Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Datainspektionen bötfäller Google för brott mot GDPR

Trädvy Permalänk
Cyberman
Registrerad
Dec 1999

Datainspektionen bötfäller Google för brott mot GDPR

Datainspektionen menar att Googles hantering av sökresultat brister, och utfärdar en sanktionsavgift på 75 miljoner kronor.

Läs hela artikeln här

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa leder till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2015

Inte ens kaffepengar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Jan 2012

75 miljoner. Ooooo något iaf! SEK.

I7 8700K, Asus GTX 1080TI, Acer Predator XB270HU 1440p 144hz G-sync och annat smått o gott.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

Inte ens kaffepengar.

Nja det är ju ca 650kr per anställd på google. Så ungefär kostnaden för kaffet per anställd.
Men sätt till deras tillgångar så registrar det knappt på kontot. 0.00006043448% av deras tillgångar (2014).

Total assets 131,133,000,000 US dollar (2014)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2001

Högt för att vara Sverige så det kan vara en bra början med en viss avskräckande effekt på mindre aktörer. Ibland händer det att andra länder hakar på med hänvisning till tidigare fall inom EU.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Aug 2009

Billig avgift för Google.

*Asus B350M-A|1300X@4,3GHz|2x8GB@3,1GHzC14|GTX780-3GB@1149/3334MHz|Corsair-TX650W|Core V21.
*AsRock N68C-S|Phenom II x4 840@3.2GHz|2x4GB@1,6GHzC9|GTX650Ti-1GB@1084/3200MHz| Fractal 500W|Natec Apion.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Feb 2011

Böter till företag gör aldrig någon riktig skillnad. Som jag brukar säg så tycker jag det skall vara personligt straffansvar för de ansvariga (givetvis med mekanismer för att komma åt målvakter) samt fängelse och näringsförbud för de ansvariga.

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook. Första inlägget i en tråd är sällan relevant när tid har förflutit. Vänligen svara på mitt senaste inlägg i tråden, inte det första, annars blir det kass.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015

Lite förvirrad, hur är ett meddelande till hemsidans ägare om ett beslut dåligt? Skulle google inte också vara skyldig att ge ut den datan under GDPR eftersom det är personliga uppgifter om en hemsida?

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2015
Skrivet av Ozzed:

Böter till företag gör aldrig någon riktig skillnad. Som jag brukar säg så tycker jag det skall vara personligt straffansvar för de ansvariga (givetvis med mekanismer för att komma åt målvakter) samt fängelse och näringsförbud för de ansvariga.

Om det är tillräckligt höga böter och de återkommer vid liknande händelser kan det ju påverka. Sen tycker jag också att återkommande brott bör kunna landa i någon sorts personligt ansvar, men har ingen inblick alls i hur det fungerar idag och hur man skulle kunna förändra det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Osynliga Universitetet
Registrerad
Dec 2007

Det var ett väldigt lindrigt straff: https://digitalajuristerna.se/straffet-vid-brott-mot-gdpr/

2% av omsättningen hade nog kunna göra lite: https://www.svd.se/googles-omsattning-okar-mindre-an-vantat

Om jag inte räknar helt åt pipan så blir det 920 miljoner.

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2004

Jag ser ett problem i att kriminella/bedragare kan städa undan sig själva från internet med hjälp av denna funktion, utan att då exempelvis nyhetssidan blir informerad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013

Oj 75 miljoner med dom pengarna rök ju inkomsten från 3 annonsörer!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Feb 2011
Skrivet av Klarspråkarn:

Om det är tillräckligt höga böter och de återkommer vid liknande händelser kan det ju påverka. Sen tycker jag också att återkommande brott bör kunna landa i någon sorts personligt ansvar, men har ingen inblick alls i hur det fungerar idag och hur man skulle kunna förändra det.

Det som möjligen händer om det är redigt saftiga böter är att företagen kompenserar det genom att höja priserna, så att kunderna i praktiken får pröjsa företagens böter, fast att de är oskydiga, eller också skär man ser på sådant som lönekostnader, vilket då istället drabbar anställda som inte borde straffas för det ledningen pysslar med. Men ledningen klarar sig alltid utan påverkan syns det.

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook. Första inlägget i en tråd är sällan relevant när tid har förflutit. Vänligen svara på mitt senaste inlägg i tråden, inte det första, annars blir det kass.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tungelsta
Registrerad
Mar 2008
Skrivet av Swedman18:

Oj 75 miljoner med dom pengarna rök ju inkomsten från 3 annonsörer!

Vilka tre annonsörer?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2002

Känns som ett väl avvägt belopp, högt nog för att vara värt det från Sveriges sida, men lågt nog för att google inte ska orka krångla.

