Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2020

Ryzen 5 3600 temps

Hallå där!
Jag har nu byggt en ny dator (andra gången). Allt fungerar som det ska, riktigt nöjd med prestandan och den ser riktigt snygg ut.

--Specs--

CPU: Ryzen 5 3600
GPU: Evga GTX 1070 ftw2
PSU: Corsair 550W 80 plus gold
RAM: 16GB 3000Mhz
MB: MSI x470 gaming plus max

CPU kylare: Be quiet dark rock pro 4
4 be quiet 120mm fans (2 fram, 2 bak)
Chassi: Corsair 275R Airflow.

Dark rock pro 4 har jag custom fan curve
35%- hela tiden upp till 45c
50%- 55c
75%- 65c

Nu kommer jag till varför jag gör denna "post", det är så att min Ryzen 5 3600 hoppar i temperatur som om den tagit något olämpligt. Jag har läst att det är ganska normalt att nya 3rd gen Ryzen har temp spikes i idle pga windows processer och sådant som händer i bakgrunden och att allt under 95c är "safe".
Men med min jätte stora cpu kylare tänkte jag att jag bör få ganska bra temps med en lite aggressiv fan curve, men temps hoppar riktigt mycket må jag säga.
idle utan att röra något så hoppar den 42c-56c-45c-38c-58c-40c. Det är ju ganska stora hopp ibland med 20c hopp.
Om jag öppnar windows store så kan cpu:n hoppa upp till 68c.

Provade med att göra en snabb tweak på windows power plan, med min cpu usage 5%(default) och max cpu usage 99%(100% default), vilket droppade ner cpu temps på stadigt 32c-39c med normalt användade.
voltage innan denna ändring hoppade mellan 1.006v - 1.475.
efter power plan edit hoppar den mellan 0.906v - 1.006v och detta tyckte jag var helt okej när jag bara kollar youtube osv. med stadiga låga temps.
Men konstiga saken som händer här efter power plan edit att när jag startar något program som firefox, skype, discord så kanske jag går upp i 38c max och 1.006v max.
men så fort jag öppnar en windows app som Settings, windows search, windows store, Microsoft edge så hoppar temps upp till 50-60+ och 1.475v.

Jag är relativt ny till PC bygge och har aldrig brytt mig om voltages och sådant.
Jag har oftast bara öppna HWinfo, om cpu:n aldrig stiger över 65c så är jag golden (dock alltid kört egen fan curve för lägst temps jag kan få).
så dessa temp spikes, höga voltages är lite läskigt.

Så frågan är, är detta verkligen safe? Ska jag byta ut min dark rock pro 4 mot en AIO eller bättre kylare?
eller ska jag helt enkelt ta bort min edit på windows power plan så CPU:n kan göra sin sak och skita i temps som hoppar överallt?
eller ska jag behålla min edit, och kanske se om man kan fixa så att den inte boosta skiten ur sig själv bara för att jag öppnar windows settings eller windows store?

Allt är nytt i datorn, samt så har jag OCD så rätt så nojig när det gäller saker som temps.
samt att jag inte förstår ett dugg om allt annat än bygga datorn.
Så hade varit trevligt om någon med mer "insight" hade kunna fått min oro att lugna sig.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

@Flubbaduren: Asså det är en ganska maffig kylare du har, men sanningen är att Ryzen 3000-serien hoppar väldigt mycket i temperatur. Jag har också en 3600 och har suttit lite i idle nu (öppnat webbläsare, kollat youtube etc) och har legat mellan 39-58 grader. Jag har dock satt min CPU-fläkt på att snurra på ca 450 RPM hela vägen upp till 65 grader, vilket i praktiken innebär att vid låg belastning så behöver fläkten aldrig variera i hastighet. Jag har en Dark Rock Slim, så tycker du definitivt borde ha bättre temperaturer, har du testat att montera om den med ny kylpasta och/eller undervoltat den lite?

Men för att svara på din fråga. Ja, jag har förstått det som att detta verkligen är helt safe på en Ryzen

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2020

Jag har samma CPU med en NH-D15 med dubbla fläktar med kurvan justerad för ljudlös körning så länge jag kör med låg last (webbsurfning etc etc). När jag drar igång flygsimulatorn eller Blender och proppen får jobba hårdare drar jag på fläktarna mer.

Jag har också ett ganska "spattigt" beteende vid idle och nästan idle - hoppar gladeligen mellan 40 och 60 grader som angiven temperatur men sällan på hög temperatur så länge att fläktarna hinner varva upp.

Med mina fläktinställningar så kommer jag aldrig över 72 grader vid tung last, då har jag mer 20 grader kvar till gränsen.

'Denna proppen har jag inte provat att köra i max, men en enklare 3200G körde jag med undermålig kylning i början och den betedde sig som förväntat - när temperaturen nådde 95 grader så började den sänka prestandan utan att gå över 95 grader. I alla fall om jag ska tro OCCT som var mjukvaran jag testade med på den tiden.

Jag skulle inte vara orolig om jag var som du. Njut av prestandan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2020
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

Jag har en enkel vattenkylning med bara en fläkt. Temp går aldrig riktigt högt men visst det hoppar mycket vid lägre temps. Så det är som ovanför sa.