Coronaviruset (SARS-CoV-2)

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Ja, jag har sett videoklipp där Putin besöker ett sjukhus och självfallet har han det största och tätaste skyddet av dem alla (någon gul dräkt med militärgraderad gasmask). Säger nog en hel del om hur allvarligt det faktiskt är för dem.

Har du fått något hum om hur ryssarna i de mer tätare orterna har reagerat på hans påstående om "14 dagars karantän eller 5 års fängelse"? Verkar det som om ryssarna följer social distansering eller är det "Njet, cyka blyat!"? Det ska ha varit något Putin ha uttalat sig om för ett tag sedan.

Dessutom borde ju Putin bli lite förbannad på sin kinesiska "bro" nu i och med att hans land drabbas och då potentiellt skjuter upp hans expansionsplaner runtom i Europa.

Putin (Kreml) har inte utfärdat några påbud om karantän överhuvudtaget. På nationell plan finns det överlag väldigt få begränsningar, annat än när det gäller landets gränser och trafik till/från Ryssland. Det finns lokala regler i Moskva och andra städer för den som anländer till Ryssland från ett drabbat land, fast det spelar inte så stor roll nu längre eftersom man de facto stängt gränserna.

Den ryska hanteringen av coronakrisen så här långt visar att Kreml inte bryr sig, har dålig koll på läget och räknar med att kunna köra över medborgarna precis som de vill. Inklusive redigering av officiell statistik så att coronavirusfall registreras som vanlig influensa.

Den enda större nationella åtgärden som Putin hittills gjort är att ge alla en vecka ledigt från 30/3 till 3/4, "extrasemester" liksom. Man liksom låter folk ha ledigt annars bara, det är ju roligt att vara ledig. Det bidrar sannolikt till att folk åker till släkt och vänner och sprider viruset än värre.

Lokala myndigheter har däremot agerat tydligare, bland annat har Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin infört karantän i princip i hela Moskva, även om polisiära resurser än så länge bara satts in i mycket begränsad omfattning. Just i Moskva har Sobjanin givetvis Putins tysta samtycke till åtgärderna.

Putin har inte synts till särskilt mycket efter PR-kuppen på Kommunarkasjukhuset. Det är just nu främst lokala makthavare som syns och hörs med diktat och påbud. Vova låter dem ta den första smällen medan han överväger sitt nästa drag i tystnad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Jag tänkte mer på att statistiken klarnat. Det man nu kan se är att vi ligger något före i den väldigt tråkiga kurvan och det beror förmodligen på eftersläpningar av beslut hos våra myndigheter.

Jag förstår, men anledningen till att vi inte kommer se några större effekter just nu är att FHMs strategi främst är långsiktig. Vad händer när de "hårda" åtgärder som nu satts in i många länder lättas? Hur länge kan man hålla befolkningen i karantän? Vad händer sen?

Kortsiktigt räknar man inte med att det ska bli så stora skillnader. Jag kan t.ex. redan nu förutsäga att vi i nästa vecka kommer se ungefär dubbelt så många döda för alla länder du listade (mer osäkert för Finland eftersom de har så få fall hittills).

Den första indikationen på hur framgångsrikt de fördröjande åtgärderna är kommer visa sig när man når "puckeln" och det vänder nedåt - vilket förmodligen ligger flera veckor bort, kanske månader. Då kommer man kunna se på vilken nivå puckeln inträffade, vilket säger något om insatserna. Men det kommer en tid efter puckeln också, och har man satsat på att sänka puckeln med hjälp av hårda men kortsiktiga åtgärder (nedlåsning av samhället) så kan man lätt drabbas av backlash när man lättar på på inlåsningen, med ny spridning efteråt.

Så, om du verkligen vill veta facit av hur bra FHMs strategi fungerar jämfört med andra länders så är det inget du kommer kunna göra innan utbrottet fått spela ut sitt förlopp. Att titta på ögonblicksbilder idag blir bara missvisande.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Jumpcut:

Var tvungen att köpa hundmat idag, eftersom maten var på väg att ta slut. Var på en zooaffär i Stockholm och det var ingen, VERKLIGEN NOLL, skillnad mot i vanliga fall. Alla stod i kö som vanligt, folk höll inte avstånd osv.

