Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Ny dator till Juni, 30k(ex moms)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2018

Ny dator till Juni, 30k(ex moms)

Tjena,

Eftersom nya RTX 3080 kommer i sommar är jag riktigt sugen på att slå till och uppgradera från mitt 1080.

Budget tänker jag ligger på ca 30k exkl moms(kommer läggas på firman) så ca 38k inkl moms. Gör ju såklart inget om jag understiger men det är maximum.

RTXen är självklart en given komponent. Förhoppningsvis visar testerna att den är tillräckligt mycket bättre än mitt 1080 till skillnad från 2080n där jag inte tyckte uppgradering kändes rimligt.

Det jag sedan funderar över är i princip alla resterande komponenter. Det är i princip bara spel som gäller och vill självklart kunna lira de senaste AAA spelen fullmaxat en tid framöver. Mitt GTX 1080 har ju stått sig fint fram tills nu(4år) och har inte direkt vart tvungen att skruva ned något ännu men tippar på att jag kan bli tvungen att kompromissa inställningar på exempelvis Cyberpunk, som dessutom är ett viktigt spel.

Med detta sagt, jag vet ju att graffekortet är i princip det viktigaste att kruta i ordentligt på, och det gör jag ju. Är inte förhandlingsbart att gå bort från Nvidia där.

CPU: Vad behöver jag här? Behöver jag verkligen senaste generationen intel som kommer snart t.ex. eller blir det overkill? Hur står sig AMD vs Intel? Har personligen bättre erfarenheter av Intel+Nvidia i mina system.

RAM: Riktig djungel, vilken prisklass ska jag sikta på, känns konstigt att lägga 10k på en RAM imo.

SSD: Tänkte att jag köper en Samsung 970 EVO Plus redan nu och slottar in i mitt nuvarande system. Sedan köper jag en till med detta och kör på dubbla. Den jag köper nu blir på 1TB så kanske blir 1 eller 2TB till senare i så fall.

PSU: Ingen aning, spelar fabrikat stor roll. Jag antar att jag behöver minst 1000W till detta?

Kylning: Ja, helt lost när det kommer till detta. Kommer troligen använda Webhallen/Inet för byggservice, alternativt tvinga en polare som kan bättre men vill gärna vara informerad själv. Vad jag förstår sitter mycket kylning internt på komponenterna nuförtiden snarare än i chassit som det gjorde på min tid?

Chassi: Vad kör man här. Visst är det coolt med lite lyktor och sånt men värderar framförallt funktion. Jag är ingen person som åker iväg på Dreamhack och dylikt. Storlek spelar heller ingen direkt roll, det är självklart schysst med en mindre variant, sålänge det inte påverkar prestandan.

Något jag undrar lite över är vad bra riktmärken i pris på varje komponent är när man ska bygga en dator för just detta syfte. Har ett minne av att jag t.ex. inte ska kruta på överdrivet på RAM eller lagring, samt att CPU bör funka fint i medelskiktet. Det blir ganska svårt när man scrollar igenom en komponentlista att hitta dem som faktiskt är anpassade efter mitt syfte då jag antar att många komponenter egentligen är specialistdelar för folk som sysslar med väldigt specifika saker som belastar den delen mycket t.ex rendering etc.

Tack på förhand!

Mvh!

Trädvy Permalänk
Brons i quiz
Registrerad
Jan 2012

Jag rekommenderar att du återkommer i juni och frågar, vi vet inte när nya grafikkort eller processorer lanseras och inte heller när de faktiskt finns tillgängliga i handeln. Vi kan bara ge ett svar som gäller för idag men kan vara är helt utdaterat i juni.

Citera om du vill ha svar!
8600K 4,1 GHz @ 1,03V Ghost S1
Instagram

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2018
Skrivet av Vzano:

Jag rekommenderar att du återkommer i juni och frågar, vi vet inte när nya grafikkort eller processorer lanseras och inte heller när de faktiskt finns tillgängliga i handeln. Vi kan bara ge ett svar som gäller för idag men kan vara är helt utdaterat i juni.

Ja jag vet men blev lite taggad och inspirerad nu en lugn fredag.