Hur sitter WAN LED i Inteno XG6846 mediakonverter?

Permalänk

Hur sitter WAN LED i Inteno XG6846 mediakonverter?

Intenons WAN LED lyser om laserljuset från fibernätets närmaste nod (inte FOS/skåp) når mediaomvandlaren (Inteno 6846). Om fibern går av eller en patchkabel sätts fel i noden slocknar LED. Om något problem uppstår högre upp i nätet än noden så lyser WAN i alla fall. Jag vill ha övervakning och koll på att fibernätet är intakt nedom noden fram till fastigheten. Enklaste sättet är att detektera spänningen över lysdioden. Frågan är om lysdioden är ytmonterad så att man inte kommer åt att löda vid anslutningarna. Om man kommer åt kan man använda en optotransistor för att koppla vidare till en larmkrets. Kommer man inte åt att löda återstår att försöka att detektera det svaga ljuset med en fotodiod eller fototransistor.

I mediakonverterparet Tplink MC111CS-MC112CS för Ethernet till intern fiberlänk är LED lätt att komma åt. På med 1,92 volt om fiberförbindelse finns, av annars.

Jag är för närvarande långt bort från anläggningen så jag kan inte undersöka själv. Finns det någon som har koll på detta, kanske med en trasig Inteno?

PS Min AVM6890 router kollar om internetförbindelsen via fiber fungerar hela vägen. Försvinner förbindelsen gör routern en ARP-request för DHCP. Får den ingen DHCP (fungerar även med MAC-adresslåst IP adress hos t ex Bahnhof) så slår routern om till 4G på en sekund och kan nås över VPN för vidare koll. Men man har ingen koll på vilken nivå avbrottet finns.

Permalänk

Om jag inte minns fel så sitter bara allt på kretskortet. Så då är det väl ljusledare/plaststavar upp till fronten då. Kan skrota en imorgon om det inte löst sig.

Gällande om den sätts fel på stationen. Den kommer slockna en stund iaf. Den tänds ju igen så fort man kopplar in den i ny port och du får ljus.

Du kan även plocka ut signalen från SFP om det är lättare.

Kolla https://en.wikipedia.org/wiki/Small_form-factor_pluggable_tra... för Pin-out.

Då kan du få andra larm. Du kan få "loss" på mottagaren men du kan även få larm om lasern i din SFP strular.

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Permalänk
Medlem

Ganska smått:

Finns en seriellport man kan använda också:

Visa signatur

Här hade jag tänkt skriva ett skämt om UDP,
men var osäker på om det skulle nå fram.

Permalänk

Stort tack för båda svaren. Att plocka ut från SFP och edge connector verkar svårt. Fantastiskt fina foton. Snyggt!

LED för WAN är ytmonterad på kretskortet som jag trodde. Hur kommer det sig att varje LED har fyra anslutningar?? Det bör gå att löda om man är försiktig och har rätt grejor. Jag kan få hjälp att löda under mikroskop.

Jag får snart en likadan fiberswitch som jag bör kunna testa på. Blir det för kymigt att löda får jag plocka upp ljuset istället med en fototransistor eller fotodiod till en optotransistor som styr litet relä. Annars tänkte jag bara försöka låta spänningen över dioden styra en transistor som 2N2222. Det kan man testa med PWR-indikatorn.

Lite undrande över den seriella porten. Den kan väl omöjligen hinna med i gigabitfart så vad är utsignalen på TX sidan?

Nätet är IP Onlys. Undras om deras fiberswitchar är förprogrammerade så att de inte är utbytbara mot en fabriksny Inteno XG 4868. Möjligen VLAN-taggar.

Permalänk

Om det nu är så att bästa/försiktigaste lösningen är att fånga upp ljuset från lysdioden vore jag väldigt tacksam för ett litet kretsschema och förslag på komponenter. Avsaknad av ljus ska göra att ett relä öppnar och därmed aktiverar en larmkrets. Förslagsvis en fotodiod eller fototransistor som styr en optotransistor med ett relä i serie. Det är möjligt att en fotoresistor räcker om den nu är tillräckligt känslig för den lilla ljusmängden.

Jag gjorde för några år sedan en krets som kontaktlöst kapacitivt känner av fältet på inkommande kraftkabel i huset. Den utgick från kretsen i en phasenpenna och vidare till en optotransistor. I serie med optotransistorn sitter ett mycket litet relä som öppnar en larmkrets och ger mig ett SMS om yttre kraftbortfall "EON OFF". Tyvärr har jag inte tillgång här och nu till exakt vilka komponenter som ingår och vilken optotransistor det är. Jag använder dessa kretsar på olika ställen. De har fungerat perfekt i femton år utan fel.

Permalänk

Lätt löst med skymningsreläkrets och LDR

@Jonasolof: jag kom över en begagnad Inteno 6846 och kunde testa.

Ljuset från lysdioderna förs upp mot locket med transparanta plastkoner, en per LED. Varje LED motsvaras av ett hål på 6 mm i locket. Sedan sitter det en tunn, styv plastfilm ovanpå med små symboler för de olika funktionerna. Ljuset via plaststavarna lyser upp den opaka transparanta plastfilmen.

Som krets för ljusdetekteringen använder jag en billig byggsats från Velleman MK125 (7 euro) där jag förlängt anslutningen av LDR, fotoresistorn. Känsligheten ställs in med en potentiometer. Det finns en viss avsiktlig fördröjning på några sekunder som man kan variera med olika värden på C3 men det får vara som det är.

Det behövs inger ingrepp i mediakonvertern. Med LDR mot önskad ljuskälla slår reläet av och på allteftersom lysdioden tänds eller slocknar. Lite märkligt att det funkar eftersom ljuset från LED är så svagt. Med LDR på eller någon mm från den belysta ytan funkar det fint. Enklast är väl att tejpa eller smältlimma fast LDR. En röd lysdiod på MK125 visar om WAN slocknat.

Sedan är det bara att koppla det enpoliga reläet till lämplig larmkrets (både NC och NO finns).
MK125 drar 12 volt 100 mA max.