Jag har haft en magkänsla att vi nog kan "platta ut kurvan" etc. Vi ska inte få det lika jäkligt som Italien eller Spanien.

Jag har själv knappt gått ut på tre veckor förutom en sväng i helgen, jobbat hemifrån etc, men om mitt besök i zooaffären är såsom det ser ut i Stockholm idag så kan vi nog glömma att platta till kurvan. Verkar ju knappt vara någon som bryr sig.

Jag spekulerar, och vill jag vill ha fel, att Stockholm såväl som Göteborg och Malmö är de orterna i Sverige som kan hamna i en liknande situation som den värst drabbade delen i Italien (=överbelastad sjukvård med flest antal dödsfall per antal invånare i staden).

Folk som inte håller avstånd som inte är måna om vart de hostar kommer att bli de största spridningsvektorerna helt enkelt. Även barn är sjukt smittsamma och ännu sämre på att hålla koll på vart de hostar. Tragedin riskerar att bli värre nu inför Påsk när många känner att, "trots att vi har Spanska sjukan 2 så måste vi ändå åka och träffa våra barns föräldrars föräldrar samt våra gamla släktingar!".

Hur kan vissa resonera på så vis? Fast troligen resonerar de helt enkelt som en polare gör till mig, helt sinnes,"Äh, det blåser över snart. Bara som en influensa typ!" Skillnaden är dock att denna "Influensa" sprids lika effektivt som Spanska sjukan gjorde, varav de konstant rapporterade dödstalen som vägrar att avta i förändringshastighet.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hurtigbullen:

En kompis berättade att han såg en äldre man som köpte 50(!) 2-kilos pastaförpackningar, wtf liksom!?

@Hurtigbullen:
Denna jag reagerade till

Permalänk
Medlem

Att ensamstående föräldrar måste ta med sig sina barn till matbutiken förstår jag, men att båda föräldrarna och barnen tvunget måste handla tillsammans förstår jag inte!

Jag handlar mat själv, utan barnen, sent på kvällen. Ändå ser jag hela barnfamiljer som utan en tanke på alla äldre i butiken, låter ungarna springa fritt och kladda på vad dom känner för.

Kan vi inte införa ett förbud mot barn i matbutikerna?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

Vad sade du till dem? Jag har gapat tre gånger bara idag att folk skall hålla avstånd och ge fan i att trängas. Förhoppningsvis får de en tankeställare.

Jag sade till en person som var helt obrydd. Men jag hade liksom fått säga till hela butiken inkl. personal. Detta är en av Sverige största zoobutiker, den är liksom stor som en stor Ica Supermarket. Så det var säkert 50-60 pers därinne, minst. Samma i området runt butiken, vilket är ett typiskt butiksområde, helt fullt med bilar och folk överallt. Jag hade fantiserat om att det skulle vara lite spökstad.. men näe du..

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Beamy:

Att ensamstående föräldrar måste ta med sig sina barn till matbutiken förstår jag, men att båda föräldrarna och barnen tvunget måste handla tillsammans förstår jag inte!

Jag handlar mat själv, utan barnen, sent på kvällen. Ändå ser jag hela barnfamiljer som utan en tanke på alla äldre i butiken, låter ungarna springa fritt och kladda på vad dom känner för.

Kan vi inte införa ett förbud mot barn i matbutikerna?

Du överdriver rätt redigt. Barn kommer alltid att vara barn, och det fenomenet du beskriver är knappast något man ser dag ut och dag in. Det jag reagerade på i butiken var hur många 70+ som var ute och rännde, på stan också.

Förbjuda dom kanske?
Eller kanske förbjuda judar?
Nej jag vet vi förbjuder alla griniga medelålders män.

Eller. Så kryper du tillbaka under din sten och slutar prata om förbud mot människor.

