löjligt känsliga för värme. Vad använder du för kylare och kylpasta? Om det funkar när du monterar om den kan det tyda på att ny kylpasta fixar det, men när den stelnar efter ett tag blir det sämre. Sitter kylaren som den ska? Inget fäste som börjat ge sig? Högre Vcore ger ju också mer värme.

Köpte CPU-kylaren på Kjell förra sommaren som inkluderade kylpasta. Säkert inte den bästa kylpastan.
Liknande denna, men förra versionen med sämre fäste: https://www.kjell.com/se/produkter/dator-natverk/datorkompone...

Dock har jag en nästan exakt likadan burk med samma moderkort, CPU och kylare som fungerar perfekt.

Kanske ändå värt att skaffa bättre kylning. För nu när jag undervoltat så blir den stabilare.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mariannelund
Registrerad
Nov 2013

@maweric: borde funka med en hyper 212evo

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2015
Skrivet av dunis90:

Låter ju som du provat det mesta nu. Denhär typen av fel man har mardrömmar om. Långsökt förslag, men har du provat att underklocka processorn?

Jag har ett GA-870A-UD3 som du kan få för en tjuga (tyvärr skulle nog frakten bli 63 kr) för att felsöka moderkortet.

Jag har förlängt livet på några strulande datorer genom underklockning så går det på TS mobo så rekommenderas att prova det, 5-10% underklockning kan göra susen.

Dåliga kondensatorer brukar kännas igen på att toppen buktar lite uppåt (jämfört med de som är OK bredvid). Ibland syns även lite brunt på toppen av kondingen o då är det 100% att den är dålig.

Lite ovanligare är att gummipackningen i kondingens botten pressas ut, då blir den lite högre än de andra av samma sort.

Gäller alltså kondingar av den gamla sorten, på de nya polymer-elektrolyerna vet jag inte om det syns att de blivit dåliga, jag har dock ännu inte råkat ut för nån dålig sådan, så är nog inte det felet om mobot har såna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008

Nä, detta med undervoltning var gav bara en tillfällig stabilitet. Ett gäng frysningar och några uppstartsproblem så är man tillbaka till ruta ett.

Har slut på kylpasta så kan inte återmontera CPU just nu.

Skickades från m.sweclockers.com

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av SAFA:

Jag har förlängt livet på några strulande datorer genom underklockning så går det på TS mobo så rekommenderas att prova det, 5-10% underklockning kan göra susen.

Dåliga kondensatorer brukar kännas igen på att toppen buktar lite uppåt (jämfört med de som är OK bredvid). Ibland syns även lite brunt på toppen av kondingen o då är det 100% att den är dålig.

Lite ovanligare är att gummipackningen i kondingens botten pressas ut, då blir den lite högre än de andra av samma sort.

Gäller alltså kondingar av den gamla sorten, på de nya polymer-elektrolyerna vet jag inte om det syns att de blivit dåliga, jag har dock ännu inte råkat ut för nån dålig sådan, så är nog inte det felet om mobot har såna.

Får undersöka kondensatorerna mer noga nästa vecka. Har aldrig sett någon vara problematisk tidigare i burken.

Skickades från m.sweclockers.com

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av hACmAn:

Jag brykar använda kemisk ren Bensin i cpu slotten samt på minnes slottarna. Någon typ av koresion låter det som.

Hur gjorde du detta?

Skickades från m.sweclockers.com

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008

2 december rengjorde jag sockeln (man vågar när det är gamla grejer) monterade CPU och kylare med ny kylpasta. Har varit 100% stabil sedan dess.

Hoppas det håller i sig.

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008

Då var instabiliteten tillbaka...

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009
Skrivet av maweric:

Då var instabiliteten tillbaka...

Det kanske är moderkortet som börjar ge upp pga ålder, du kan ju prova att kyla allt rejält via tex en bordsfläkt spm blåser på moderkortet.
Även om du skiftat minnen så borde du kära nått minnestestprogram.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ligger i norr
Registrerad
Nov 2007

Jag gissar att du provat "resetta BIOS" (ClrCmos),
men det framgår inte om du gjort det i dina inlägg...

Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet
trist varar länge
men underbart är kort -
alldeles för kort

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Aug 2007

Tror din setup har gjort sitt, tyvärr.

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skellefteå
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av FatherOfThree:

Jag gissar att du provat "resetta BIOS" (ClrCmos),
men det framgår inte om du gjort det i dina inlägg...

Har faktiskt inte gjort det via jumpern eller batteriet. Har dock uppdaterat bios. Skadar ju inte att prova.

Skickades från m.sweclockers.com

JJ2 clan ladder

[1] Ryzen 3600 | RX580 | Kingston A2000 [2] Ryzen 1200 | GTX660 | 850 EVO [3] AMD X4 620 | GTX660 [4] AMD X4 620 [5] AMD X2 260 [6] AMD X2 6000+ (alla är i bruk)