Har ni råkat ut för coil whine eller inte?

Permalänk
Medlem

Har ni råkat ut för coil whine eller inte?

Om vi bortser från när man var yngre så har jag endast ägt två modeller av grafikkort, 980 ti (gigabyte G1 gaming) och nu 2080 Super (MSI sea hawk x).

Jag bytte ut 980 Ti:n två gånger pga ett förjävligt tjutande och även det tredje exemplaret hade coil whine (spoltjut?). Det var dock lägre än de tidigare exemplaren så jag valde att acceptera läget.

Nyss fick jag hem 2080 Super och även den tjuter alldeles för högt. Fy fan...

Hur vanligt är det här egentligen? 4/4 av mina kort har haft coil whine, är det helt enkelt så att det ska accepteras eller har jag bara haft extrem otur? Ska tillägga att jag testat med en annan psu eftersom vissa menar att det kan hjälpa, absolut ingen skillnad.

Just nu har jag ångest över om jag ska behålla kortet eller inte. Inet sålde den för 7.500 kronor under black friday och nu är den restnoterad. Så skulle jag skicka tillbaka den skulle jag behöva betala minst en tusenlapp extra för själva grafikkortet och ytterligare minst en tusenlapp för vattenblocket. Är lite tjutande värt 2-3000 kronor när man ändå använder hörlurar för det allra mesta. I-landsproblem, men ett irriterande sådant.

Permalänk
Avstängd

All elektronik har Coil Whine. Frågan är bara hur mycke/högt de är.

Visa signatur

🖥Phanteks Enthoo Evolv iTX . Phanteks AMP 650W. AMD R5 3600X. msi B450I GAMING PLUS AC. 32gB HyperX Fury RGB 3200MHz. msi RX 5700 XT GAMING. 1TB Kingston A2000.
AOC G2460FQ. Logitech G903. Logitech G840 XL. Logitech G513. Logitech PRO Gaming Headset. Luxorparts Headphone Stand. LG BP50NB40.

Permalänk
Medlem

Körde RMA på Corsair RM750X då det var brutal coilwhine. Nuvarande hade ej coilwhine vid leverans, nu ca 2 år senare så har det en hel del coilwhile.Utöver det har jag aldrig haft märkbar coilwhine på annat än mobilladdare.

Visa signatur

Har jag uppgivit felaktig information? Rätta mig gärna, jag vet inte allt och kan ha fel.

Permalänk
Medlem

@Trunk: Jag tog alternativet "Ja, men endast en minoritet av korten har lidit av detta" För jag har haft det, men enbart i väldigt specifik situation. När fps går upp till ca 3000 eller så i något spels meny

Coil Whine är ett märkligt monster, för det är svårt som tusan för många att bli av med.
Dom byter kort, byter nätag och andra delar men det kvarstår.
Samma kort kan funka helt utan Coil Whine i en annan dator i ett annat hus.

När man läst om Coil Whine tillräckligt många gånger så syns det är många faktorer som kan spela in.
Ibland är det husets/lägenhetens el som gör det tex.

Så får ni Coil Whine knalla iväg med datorn till ett annat hus och prova där.
Det kan avgöra om ni får ett nytt kort eller ej. Det är så surt att just ditt kort som tjuter som fan hos dig kan vara helt tyst i affärens labb.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HC-8315:

All elektronik har Coil Whine. Frågan är bara hur mycke/högt de är.

Jojo, men jag menar förstås att det är såpass högt att man mycket tydligt hör det genom chassit och trots fläktar m.m.

Skrivet av SCORPIUS:

@Tdoll: Jag tog alternativet "Ja, men endast en minoritet av korten har lidit av detta" För jag har haft det, men enbart i väldigt specifik situation. När fps går upp till ca 3000 eller så i något spels meny

Så får ni Coil Whine knalla iväg med datorn till ett annat hus och prova där.
Det kan avgöra om ni får ett nytt kort eller ej. Det är så surt att just ditt kort som tjuter som fan hos dig kan vara helt tyst i affärens labb.

Samma här, alla mina kort har tjutit som en stucken gris så fort de belastats hårt men om de dessutom har många hundra fös (eller till och med tusen) så har de skrikigt som tio stuckna grisar. Lite överdrivet kanske, men inte så hemskt mycket.

Ett nutida exempel är Jedi: Fallen Order som efter en stunds laddning går över till att visa över tusen fös, då jävlar hörs det.

Ska nämnas att jag testat med två olika nätagg och i två olika hus, till och med två olika moderkort. Så i mitt fall känner jag mig ganska säker på att det är grafikkorten i sig som tjuter. Tyvärr.

Permalänk
Hedersmedlem

Ja, mitt nuvarande kort har coil whine. Dock så har det inte alls något högfrekvent pip (som jag skulle bli galen på), utan ett väldigt svårbeskrivet ljud. Skulle ha kunnat tro att det var fläktljud om det inte vore för att det även händer när fläktarna står stilla.
Stör mig knappt alls; jag märker det mest när det är galna framerates i menyer osv. Tänker aldrig någonsin på det när jag spelar, med högtalare eller hörlurar.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

@Zeedarn: Just RM750x är kända för högt coil whine dessvärre. Har haft ett par som alla haft coil whine, corsair budgeterar inte komponenterna de har i aggen. Sedan är det inga dåliga agg men whinet är ju för ofta förekommande.