Permalänk
Medlem

@Louwsy Shroom: Skulle det hjälpa om man vaccinerar sig mot sars? Åtminstone lite kanske.

Permalänk
Medlem

Är det någon mer än jag som nojjar loss ibland?

Jag var och handlade idag, jag använde handskar i affären (jäklar vad knepigt det är att knappa kortkoden med handskar på ) och när jag väl packat in allt i bilen tog jag av mig handskarna,startade bilen och kliade mig vid ena ögat. Pang, så satte megarnojjan igång... Som tur är går det över rätt fort.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av alfs:

@iBurningMan: Skulle det hjälpa om man vaccinerar sig mot sars? Åtminstone lite kanske.

Nej. Inte alls.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem

Många kanske är ute i butikerna nu och bunkrar upp inför kommande veckor? Fram tills nu har det trots allt varit ganska få smittade i samhället men man räknar med att uppåt 50% av befolkningen kan ha smittats i slutet av April. Kan ju vara bra att ha mat hemma då så man slipper handla i onödan när de flesta är smittbärare.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/halva-sveriges-befolkning-...

Permalänk
Medlem

Tyckte detta lät intressant, vi har ju hört att det fanns ett labb i Wuhan som forskade kring just dessa slags virus men ja, intressant.

Visa signatur

12700k@/7200c34@7800/msi z790 itx

Permalänk
Medlem
Skrivet av DST:

Tyckte detta lät intressant, vi har ju hört att det fanns ett labb i Wuhan som forskade kring just dessa slags virus men ja, intressant.https://www.youtube.com/watch?v=bpQFCcSI0pU

Med tanke på att Corona är en vanlig virusfamilj med massor av avarter, bland annat SARS som var aktivt för för några år sedan i samma region och många andra med, så det är det logiskt att då något medicinskt labb jobbar med dem.
Gissar att väldigt många labb i världen gör det.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Skrivet av Hurtigbullen:

En kompis berättade att han såg en äldre man som köpte 50(!) 2-kilos pastaförpackningar, wtf liksom!?

Hahaha, vi hade en halv rulle toapapper kvar idag så for till 2 affärer för att hitta Extra 4x100m toapapp men slut överallt, det blev ett annat märke 6-pack. Inte så det är brist på toapapp men alla bra märken var slut, har aldrig råkat ut för det tidigare

Visa signatur

Bärbar: Dell G7 17-7790, i7-9750H, RTX2060, 144Hz ips
Mobil: Samsung Galaxy A71
Mediaspelare: Apple TV 4K 32GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Många kanske är ute i butikerna nu och bunkrar upp inför kommande veckor? Fram tills nu har det trots allt varit ganska få smittade i samhället men man räknar med att uppåt 50% av befolkningen kan ha smittats i slutet av April. Kan ju vara bra att ha mat hemma då så man slipper handla i onödan när de flesta är smittbärare.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/halva-sveriges-befolkning-...

Om detta skulle vara sant så är det väldigt mild sjukdom vi pratar om, för det skulle innebära att miljoner är smittade/haft det i Italien och då blir dödligheten väldigt låg helt plötsligt.

Visa signatur

Laptop: Asus G750JX Processor: Intel Core i7 4700HQ Minne: 16GB DDR3 1600mhz Grafik: Nvidia GTX770m 1GB OS: Windows 8 64bitar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ferrat:

Med tanke på att Corona är en vanlig virusfamilj med massor av avarter, bland annat SARS som var aktivt för för några år sedan i samma region och många andra med, så det är det logiskt att då något medicinskt labb jobbar med dem.
Gissar att väldigt många labb i världen gör det.

Jovisst men det är inte det som är det intressanta, utan personen ifråga.

Visa signatur

12700k@/7200c34@7800/msi z790 itx

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Du överdriver rätt redigt. Barn kommer alltid att vara barn, och det fenomenet du beskriver är knappast något man ser dag ut och dag in. Det jag reagerade på i butiken var hur många 70+ som var ute och rännde, på stan också.

Förbjuda dom kanske?
Eller kanske förbjuda judar?
Nej jag vet vi förbjuder alla griniga medelålders män.

