Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Adrenalin 2020 dödar datorn - 5600 XT trasigt?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Adrenalin 2020 dödar datorn - 5600 XT trasigt?

Pga strul med datorn jag aldrig lyckades lösa (se tidigare tråd för bakgrund) gjorde jag en helt ren installation av Windows 10 Pro från nyskapad USB-stick. Körde Windows Update och installerade allt som dök upp, Google Chrome och senaste AMD Chipset Software givetvis med omstart där så rekommenderades.

Sedan var det dags att installera grafikkortsdrivrutinerna. Laddade först ner senaste AMD Adrenalin 2020 version 20.4.2 som av någon anledning benämndes som "optional". Halvvägs genom installationsprogrammet slocknade dock datorn helt, startade om och fastnade i en loop med upprepade omstarter efter BIOS logotypen. Efter tredje gången hamnar jag i Windows Recovery, startar i felsäkert läge och avinstallerar Adrenalin medelst DDU.

Därefter startar Windows normalt. Jag laddar ner AMD Adrenalin 2020 på nytt, men denna gång deras mindre "Auto-Detect and Install". Programmet hittar mitt grafikkort utan problem, och jag väljer denna gång den något äldre 20.2.2 som benämns som "rekommended". Exakt samma sak händer igen, datorn slocknar mitt under installationen och startar inte normalt förrän jag kört DDU och fått bort alla spår av Adrenalin.

Är mitt grafikkort trasigt? Hur går jag vidare med felsökning? Sjukt frustrerande detta…

AMD Ryzen 5 3600
Asus ROG Strix X570-I Gaming
Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6 GB
G.Skill Trident Z RGB 2×16 GB (F4-3600C17D-32GTZR)
Samsung 970 EVO Plus M.2 1 TB

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kattlådan
Registrerad
Jul 2009

@Mayhem SWE:
En del modeller av Sapphire's 5600 XT kort har det släppts VBIOS updatering för, så kontrollera på Sapphire's hemsida om ditt kort har fått någon.

Ingen susning om det hjälper något eller inte att uppdatera VBIOS dock.

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Kom på ytterligare några saker att testa. Kopplade ur den andra skärmen som ändå bara var svart (Windows fallback drivrutin stödjer endast en skärm?), startade om och provade installera drivrutinen igen men ingen skillnad. Mitt kort har dubbla VBIOS så provade att starta datorn i det andra läget, ingen skillnad här heller.

Som jag skrev i den andra tråden misstänkte jag ursprungligen att något gått fel vid installation av den större "May 2020" uppdateringen av Windows som släpptes för ett par dagar sedan men det verkar väldigt osannolikt nu. Verkar också osannolikt att AMD Adrenalin 2020 inte skulle vara kompatibel med denna version av Windows, för då borde det fullkomligen exploderat av klagomål över hela internet.

Senaste körningen noterade jag att det var vid exakt 67% av installationen som skärmen slocknar och datorn startar om. Googlar jag då på till exempel "amd adrenalin crashes at 67%" hittar jag andra trådar med exakt samma problem men ingen lösning. Första och sista gången jag köper AMD GPU…

Skrivet av Belzader:

En del modeller av Sapphire's 5600 XT kort har det släppts VBIOS updatering för, så kontrollera på Sapphire's hemsida om ditt kort har fått någon.

Glömde nämna det men ja jag uppdaterade VBIOS samma dag som jag ursprungligen installerade datorn och verkar inte ha kommit någon ny version. Kontrollerade för säkerhets skull om det kommit någon ny version men det fanns ej och försökte jag köra samma uppdatering igen sades att den redan var installerad.

Kan också passa på att nämna att grafikkortet är installerat med riserkabel och att PCIe-platsen därför är nedställd till Gen 3 i BIOS. Kontrollerade även denna inställning precis så att den inte återställts till Gen 4 eller något annat men ingen skillnad. Har ej heller installerat något uppdaterat BIOS på moderkortet på sistone även om jag sett att det faktiskt verkar ha släppts ett för någon månad sedan. Tror inte det gör någon skillnad men får prova snart…

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Infernum
Registrerad
Jul 2001

Kan ha missat det, men hur går det om du installerar allt med grafikkortet sittandes direkt på moderkortet?

4790K | MSI RX 5700 Gaming X | 16GB Crucial 1600MHz | Asus Z97-A | Seasonic P-760w Platinum | Define S | Philips 274E 27"
HTPC Mediaspelare

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019
Skrivet av Bael:

Kan ha missat det, men hur går det om du installerar allt med grafikkortet sittandes direkt på moderkortet?

