Överklockning?, undervoltning? AMD 3970X med minnen

Permalänk

Överklockning?, undervoltning? AMD 3970X med minnen

Hej!

Har inte byggt en riktig ny rigg på ca. 7 år, sist var det med en 4930K från Intel (har byggt några smådatorer under åren bara, ett par NUC:ar och några kina-mini) och nu kände jag att det var dags igen, men...

Man har ju inte riktigt hängt med på vad som gäller under dessa år, så nu har jag en del frågor och är för övrigt väldigt mottaglig för goda råd och tips.

Har börjat bygga ihop delarna som finns nämnda i denna köpråds-tråden

1: Datorn bootar upp och så, men jag tycker att post tar väldigt lång tid, runt 10-15sek innan logga dyker upp på skärm, är detta normalt idag när det kommer till stationära?

2: Bör man satsa på över- eller undertryck i chassit?

3: Minnena rapporteras som CL20 i cpu-z, men är speccade till CL19, tänkte jag skulle ändra detta i BIOS (manuellt) men jag kan inte riktigt läsa ut vad det ska vara för timings i övrigt från dokumentet på den länkade sidan, detta skulle jag vara tacksam om jag kunde få hjälp med.

4: Jag har hört att AMD's processorer presterar bättre med snabba minnen med tighta timings tror ni det går att skrämma upp de minnena jag har ett steg och vad skulle jag behöva göra i så fall? - Valde dessa enbart för att de var de enda UDIMM med 32GB storlek jag hittade.

5: När det begav sig sist så överklockade jag lite, men det var ganska simpelt då: ändra multiplikatorn och skruva lite på spänningen och hitta ett stabilt läge (tidskrävande), körde 4,3 GHz i början, men ville sänka ljudnivån efter ett tag så jag har kört den (4930:n) i 4,1 GHz sen dess. Denna processorn verkar dock "överklocka" sig själv, torterade den lite igår kväll och den lade sig stabilt på 3,95GHz utan att jag har pillat på något i BIOS behövs dessa ens överklockas eller ska man i stället satsa på att försöka undervolta (om det är möjligt)?

Några andra tips och råd?