Permalänk
Medlem

Lödning med blyfritt

Hej,

Försöker löda ihop elektroniken i en 4-way switch till min Telecaster men upplever stora svårigheter med det. Tennet smälter liksom inte samman på potentiometrarna där jordningspunkterna skall vara (bifogar bild på ritning). Jag värmer upp kontaktytan längre än jag känner mig bekväm med, då det känns som jag ska tokgrilla insidan. Kan lösningen vara att testa lödtenn som inte är blyfritt iom lägre smältgrad? De ändrade ju lagen ang. det för något år sedan för privat bruk, men kanske går att hitta någonstans. Eller om ni har några andra tankar?

Permalänk
Medlem

Dum fråga men de är inte lödda förut så någon har lackat ytan eller något?
Du ska absolut inte behöva annat lödtenn.
Använd lite smärgelduk och putsa upp försiktigt.

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

@loloskar: Placera lödspetsen så att den är i kontakt med både pad och ben på potentiometer, mata lödtenn från andra sidan in mot trevägskorsningen mellan pad, ben och spets.

Rätt temperatur är sällan svårt men om du använder en tunn konisk spets så har du gjort det onödigt svårt. En bra mejselspets är A och O för amatörlödning.

Om du inte tycker du får tillräckligt fin och jämn lödning så täcker du allt med flussmedel och ser till att smälta lödningen ytterligare en gång. Lödningen är korrekt om lödtennet har flutit ut och täckt samtliga sidor jämnt, är blankt och skiner. En grå lödning innebär för låg temperatur, oftast på en av de två komponenterna.

Finns jättebra guider på Youtube. Blyfritt är inte problemet.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem

Fick tag på en som arbetar dagligen med lödning och som ska kika på min lilla cirkus imorgon. Förhoppningsvis löser det sig då. Ändå, tack för era tips!

Permalänk
Medlem

Ett tips är att kika på videor av PACE och John Gammell på Youtube:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL926EC0F1F93C1837

https://youtu.be/xhescTuFs-U

Permalänk
Rekordmedlem

Ska du löda på potentiometerns hölje behöver du nog tillsätta flussmedel och inte bara lita på det lilla som finns i tennet.
Och du ha<r väl en lödstation med skapligt med effekt och inte nån klen liten lödpenna ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Dibotech Analog 48W från Kjell & Co är den lödstation jag använder @mrqaffe, dock med en utbytt spets med mer kontaktyta som @DavidtheDoom tipsade om.

Fick tag på en glasfiberputs-"penna" som jag kunde gnugga mot ytan innan, det var märkbar skillnad i jämförelse mot ett finare sandpapper som jag testade med innan, just ytmässigt då.

Jag fick även en bit lite tunnare tråd än den jag nyttjade, vilken typ frågade jag inte om, men tjockleken är gissningsvis 0.7 mot 1.0 som användes innan. Dock fungerar 1.0 galant vid all annan lödning som inte är på just potentiometrarna.

Hur som helst - lite tunnare tråd, ny spets och glasfiberputs verkade göra jobbet, tack hörni!