Nej. Det borde man kanske göra, men vet inte om jag orkar ta tag i det faktiskt. Jag kör inte en riserkabel för att trycka upp kortet mot en glasruta eller liknande, utan för att jag har ett litet mini-ITX chassi med sandwichlayout. Ska jag prova utan kabeln måste jag rycka ut precis allt ur chassit och det tog mig ett bra tag att få in allting snyggt med perfekt kabeldragning…

Dessutom känns det åtminstone för mig mycket mindre troligt att en passiv komponent som en riserkabel skulle ha gått sönder än en aktiv komponent typ grafikkortet. Datorn har som sagt fungerat perfekt i 2–3 månader sedan jag byggde den med alla komponenter helt nya. Nästan det enda alternativet till att grafikkortet är sönder är att Microsoft med May 2020 uppdateringen av Windows gjort något som helt förstört AMDs drivrutiner, men det verkar inte så sannolikt för då borde typ hela internet varit eld och lågor om det just nu.

Nästan så att jag värderar min tid högre än att hålla på med det här. Lön på måndag, kanske blir till att beställa något Nvidia i lagom prisklass typ 1660 Super och slänga detta 5600 XT i soporna…

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

Har gjort en liknande tråd, bara att i mitt fall verkar det som att grafikkortet/Adrenalin "dog" under tiden datorn användes. Efter det kunde jag inte få någon bild på skärmen, men datorn var igång (Inte samma scenario, men du är inte den enda som har haft otur med deras mjukvara). Tur var det nära löning, så införskaffade mig ett 2060 Super, installerade Windows på nytt och nu funkar allt som det ska!

i5 4690k @4.2 GHz - CORSAIR VENGEANCE LP 1600 MHz 24 GB - ASUS Z97-P - RTX 2060 SUPER ROG STRIX - PHANTEKS ENTHOO EVOLV - NOCTUA NH-D15

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Infernum
Registrerad
Jul 2001

@Mayhem SWE: Ok, sitter trångt till förstår det, men du har inte tillgång till en annan dator som du kan testa det i? För fungerar det inte där så är det dags att tänka på en reklamation!

4790K | MSI RX 5700 Gaming X | 16GB Crucial 1600MHz | Asus Z97-A | Seasonic P-760w Platinum | Define S | Philips 274E 27"
HTPC Mediaspelare

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Jiddrade lite med Windows Update, avinstallerade allt som gick (sex stycken gick av någon anledning inte att bli av med) men råkade sedan få allting installerat igen. Provade på skoj att köra Adrenalin 2020 installeraren igen och helt plötsligt gick den igenom hela vägen?! Provar att starta om datorn men nu är det som vanligt, efter ROG logotypen slocknar skärmen och datorn startar om.

Gör imorgon ett nytt försök med total ominstallation av Windows, men kommer då omedelbart stoppa Windows Update och först av allt prova med Adrenalin 2020. Känns som att de enda alternativen är hårdvarufel eller att Microsoft förstörde något med en av de uppdateringar som gick ut under patch Tuesday förra veckan. Men som sagt, då borde väl ändå många fler ha drabbats?

Skrivet av Bael:

Ok, sitter trångt till förstår det, men du har inte tillgång till en annan dator som du kan testa det i? För fungerar det inte där så är det dags att tänka på en reklamation!

Livslång Mac-användare och detta var min första Windows PC någonsin, inte tillgång till något annat än Mac laptops varken hemma eller på kontoret. Men har några kollegor som är PC-gamers som kanske kan hjälpa mig att testa grafikkortet. Får höra med dem.

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2012

Hej!

Har nästa samma kort (Sapphire Pulse 5700 XT). Funkade "bra" med tidigare drivers men igår såg jag att 20.4.2 hade kommit. Tänkte att jag skulle uppdatera men efter det har det varit ett helvete. Bluescreens och datorn startar inte, inte ens i felsäkert läge. Kom inte ens in i BIOS innan den hängde sig.

Har nu kopplat ur kortet och datorn startar. Tänkte formatera datorn och försöka installera det igen. Men kanske borde köra den tidigare drivrutinen istället.

Det är väldigt frustrerande, kortet var ju inte gratis så man förväntar sig att det ska fungera. Har tidigare haft problem med spel som fryser om man har vissa default-inställningar aktiverade i AMD's programvara och DisplayPort som inte riktigt vill vara med i matchen.