Eller. Så kryper du tillbaka under din sten och slutar prata om förbud mot människor.

Överdriver? jag berättade bara vad jag ser. Butikerna kanske kan uppmana föräldrar att lämna barnen hemma? Äldre kanske måste handla mat? Att skapa en samlingsplats för alla generationer är det sista vi behöver. Tänkte du på det?

Att börja raljera över varför förbud är fel och använda löjligt överdrivna exempel tillför ingenting. Människor behöver regler och förbud, till en gräns.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beamy:

Överdriver? jag berättade bara vad jag ser. Butikerna kanske kan uppmana föräldrar att lämna barnen hemma? Äldre kanske måste handla mat? Att skapa en samlingsplats för alla generationer är det sista vi behöver. Tänkte du på det?

Att börja raljera över varför förbud är fel och använda löjligt överdrivna exempel tillför ingenting. Människor behöver regler och förbud, till en gräns.

Det blir troligtvis slut med trängsel inne i butikerna nu. De fick lite riktlinjer att inte ha så många (hur många vet jag inte) samtidigt i affärerna.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Avstängd
Skrivet av DST:

Tyckte detta lät intressant, vi har ju hört att det fanns ett labb i Wuhan som forskade kring just dessa slags virus men ja, intressant.https://www.youtube.com/watch?v=bpQFCcSI0pU

COVID-19 coronavirus epidemic has a natural origin
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175442.ht...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Beamy:

Överdriver? jag berättade bara vad jag ser. Butikerna kanske kan uppmana föräldrar att lämna barnen hemma? Äldre kanske måste handla mat? Att skapa en samlingsplats för alla generationer är det sista vi behöver. Tänkte du på det?

Att börja raljera över varför förbud är fel och använda löjligt överdrivna exempel tillför ingenting. Människor behöver regler och förbud, till en gräns.

Du har rätt. Men du siktar och missar.

Till skillnad från barn, så är det de äldre som är en riskgrupp som bör stanna hemma. Det är det FHM, statsministern och kungen försökt förmedla de senaste dagarna/veckorna.

Det är ju därför man stänger äldreboenden, inte skolor.

Det är de äldre som kommer sänka vården, inte barnen.

De flesta äldre har anhöriga och/eller tjänster att köpa hem mat med. Men jag upplever att de är sanslöst envisa.

Det finns absolut dom, som inte kan ta hjälp av någon. Men att det skulle vara så många som rör sig i affärerna nu.. Knappast.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Nu börjar man tydligare se effekten av Anders Tegnells experiment:

1. Sverige, 24 döda / 1M
2. Danmark, 18 döda / 1M
3. Norge, 8 döda / 1M
4. Finland, 3 döda / 1M

Det tråkiga är ju att fördröjningen så eventuella åtgärder är försent.

(Det dras ju upp av region Stockholm som ligger på 63 döda / 1M)

Vi är bra i Sverige på att utse skyldiga eller syndabockar, oftast är det mest förlorare som håller på så. Folk som inte vågar ta ansvar, inte kan hantera stress, gömmer sig, följer med strömmen, skyller på andra eller varför inte på staten eller på samhället.

Anders Tegnell är en av mycket, mycket få personer som vågat stiga fram i den här krisen när andra fegar ur, går och gömmer sig, oavsett hur utvecklingen nu blir så har han min fulla respekt. Skulle blivit en jäkla bra officer, vem vet kanske han är en reservare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Intressant. Kan du göra samma diagram där du tar hänsyn till befolkningsmängd, för det är mer intressant än totala mängden.

1. Vad är det för siffra som man får ut av det?
2. Gör det själv. Kopiera mitt sheet och lägg in / med total befolkning och se vad du får ut av det.