Så precis lagom nivå, förutsatt att planen var att fylla på stats-kassan lite.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Nacka
Registrerad
Dec 2001
Skrivet av wowsers:

Lite förvirrad, hur är ett meddelande till hemsidans ägare om ett beslut dåligt? Skulle google inte också vara skyldig att ge ut den datan under GDPR eftersom det är personliga uppgifter om en hemsida?

Gdpr ska skydda personliga uppgifter om personer. En hemsida är inte en person så därför har den ingen skydd i ramen för Gdpr.

thank you, come again

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av wowsers:

Lite förvirrad, hur är ett meddelande till hemsidans ägare om ett beslut dåligt? Skulle google inte också vara skyldig att ge ut den datan under GDPR eftersom det är personliga uppgifter om en hemsida?

Google har ingen laglig grund (legal basis) för att delge anmälarens personuppgifter till site-ägaren. Laglig grund är en av grundpelarna i GDPR och måste finnas.

Don't be a dick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av Cebor:

Känns som ett väl avvägt belopp, högt nog för att vara värt det från Sveriges sida, men lågt nog för att google inte ska orka krångla.

Så precis lagom nivå, förutsatt att planen var att fylla på stats-kassan lite.

Google blir tvugna att agera. Förvisso är sanktionsavgiften en engångssumma, men Lena Schelin skriver på LinkedIn att flera granskningar kan göras och hittas samma problem igen blir det ytterligare avgifter.

Edit: Lena Schelin är generaldirektör på Datainspektionen

Don't be a dick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tystberga
Registrerad
Jul 2001

Hur mycket har utredningen som kommit fram till detta kostat?
Synd att de inte la på en nolla. Hade varit med effektfullt då pengar är det ÄNDA sättet att få företag av den storleken att ändra på sig.
Om det inte är Kina eller Ryssland förstås. Då kan de bara försvinna en dag ;=)

GAMLA KLENODER 486 DX266@80| P54CP75@90| P54C 150@188| P55C166@233| P2 Celeron 433@520| Dual celeron 366@550|Dual P3 Coppermine 650@880|Athlon 1700+@3200+|Athlon 3200+@4000+|Core2duo 8400@4,2| I7 860@3,8|CD2 7400@3,0|I3 2120|I7 2600k@4,7|4790K@4,85
AKTIVA SYSTEM 9900K@5,0|HTPC I5 4670K@STOCK |Lenovo X1 Thinkpad|KID1 2500 |KID2 2500k

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2013
Skrivet av LemurenSwe:

Vilka tre annonsörer?

Det är möjligt att jag överdrev men google får ju pengar ju mer man klickar på det som står "ANNONS:" och då lär det ju finnas annonsörer som har betalat 75 miljoner kronor till google

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2010

75 miljoner och ett beslut om att de måste sluta med det kan kanske fungera, men då måste det finnas något slags hot om miljardkostnader om de inte följer beslutet i framtiden.

"Cisco - world leading providers of hard coded credentials"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015
Skrivet av coll:

Google har ingen laglig grund (legal basis) för att delge anmälarens personuppgifter till site-ägaren. Laglig grund är en av grundpelarna i GDPR och måste finnas.

Jo självfallet ska de inte ge ut personuppgifter, men här handlar det enligt artikeln enbart om att informera en sajt om att uppgifter raderas, inte om varför eller vem som har lagt förfrågan. (dvs. ingen personlig information)

Hade det varit som youtube kan jag förstå det, där ger man automatiskt ut alla sina uppgifter om man väljer att bestrida någon annans påstående till upphovsrätt.

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av wowsers:

Jo självfallet ska de inte ge ut personuppgifter, men här handlar det enligt artikeln enbart om att informera en sajt om att uppgifter raderas, inte om varför eller vem som har lagt förfrågan. (dvs. ingen personlig information)

Hade det varit som youtube kan jag förstå det, där ger man automatiskt ut alla sina uppgifter om man väljer att bestrida någon annans påstående till upphovsrätt.

Direkt klippt från Datainspektionen:

3. Datainspektionen konstaterar att Google sedan den 25 maj 2018 regelmässigt informerar webbansvariga för webbplatser när bolaget har tagit bort en webbadress till följd av en begäran om borttagande. Google behandlar genom detta personuppgifter i strid med

  • artikel 5.1 b i dataskyddsförordningen genom att förfarandet utgör en personuppgiftsbehandling som är oförenlig med det ursprungliga ändamål för vilket uppgifterna samlades in.

  • artikel 6 i dataskyddsförordningen genom att inte ha en rättslig grund för behandlingen.

