Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008

Ny dator når inte internet

Byggde ihop en ny dator idag... jag får inte skiten att ansluta till varken hemnätverket eller internet.
Jag har nog missat att lägga till steg som jag har gjort men glömt av.
Jag har gjort följande att försöka få det funka:
Kopplat ut/in kabeln
Bytt nätverksport i switchen
Kört felsökningen i windows
Uppdaterat drivrutiner
Kört ipconfig kommandon
Kört netsh kommandon
Installerat om drivrutiner
Startat om routern
Startat om alla datorer samtidigt
Installerat om windows
Lagt till MAC-adressen manuellt i routern..

Mobo: MSI B450M PRO-M2 MAX
CPU: Ryzen 3 3200G

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gbg
Registrerad
Dec 2006

blinkar lamporna vid ethernet uttaget?

Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008
Skrivet av Nima2001:

blinkar lamporna vid ethernet uttaget?

Ena orange andra gult ibland på moderkortet
e:
i switchen visar den att den har gigabit anslutning

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gbg
Registrerad
Dec 2006

@Selmalagerlöf: Hur testar du att du inte har kontakt med ditt lokala nätverk ?
Vad har du för router?

Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008
Skrivet av Nima2001:

@Selmalagerlöf: Hur testar du att du inte har kontakt med ditt lokala nätverk ?
Vad har du för router?

jag kör arp -a på en valfri dator som är ansluten, där ser jag allt som är ansluten till nätverket. Kollade även i routern efter datorns mac-adress vid anslutna enheter.. hittade ej något.
Sitter på en TG-något från telia.

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Maj 2016

Låter som om att antingen har du ingen dhcp på routern eller så har din dator statisk adress confat

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2011

Får du ip?
Sätta fast ip, ping, vad händer?

WS: 4770K, 16GB, 1TB SSD, GTX 1070, Acer XB271HU+Asus PB278Q.
FS: Supermicro X9SCM/CSE-743TQ, Xeon 1230, 28TB
HP MS G8 Xeon 1265L. Qnap TS453A 12TB, Intel NUC, HP Elitebook, Aruba AP:s, HP Poe switch, Fortigate 60D

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Maj 2016

Eller trasig kabel, har du någon usb ethernet dongel att testa med

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2004

Det är inte så att du har fått en del av IO-skölden in i kontakten på nätverkskortet?

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008
Skrivet av Hansar:

Låter som om att antingen har du ingen dhcp på routern eller så har din dator statisk adress confat

DHCP-server är aktiverat i routern, den nya datorn är inte statisk konfad.. testade det också... samma problem där

Skrivet av _niko_:

Får du ip?
Sätta fast ip, ping, vad händer?

Nope, funkar inte där heller, ingen ip automatiskt eller manuellt :/

Skrivet av Hansar:

Eller trasig kabel, har du någon usb ethernet dongel att testa med

Byta kabel har jag inte testat.. skall göras.. kommer återkomma när jag hittar en ny kabel. har ingen usb dongle så kan inte testa det

Skrivet av warh0g:

Det är inte så att du har fått en del av IO-skölden in i kontakten på nätverkskortet?

blev riktigt nojjig när du sa det.. ryckte ut varje kabel för att leta efter skräp.... inget som ligger mellan något :/

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gbg
Registrerad
Dec 2006

@Selmalagerlöf: byt kabel direkt..
Alltså statisk IP ska du få.. Om du konfigurerar det.. det finns inget "inte få".. Du bara konfigurerar.
Sätt din dators IP på något som finns i rangen som inte är upptaget. Sen mask 255.255.255.0 . sen gateway din routers IP.
Kan du inte pinga din router då så:
Antingen slänger du kabeln och köper ny. Eller kollar så du verkligen installerat alla drivers till nätverkskortet osv.
Eller slänger datorn (eller formaterar om och testar igen eller nåt.. reklamera nätverkskortet.. vet inte)

Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008
Skrivet av Nima2001:

@Selmalagerlöf: byt kabel direkt..
Alltså statisk IP ska du få.. Om du konfigurerar det.. det finns inget "inte få".. Du bara konfigurerar.
Sätt din dators IP på något som finns i rangen som inte är upptaget. Sen mask 255.255.255.0 . sen gateway din routers IP.
Kan du inte pinga din router då så:
Antingen slänger du kabeln och köper ny. Eller kollar så du verkligen installerat alla drivers till nätverkskortet osv.
Eller slänger datorn (eller formaterar om och testar igen eller nåt.. reklamera nätverkskortet.. vet inte)

bytte precis kabel... samma problem..... jag kliar mig i huvudet som bara den just nu.. jag måste vara korkad bortom dess like.. jag skall gå igenom ALLT igen från början.. kommer återkomma med resultat senare eller imorgon.

e:
när jag kör ipconfig /all med statisk ip så står det preffered så funkar där iallafall, måste nog vara något i routern som orsakar problemet.

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gbg
Registrerad
Dec 2006

@Selmalagerlöf: Okej men då är det nog bara att påbörja felsökningen via switchen/routern.
Men du bör kunna pinga routern även om DHCP inte fungerar (ifall du peka gateway - i IP instälningarna på datorn - till din router)

Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2013

MSI:s drivrutiner kan ju vara lite bråkiga. Är det skiva med det moderkortet?
Har du testat att enbart köra in drivrutinerna för nätverket?
Kan vara värt att testa det om inte.