Ska göra ett nytt försök imorgon. Hör gärna av dig om det löser sig för dig!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Mar 2017

Har ett Sapphire Pulse 5600xt och Asus X470-i med drivrutin 20.4.2. Inga problem för mig.

Värt att testa utan att gräva i chassit:

Om du kommer in i Win10, kolla i enhetshanteraren att grafikkortet hittats och inte har utropstecken med "standard vga graphics adapter" och error code.

Lägg in någon Linux-dist som t.ex Ubuntu och se om det fungerar bättre.

Installera drivrutin 19.12.1, den sista innan övergång tilll Adrenalin.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019
Skrivet av Wcx:

Om du kommer in i Win10, kolla i enhetshanteraren att grafikkortet hittats och inte har utropstecken med "standard vga graphics adapter" och error code.

Det jag har i enhetshanteraren är endast en "Microsoft Basic Display Adapter" utan någon felkod. Men jag vet inte om det är för att grafikkortet inte klarar av att identifiera sig ordentligt eller för att jag inte har någon AMD drivrutin installerad? För om jag har drivrutinen installerad startar inte Windows annat än i felsäkert läge.

Skrivet av Wcx:

Installera drivrutin 19.12.1, den sista innan övergång tilll Adrenalin.

Går det att köra en drivrutin som är äldre än korten? Den äldsta versionen som finns på AMDs hemsida om man väljer 5600 XT är 20.1.4 daterad samma dag som korten lanserades.

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Mar 2017
Skrivet av Mayhem SWE:

Det jag har i enhetshanteraren är endast en "Microsoft Basic Display Adapter" utan någon felkod. Men jag vet inte om det är för att grafikkortet inte klarar av att identifiera sig ordentligt eller för att jag inte har någon AMD drivrutin installerad? För om jag har drivrutinen installerad startar inte Windows annat än i felsäkert läge.

Går det att köra en drivrutin som är äldre än korten? Den äldsta versionen som finns på AMDs hemsida om man väljer 5600 XT är 20.1.4 daterad samma dag som korten lanserades.

Köpte förra sommaren ett rtx 2060 som uppvisade liknande symptom som ditt 5600xt. Gick inte att installera drivrutiner...eller det gick, men id i enhetshanteraren var fortsatt fel och hade "stop code 43". Upplösningen var begränsad till 1024x768 och inga spel eller gpu benhmarks startade. Osäker på problemet ersattes kortet med ett exakt likadant vilket fungerade felfritt.

Ja, var ett dåligt tips från min sida med 19.12.1.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Felsökningen av det här problemet går tyvärr åt helt fel håll. Fanns en BIOS-uppdatering till mitt moderkort från april som jag aldrig installerat. Tänkte att vad har jag att förlora? Slängde in den på ett USB-minne, körde uppdateringsverktyget i BIOS som tyckte att allt gick vägen. Omstart… men sedan svart skärm.

Nollställer CMOS och kommer in i BIOS igen. Försöker starta Windows, svart skärm. Bryter strömmen och provar igen, svart skärm. Nollställer CMOS, kommer in i BIOS, försöker starta Windows… svart skärm. Svart skärm. Svart skärm.

Vad fasen skall jag göra? Och då är jag ändå en klart datorvan användare som vanligtvis lyckas lösa även de flesta förhållandevis obskyra problem med hjälp av god vilja och google. Hur klarar vanliga människor av att äga en PC utan att bli tokfrustrerade och slänga skiten i soporna?!

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Hallelujah. Kom på att jag efter CMOS reset förstås glömt ställa ner PCIe till version 3, så nu startar iaf Windows igen…

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Skapade en USB-stick för helt nya May 2020 släppet av Windows 10, tog bort befintliga partitioner och installerade om från noll. Laddade sedan ner den nya drivrutinen AMD Adrenalin 2020 Edition 20.5.1 Optional som skall vara kompatibel med denna version av Windows.

Ingen krasch under installationsprogrammet men efter omstart startar inte Windows. Enda skillnaden mot tidigare är att jag inte längre får en svart själv, utan att de animerade bollarna under moderkortets splashskärm med ROG logo låser sig. Efter kanske en halvminut startar datorn om automatiskt.

Så jävla less på det här. Är väl dags att kontakta Komplett där kortet är köpt och försöka reklamera skiten.

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2004

Wasserkühlung

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåneland
Registrerad
Mar 2005

Jag känner din frustration. Been there.