Hela texten finns att läsa i Datainspektionens beslut

Ännu tydligare är det i det engelskspråkiga pressmeddelandet:

When Google removes a search result listing, it notifies the website to which the link is directed in a way that gives the site-owner knowledge of which webpage link was removed and who was behind the delisting request. This allows the site-owner to re-publish the webpage in question on another web address that will then be displayed in a Google search. This in practice puts the right to delisting out of effect.

Don't be a dick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2010

Jag kan förstå problematiken i att vissa sidor blir informerade om att deras innehåll blir censurerat, då de kan lägga upp det igen. Men är inte motsatsen också absurd. Nu tvingas Google censurera internet och staten stoppar dem från att överhuvudtaget informera den påverkade sidan. Sidor har väl sedan tidigare inte haft så stor möjlighet att bestrida censuren men detta är ytterligare en nivå. Ska media bolagen rutinmässigt söka efter allt deras innehåll på samtliga sökmotorer för att få veta att de är censurerade? Om de inte gör det kommer säkert mycket allmännyttig information begäras borttagen, till exempel kommunpolitiker kan säkert välja att radera information om deras skandaler och nu skulle inte utgivarna ha möjlighet att utmana det.

i5-7600k . GTX 1080 . 16 GB

Och

En sleten laptop

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004

@johanandersson: "Mediabolagen" omfattas oftast inte av GDPR.

1. Tryckfrihetsförordningen samt yttrandefrihetsgrundlagen går före GDPR om reglerna krockar.
2. Behandling som sker för journalistiska ändamål är undantagna från tillämpning av artiklarna 5–30 och 35–50 i GDPR.

Rätten att bli glömd gäller långt ifrån alltid. En begäran av att ett sådant sökresultat du skriver om ska försvinna från google kommer antagligen inte godkännas.

Don't be a dick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2001
Skrivet av scienta:

Det var ett väldigt lindrigt straff: https://digitalajuristerna.se/straffet-vid-brott-mot-gdpr/

2% av omsättningen hade nog kunna göra lite: https://www.svd.se/googles-omsattning-okar-mindre-an-vantat

Om jag inte räknar helt åt pipan så blir det 920 miljoner.

Högsta sanktionsavgifterna som kan utdelas är 4% av omsättningen vilket Datainspektionen beräknade till 51,2 miljarder kronor. Fast sen kommer en proportionalitetsbedömning in i bilden.

I verkligheten funkar den bedömningen ungefär såhär:

Först kan man titta på konkreta saker som hur grov överträdelsen är och i vilken omfattning den skett. I det här fallet måste man isolera det till Sverige och det är två pers som har klagat och det har inte skickats jättemånga meddelanden till webredaktörer.

Sen ska förstås sanktionen ha en avskräckande effekt också.

Det man nu gör är att bolla frågan i grupp tills man hittat en siffra som känns bra i magen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2015
Skrivet av coll:

--snip--

Ännu tydligare är det i det engelskspråkiga pressmeddelandet:

When Google removes a search result listing, it notifies the website to which the link is directed in a way that gives the site-owner knowledge of which webpage link was removed and who was behind the delisting request. This allows the site-owner to re-publish the webpage in question on another web address that will then be displayed in a Google search. This in practice puts the right to delisting out of effect.

Detta förtydligade det ganska mycket, i artikeln lät det som att google enbart rapporterade att en sida blivit nertagen pga ett klagomål.

Att folk ändrar URL fattar jag omkringgår systemet, men de kan ju lätt göra samma om de spårar traffikmängd och märker att sidor plötsligt blir besökt mindre ofta, vilket gör googles involvering ganska orelevant.

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004

@wowsers: Nja, jag tror det kan vara rätt skönt att få bort sitt namn från google. Om jag stod med på furrycon.se besökslista tillsammans med 2000 andra personer, så hade jag nog uppskattat att den sidan inte kom upp när rekryteraren googlade mitt namn.

Don't be a dick.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sthlm
Registrerad
Apr 2004
Skrivet av coll:

@wowsers: Nja, jag tror det kan vara rätt skönt att få bort sitt namn från google. Om jag stod med på furrycon.se besökslista tillsammans med 2000 andra personer, så hade jag nog uppskattat att den sidan inte kom upp när rekryteraren googlade mitt namn.

Om lurvsidan publicerar namnen på alla deltagare som helst är anonyma så är väl det ett fall för datainspektionen....

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av henkiii:

Om lurvsidan publicerar namnen på alla deltagare som helst är anonyma så är väl det ett fall för datainspektionen....

Det beror på, jag kan ju faktiskt ha givit med medgivande till publiceringen på den sidan. Det betyder inte automatiskt att jag medger att google visar det i sökresultaten.

Nu gav jag bara detta som ett enkelt exempel, men det kan ju finnas andra, rimligare, scenarios där denna problematik kan uppstå.

Don't be a dick.