Fractal Design R6 modified - Asus RoG Strix Z390F - i9 9900K - Custom loop 2x360rad med DDC pwm pump - 4x4gb Corsair RoG Dominator edition @ 3200Mhz - ASUS GTX 1080 Ti Founders Edition med EK vattenblock & backplate - Corsair RM750i
Galleriet: Venom - Midvinter - Frankensteins keyboard Facebook: Nagelfar Mods Instagram: Nagelfar Mods

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Maj 2016

Jag har sett nå liknande på Windows server 2019, det får ip, alternativt så sätter man statisk med den tar ändå "Preferd IP och sätter APIPA, 169.251.0.1, minns faen inte hur jag löst det.

***Edit

skriv i cmd:

netsh interface ipv4 show inter

och pasta in det här

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2018

Kör ping [Adress till router] så ser vi om det går något fram mellan datorn och routern öht

Enthoo Evolv ATX | Asus ROG Strix Z370-H Gaming | Delid 8700K UV 1.100v | NH-D15 | 32GB DDR4 | NVME M2 960 500GB | AG271QG | Gigabyte 1080Ti | R1600T3 Edifier | Sony MDR-1A | Cerberus MK II | Logitech G403 | SteelSeries QcK - XXL Musmatta | 13TB Lagring| Mitt skrivbord Windows 1909 | ASUS MG279Q | Behöver du hjälp? Egna skriverier

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008
Skrivet av Nima2001:

@Selmalagerlöf: Okej men då är det nog bara att påbörja felsökningen via switchen/routern.
Men du bör kunna pinga routern även om DHCP inte fungerar (ifall du peka gateway - i IP instälningarna på datorn - till din router)

Skrivet av Nagelfar:

MSI:s drivrutiner kan ju vara lite bråkiga. Är det skiva med det moderkortet?
Har du testat att enbart köra in drivrutinerna för nätverket?
Kan vara värt att testa det om inte.

Skrivet av Hansar:

Jag har sett nå liknande på Windows server 2019, det får ip, alternativt så sätter man statisk med den tar ändå "Preferd IP och sätter APIPA, 169.251.0.1, minns faen inte hur jag löst det.

***Edit

skriv i cmd:

netsh interface ipv4 show inter

och pasta in det här

Skrivet av iBurningMan:

Kör ping [Adress till router] så ser vi om det går något fram mellan datorn och routern öht

Jag tackar alla så mycket för hjälpen :). Jag hittade problemet och jisses... vilket sammanträffande så det bara skriker om det, jag har nog aldrig garvat så mycket i hela mitt liv när jag hittade var problemet låg.

Kort svar: Katt

Långt svar: Jag byggde ihop datorn, kopplade in den i switchen för den delen av huset, jag får kontakt men får upp oidentifierat nätverk. Kopplar om alla sladdar så inget har lossnat eller sitter på sniskan, funkar fortarande inte.. hm.. är nog drivrutinerna som spökar, installerar om drivrutinerna och vipps.. fortfarande oidentifierat nätverk. :/. Kanske någon fel inställning så kör ett par ipfconfig och netsh commands.. vissa funkar andra inte av någon anledning. Det måste nog vara något i routern tänker jag och sätter mig vid en dator som kan nå routern.. loggar in och letar så jag inte har en whitelist aktiverat för enheter.. hittar inget sådant. hm.. det kanske är någon annan dator i nätverket som orsakar problemet. Kopplar ur alla datorer och låter den nya datorn var den enda anslutna datorn mot routern.. och se på fan, fortfarande inget. Installerar om windows i ett sista försök så inte någon inställning har knasat under installationen. Samma problem återstår.. Nu sitter jag och kliar mig i huvudet och funderar på vad fan som kan ha hänt.. Kanske moderkortet är kasst?? njaa får se det som en sista utväg.. MEN! jag vet... det kanske är switchen som är trasig så jag byter självklart port men samma problem är fortfarande kvar.. hepp, blir att jag flyttar datorn till en del av huset jag vet fungerar för att vara 100% säker på att det inte är fel mellan switchen och routern. Sagt och gjort så kopplar jag in mig och problemet återstår.. vafan är detta nu då?? nu får den andra datorn upp att den är ansluten till ett oidentifierat nätverk också.. VAFAN! sprider sig problemet skriker jag högt!, vid det tillfället så hör jag ett jamande bakom och massa dunsar (katt som slår med tassen). Vänder mig om och går mot katten då hon gör konstiga ljud ifrån sig. Jag kommer fram och ser kattfan med en plastbit i munnen och en söndertuggad nätverkskabel brevid. UREKA MOMENT!.. letar snabbt upp alla kablar mellan switcharna och routern.. 2/3 söndertuggade, bytte ut dom fortare än kvickt och nu så funkar allt som det skall.

tldr: katt tuggade sönder första kabeln mellan switchen och routern.. flyttade datorn till en annan switch och tuggade sönder den kabeln också samtidigt som jag höll på att flytta datorn. Bytte kablarna och fick det att funka.

jag tackar alla för den hjälpen ni bistog med, uppskattas jätte mycket

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007

@Selmalagerlöf:
Är de små och byter tänder kan det klia i munnen.

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 5 3600 | AMD RX 5700 | 64 GB Corsair | https://valid.x86.fr/sztxhr | Seasonic FOCUS Plus 550W Gold.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Maj 2008
Skrivet av Ratatosk:

@Selmalagerlöf:
Är de små och byter tänder kan det klia i munnen.

bra att veta :D, har dragit alla kablar i rör tills jag fixar in allt bakom lister

"Resistance is futile."

- Georg Ohm