Har du provat byta skärmuttag på kortet? Ibland är en svart skärm bara att kortet skickar ut signalen på en annan port. Jag har flera skärmar kopplade till mitt kort och Windows inloggning visas inte på samma skärm som BIOS. Den gör lite som den vill. Jag har iofs ett ASUS kort men grunden är väl samma. Ett tag var jag tvungen att dra ut skärmkabeln och sätta i den igen för att få bild men det fixades i nån uppdatering.

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kattlådan
Registrerad
Jul 2009
Skrivet av ZecretW:

Jag har flera skärmar kopplade till mitt kort och Windows inloggning visas inte på samma skärm som BIOS. Den gör lite som den vill.

Nej, det finns logik i det, när flera skärmar är anslutna väljer Windows nämnligen den skärm som är ansluten till första uttaget på grafik-kortet som huvudskärm och visar inloggning på den.
Vilket uttag som är det första kan dock vara olika beroende på kort.

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019

Senare igår kväll gjorde jag ett nytt försök att installera senaste drivrutinen. Även denna gång gick installationen igenom hela vägen, men nu startade jag inte om utan stängde bara installationsprogrammet och lät datorn stå på. Datorn verkade fungera normalt och när jag kollar i enhetshanteraren identifierades grafikkortet korrekt, och även AMDs kontrollpanel Radeon Settings fungerade. Startade senare om datorn flera gånger utan problem.

Men jag var fortfarande skeptisk. Varför skulle allting plötsligt börja fungera normalt helt slumpmässigt? Stängde av datorn för dagen istället för att låta den gå i viloläge. Startade den nyss igen och… nu är jag förstås tillbaka på hård krasch och automatiskt omstart efter BIOS logo. Suck.

Skrivet av coolerfreak:

Nej de provade jag aldrig. Nu är jag på Windows 2004 och då är det väl endast senaste 20.5.1 som officiellt skall vara kompatibel. Men på Windows 1909 provade jag flera versioner, inget med gott resultat.

Skrivet av ZecretW:

Har du provat byta skärmuttag på kortet? Ibland är en svart skärm bara att kortet skickar ut signalen på en annan port. Jag har flera skärmar kopplade till mitt kort och Windows inloggning visas inte på samma skärm som BIOS. Den gör lite som den vill. Jag har iofs ett ASUS kort men grunden är väl samma. Ett tag var jag tvungen att dra ut skärmkabeln och sätta i den igen för att få bild men det fixades i nån uppdatering.

Ja har provat olika portar utan någon skillnad. Min Windows-inloggning har faktiskt alltid visats på samma skärm som BIOS som jag misstänker sitter i port 1 även om de inte har några nummer utskrivna. Dock är det ju inte bara bild som saknas då datorn tydligt genomlider en hård krasch och sedan självmant startar om.

Mostly Harmless

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Scandinavium
Registrerad
Sep 2002
Skrivet av Mayhem SWE:

Senare igår kväll gjorde jag ett nytt försök att installera senaste drivrutinen. Även denna gång gick installationen igenom hela vägen, men nu startade jag inte om utan stängde bara installationsprogrammet och lät datorn stå på. Datorn verkade fungera normalt och när jag kollar i enhetshanteraren identifierades grafikkortet korrekt, och även AMDs kontrollpanel Radeon Settings fungerade. Startade senare om datorn flera gånger utan problem.

Vår dator som är kopplad till tvn har ett radeon 580 grafikkort i sig.
Jag har exakt det problemet du beskriver.
"Lösningen" var att köra DDU och avinstallera drivrutinerna för AMD grafikkortet starta om och installera "Adrenalin 2019 Edition 19.12.1" då fungerade datorn igen.

AMD FX53 939 | MSI nForce4 939 | Ati Radeon x1800XT OC PE | 2*1024mb G-Skill 1-2-3-2-5 | Comhem 10/1 | Frölunda Indians SM GULD!!!
In Hoc Signo Vinces!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2019
Skrivet av Ragnarok:

Vår dator som är kopplad till tvn har ett radeon 580 grafikkort i sig.
Jag har exakt det problemet du beskriver.
"Lösningen" var att köra DDU och avinstallera drivrutinerna för AMD grafikkortet starta om och installera "Adrenalin 2019 Edition 19.12.1" då fungerade datorn igen.

Som redan nämnts ovan, mitt grafikkort är nyare än den drivrutinen. Även om installationen skulle gå igenom skulle det knappast fungera med grafikkortet. Den tidigaste versionen med officieltl stöd för 5600 XT är 20.1.3 och den enda med stöd för senaste Windows 2004 är 20.5.1.

Mostly Harmless