Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Förvirrad kring hörlursförstärkare / Behöver jag verkligen en?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2010

Förvirrad kring hörlursförstärkare / Behöver jag verkligen en?

Hej Sweclockers, är tillbaka igen med ytterligare en ljudfråga.

Tog hem 2 saker på prov, en MOTU M2 och ett par Sennheiser HD 600 men känner mig väldigt vilsen i det här med hörlursförstärkare.

Kollar man här så har hörlurarna rätt hög impedans och vad jag förstått så brukar högre impedans generellt betyda att ljudet blir lägre om man inte har utrustning för att driva dem. MOTU M2 är ett Audio Interface som drivs via USB och efter många google resultat så verkar de flesta skriva att de inte rekommenderar hörlurar med mer än 250 Ohm till interfaces som drivs via USB.

Jag blev därför förvånad när det räcker att vrida upp volymen till ungefär 45% på M2an för att det ska bli lagom, mer än så och jag kommer bli hörselskadad, och vad som gör mig ännu mer förvirrad är att kopplade till min Galaxy S10 så var det 50-60% sedan blev det för högt. Så behövs det verkligen en hörlursförstärkare? Eller (ren gissning) är det så att en förstärkare ger mer "tryck" i frekvenserna där impedansen är hög? Typ runt 100 Hz? Där S10an och M2an inte klarar av att leverera tillräckligt hög spänning?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2016

Dac+amp behövs om du inte är nöjd med ljudet, du behöver inte tänka över det.
Och ja, det gör skillnad.

Stax 353xbk | Stax L300Le + L700 Arc + Custom Pads
SMSL AD18 | Kef Q300

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Okt 2015

Man ska inte kika så mycket på mätningar och specs då de ofta kan leda till förvirring. Vad jag skulle
rekommendera är att prova det som du tycker låter bäst. Skadar inte heller att prova fler hörlursförstärkare.

Audiofil och hobbykodare

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

En hörlur med låg impedans är ljudkvalitativtt mer känslig för vilken förstärkare den kombineras med, Med en hörlur med hög impedans påverkas inte ljudkvaliten särskilt mycket men ljudnivån kan ibland bli för låg om luren kombinerar hög impedans med låg verkningsgrad.
Så om du har en lur med hög impedans och kan spela så starkt du önskar finns det inte mycket att vinna med en förstärkare sett till ljudkvalitet.
Hörluren bör ha mint 8 ggr högre impedans än förstärkaren för att det inte ska bli direkt hörbara skillnader i ljudet pga impedansförhållandet och uppnår man det så är det oftast bra nog.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.