Alphacool 360mm - Eisbaer LT eller Aurora. Ersättning till Silent Loop 360mm.

Permalänk

Alphacool 360mm - Eisbaer LT eller Aurora. Ersättning till Silent Loop 360mm.

Hej,

Häromåret så hade jag den stora lyckan att vinna andra plats i en tävling arrangerad här på Sweclockers i samarbete med Be Quiet. Vann blandannat en Silent Loop 360mm AIO och kunde byta ut en Cooler Master 240. Har nu kört den på min Ryzen 1700, endast lätt överklockad och stock-volt i 33 månader utan problem, låga temps och med lite fipplande med fläktkurvor i stort sett ohörbar, fram till idag. Inga förändringar av komponenter/setup i datorn på ett par månader. Datorn hade som vanligt varit påslagen över natten och när jag kom ner hörde jag att det väsnades från datorrummet. De tre radiatorfläktarna gick alla i maxfart och CPU temp låg på 95C. Stängde av och öppnade upp. Radiatorn var kall, alltså inte ens ljummen, CPU-blocket var varmt utav bara ******. Lät den stå ett tag för att helt passivt kyla ned och startade sedan om, noterade avsaknaden av "pumpljud" som brukade höras i uppstart, ett mycket lätt skrapande ljud som brukar försvinna efter 10 sek (alltid tänkt att det var några minimala små bubblor). För att inte luras av fläktljudet i uppstart drog jag fram ett Littman-stetoskop och lyssnade på CPU-blocket, helt tyst. Tentativ diagnos: Död pump. Enligt Fan-Expert så kör dock AIO-pump i högsta fart fortfarande men vad den än gör så flyttar den inte vatten.

Då jag varit så nöjd med detta system, haft en del otur med AIO-system tidigare med pumpar som låter som kaffebryggare och lite annat tjafs (flera märken så inget specifikt utpekat) så ville jag helst ha ett nytt likadant. Tyvärr har Silent Loop-serien utgått, Be Quiet säljer nuförtiden bara luftkylare. Jag drog iväg ett mail till BQ men eftersom det för det första var en vinst, jag har ju inte betalat en spänn för kylaren och för det andra helt har utgått så är jag tveksam till att de kan erbjuda en ny även om det på håret ligger inom 3-års garanti.

Har nu snöat in på Alphacool Eisbaer, som jag misstänker att Silent Loop till stora delar var baserad på, åtminstone är det samma radiator och vet att det inte var Asetek som gjorde CPU-blocket. Måtten ser gynnsamma ut, har ett Corsair Crystal 460x, och Silent Loop 360 passade med mycket snäv marginal fram vilket betyder att jag inte kan gå över det.

När jag tittar på LT vs Aurora så är ju den första skillnaden bling, ena har RGB, den andra inte. Men CPU-blocket skiljer sig också markant mellan dessa två. Nu undrar jag om någon med expertis på Alphacool kan råda mig i om det ena eller andra CPU-blocket är bättre? RGB kan jag ha, men jag kan lika gärna vara utan så det är ingen dealbreaker åt något håll, det är hursomhelst bara jag och de närmast sörjande som någonsin ser datorn men mer intresserad av performance. LT-blocket är mycket mer slimmat och jag undrar om det har en klenare pump?

Tacksam för er hjälp.

Visa signatur

Not long ago, the Black Gate of Armonk swung open. The lights went out, my skin crawled, and dogs began to howl. I asked my neighbor what it was and he said, 'Those are the nazgul. Once they were human, now they are IBM's lawyers