Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Dator uppkopplad till TV med hemmabio, kan ej välja 5.1 Surround

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2020

Dator uppkopplad till TV med hemmabio, kan ej välja 5.1 Surround

Hej Sweclockers! Jag har nu felsökt i snart 3h och provat jag vet inte hur många olika saker utan att ha kommit någonstans, så tänkte jag skulle fråga här.

Problemet jag har är ganska komplicerat, jag ska försöka beskriva det så gott jag kan. Jag köpte igår en ny 4K OLED TV, och för att nyttja 4K@60Hz så kopplade jag denna gången in datorn direkt in i TV:n. Tidigare har jag låtit dator och konsoler gå igenom min hemmabioförstärkare som sedan matade video-output till TV:n. Det begränsade dock videon till 4K@30Hz, vilket är varför jag denna gången kopplat datorn direkt in i TV:n och sedan matar vidare ljudet via ARC.

Problemet i sig är att nu när ljudet går från Dator (Via HDMI ur ett GTX1060) > TV > förstärkare via ARC så kan jag enbart välja 2.1 i Windows inställningarna, alltså när man går till control panel > Sounds > Configure speakers kan jag då alltså enbart välja stereo och inte 5.1 som tidigare.

Jag har försökt avinstallera drivers och installera dem igen, installera Realtek HD Audio drivers, använt Driver Talent för att leta efter utdaterade drivrutiner, försökt uppdatera Windows (10) drivrutiner, manuellt byta ut drivrutiner i Device Manager... Jag förstår mig inte på det. HDMI-kabeln jag använder mellan datorn och TV:n är för övrigt en 2.0 certifierad: https://www.kjell.com/se/produkter/dator/kablar-adaptrar/hdmi...

Som ett test så satte jag upp mitt Playstation 4 precis likadant, alltså med HDMI till TV:n och sedan ljudet genom ARC, och där funkar 5.1 surround-ljudet felfritt precis som innan.

Är det någon som har stött på detta problemet innan och vet av någon lösning?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Mar 2013

Nu vet jag inte vilken 4k oled tv och reciver du har, men det är inte något sådant att hdmi porten moste stå vald för PC i tvin eller så?
Sedan med att ps4an kanske är instäld på pcm medan datorn vill använda bitström eller tvärt om. Fast det borde inte spela någon roll.

Dator: HP Pavilion dv6-3142
Konsol: Playstation