Om du vill in på detaljer som är kopplade till densitet så får du jämföra städer snarare än länder. Ta Stockholms fall och dela med antalet invånare där och hitta en stad i Italien som är jämförbar i storlek.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av dblade:

Nu börjar man tydligare se effekten av Anders Tegnells experiment:

1. Sverige, 24 döda / 1M
2. Danmark, 18 döda / 1M
3. Norge, 8 döda / 1M
4. Finland, 3 döda / 1M

Det tråkiga är ju att fördröjningen så eventuella åtgärder är försent.

(Det dras ju upp av region Stockholm som ligger på 63 döda / 1M)

Fast det säger ju ingenting. Spanien har ju 196 döda / miljon. Det är ju mer än 8 ggr mer. Så vi har superlite i Sverige. Eller hur?

Om man skulle införa något så det att måste ha sina barn hemma om de har luftvägssymptom, samma med vuxna. Det är ju inte så att vi någonsin kommer kunna stoppa smittan. Om inte hela världen går i karantän i 20 dagar på samma gång.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Inaktiv

Grattis till Danskarna, hoppas det håller i sig !!

Tyskland fortsatt få döda trots 71000 positivt testade, de vill även dubblera antal vårdplatser trots att de redan ligger högt med 33.6 per 100000 invånare.

https://apnews.com/03d48eb93fa6cb66262de6f7d57f27df

Hoppas vi klarar detta med liknande statistik.

Permalänk
Medlem

Vet inte om det nämnts tidigare, men en ny grej för mig idag (har iofs inte varit ute och runt särskilt mycket senaste tiden) var att både Jula och Circle K hade satt plexiglas framför kassorna som skydd.
Det är ju visserligen droppsmitta men känns tveksamt att det hjälper?

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

@Json_81: Willys ska göra likadant.
Tycker det är bättre än att göra ingenting dock.

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Skrivet av dblade:

Nu börjar man tydligare se effekten av Anders Tegnells experiment:

1. Sverige, 24 döda / 1M
2. Danmark, 18 döda / 1M
3. Norge, 8 döda / 1M
4. Finland, 3 döda / 1M

Det tråkiga är ju att fördröjningen så eventuella åtgärder är försent.

(Det dras ju upp av region Stockholm som ligger på 63 döda / 1M)

Larv, du kan inte jämföra så där.

Först och främst är sveriges linje lika mycket ett experiment som alla andra länders linje, döda kan enbart mätas när allt är över, troligtvis kommer de ställen med hårdare regler drabbas hårdare både av sjukdomen när den kommer tillbaka eller när de tvingas avsluta karantänen vare sig smittan är över eller inte, och ekonomiskt.

Sedan så om man räknar från första dödsfall ligger Sverige bra mycket bättre till än vad Danmark gör. Danmark är på 16:de dagen, vi var på ca 10 dödsfall per million då.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Vet inte om det nämnts tidigare, men en ny grej för mig idag (har iofs inte varit ute och runt särskilt mycket senaste tiden) var att både Jula och Circle K hade satt plexiglas framför kassorna som skydd.
Det är ju visserligen droppsmitta men känns tveksamt att det hjälper?

Man utstöter rätt ofta små partiklar från mun och näsa, skulle jag tro. Om inte annat är det en trygghetsfaktor för personalen, som annars är väldigt utsatt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Om man skulle införa något så det att måste ha sina barn hemma om de har luftvägssymptom, samma med vuxna. Det är ju inte så att vi någonsin kommer kunna stoppa smittan. Om inte hela världen går i karantän i 20 dagar på samma gång.

Jag förstår inte vad du menar, FHM har ju sagt sedan utbrottets början att om man har minsta symptom, inklusive luftvägssymptom, så ska man stanna hemma. Både barn och vuxna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

@Json_81: Willys ska göra likadant.
Tycker det är bättre än att göra ingenting dock.

Skrivet av Yonie:

Man utstöter rätt ofta små partiklar från mun och näsa, skulle jag tro. Om inte annat är det en trygghetsfaktor för personalen, som annars är väldigt utsatt.

Ja, så är det ju.
Undrade mest om det finns fakta på om det hjälper.
Det var ju inga burar, visst slipper de få en nysning eller hostattack rakt i ansiktet från någon så det kan ju absolut inte skada.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."