Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Forumdelen sponsras av

Uppdatera uppkoppling, hemmanätverk och övervakning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Okt 2004

Uppdatera uppkoppling, hemmanätverk och övervakning

Hej!
Skulle vilja ha lite input kring tänkt uppdatering av uppkoppling, nätverk och övervakning.

Bakgrund:
Flyttade ut på en mindre hästgård för drygt två år sedan. Då vi renoverat en hel del har inte uppkopplingen varit en hög prioritet. Idag har vi en ADSL-lina som är ostadig och som toppar ut på 6/1. Det mesta hemma ( 2 telefoner, en apple-TV och en och annan Laptop) ansluts till Wifi via Bredbandsbolaget standard router/modem ( 5 år gammalt). Fiber har varit "på gång" i området i tre år, dock verkar det gå väldigt långsamt.

Under hösten har vi byggt ridhus (inomhusridbana) och i och med detta kommer vi ha mer folk som rör sig på gården. Med anledning av detta vill vi ha kameraövervakning på gården då vi båda har heltidsjobb utanför gården. Kameraövervakningen är till 85% i avskräckande syfte, 10% för att kunna ha koll på varandra i ridhuset (Se till så att man inte skadat sig när inte båda är hemma) och 5% för att ha koll på externa ryttare i ridhuset.

Plan:
Steg 1:
Planen är att byta ut ADSL-linan till en 4g-uppkoppling (Bra hastighet i telefonen via 4g på gården i dagsläget), Tanken är ett teletronika (?) modem med inbyggd router som modem. Skaffa 3 st reolink eco wifi kameror, batteridrivna med lokal lagring på SD-kort, en för respektive gårdsplan och en för invändigt i ridhuset. Powerline mellan huset och ridhuset och en nanostation M2 som AP i ridhuset.

Steg 2:
Komplettera med APs invändigt och få snurr i min gamla NAS igen.

Funderingar:
- Blir man galen på batterikameror? Anledningen till att inte kör PoE är dels investeringskostnad och att injektorer och switchar tenderar till att bli ganska varma, dålig kombination med mycket brandfarligt damm.
- Funkar 4g som "fast" uppkoppling, erfarenheter?
- Låter det som en vettig plan eller har jag missat något fundamentalt?

Mvh Andreas ( Såg att jag senast var aktiv här för 14 år sedan och att specen i botten inte är så aktuell )

System: 3500+@2420 6800Ultra MSI K8N neo3 Hiper 480w
seagate 200gb TT tsunami

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2008

Teltonika är bra, men jag hade satt en utomhus antenn också för att maximera hastigheten.

Fundera en gång extra över hur ofta du kommer behöva byta/ladda batteriet i dina kameror. Om det är mycket rörelse kommer batteriet gå åt. Tror inte brandrisken med injektorer och sådant är något problem. Du kommer ändå inte ifrån injektor eller POE-switch till din AP

Med nätverk över elnätet får du tänka på att det ska vara samma fas för bra prestanda. Inte säkert att det fungerar bra ändå. Men det är värt att prova. Jag rekommenderar istället att köpa två nanostation m5 och köra en trådlös brygga mellan byggnaderna.

Du kan köra accesspunkten som heter mesh i ridhuset.

Om din mast inte är överbelastad, du har fått in bra signal och ett abonnemang utan begränsning så kommer det fungera bra. En överbelastad adsl har också hög svarstid.